Hallitus tukee Finnairia – suunnitteilla 600 miljoonan euron valtiontakaus

Valtio haluaa varmistaa, ettei Finnairin toiminta keskeydy.

Kuva: Sven Hoppe / EPA

Valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnairin rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta.

Yritysten rahoituskanavat eivät toimi normaalisti koronaviruksen leviämisen vuoksi. Finnair varautuu etukäteen tilanteeseen, jossa se saattaa tarvita työeläkkeiden takaisinlainausta lisärahoituksen varmistamiseksi, jos muuta rahoitusta ei lähikuukausina ole saatavilla. Tällöin edellytetään aina takausta, joka normaalitilanteessa on pankkitakaus. Kun pankkitakauksia ei ole saatavilla, Finnair on hakenut valtion takausta.

Valtio omistaa lähes 56 prosenttia Finnairin osakkeista.

– Yhtiön ylläpitämät reittiyhteydet ovat Suomen huoltovarmuuden sekä rahti- ja matkustajaliikenteen kannalta erittäin tärkeitä, ja yhtiön vaikutus kansantalouteemme on merkittävä. Haluamme varmistaa, että Finnairin toiminta ei keskeydy, vaikka yhtiö kärsii koronaviruksen aiheuttamasta äkillisestä muutoksesta markkinatilanteessa, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Finnair kertoi maanantaina, että se toteuttaa merkittävän lisärahoitussuunnitelman. Valtiontakaus on osa tätä suunnitelmaa.

– Vaikka Finnair on koronaviruskriisin alkaessa vahvimpien lentoyhtiöiden joukossa ja meillä on vahvat kassavarat sekä terve tase, pyrimme merkittävällä lisärahoitussuunnitelmallamme varmistamaan, että pääsemme tämän poikkeuksellisen tilanteen yli ja voimme sen jälkeen jatkaa toimintaamme tilanteeseen nähden vakaalta pohjalta, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Norjan hallituspuolueet ovat puolestaan sopineet kuuden miljardin Norjan kruunun eli lähes 500 miljoonan euron tukipaketista maan ilmailualalle, kertoo norjalainen uutistoimisto NTB.

Voit keskustella aiheesta kello 23:een asti.

Lue myös: