Hyppää sisältöön

Ulla Donnerin Sontaa sai Sarjakuva-Finlandian. Valitsijan mukaan siinä "lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen"

Mainosmaailmaan sijoittuvaa Skiten/Sontaa -albumia kiitellään teräväksi aikalaissatiiriksi.

Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtuma jouduttiin peruuttamaan koronaviruksen vuoksi. Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Ulla Donnerin voitto julkistettiin verkossa. Kuva: Kia Svaetichin

Sarjakuva-Finlandia menee tänä vuonna kuvittaja, sarjakuvataiteilija Ulla Donnerille. Voittanut sarjakuva-albumi on nimeltään Skiten eli Sontaa. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Voittajan valitsi "diktaattorina" nyt kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen. Perusteluissaan hän luonnehtii Donnerin teosta omaperäiseksi ja piirrosjälkeä hauskaksi ja kekseliääksi.

Naisen kiukkua ja kielen koukkuja

Oksanen kuvailee, että Donnerin piirrosviiva poimii "hiplaavat sormet ja naisen kiukun, ikkunoitten avokadovauvat ja seksileikkien surreaalit mylläkät".

Kuva: Ulla Donner

– Myös kielelliset koukut, puheet ja pohdinnat kuulostavat aidoilta ja ajankohtaisilta. Niistä teoksen suomentaja Sinna Virtanen ansaitsee ylimääräiset kiitokset.

Valitsijan mukaan Donner sirottelee kuviinsa pikkukuoriaisia lähes kavalasti. Ensin niitä ilmestyy olkapäille ja kahvikuppeihin ja lopulta niistä kasvaa kaiken täyttävä, röyhkeä profetia. Silti tarina etenee ilman saarnoja.

– Näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen, kuvailee Aulikki Oksanen.

Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Ulla Donner on syntynyt vuonna 1988. Myös hänen edellinen sarjankuvansa Spleenish oli Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana ja se sai lisäksi Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen.

Koronavirus perutti tämänvuotisen Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtuman, joten Sarjakuva-Finlandian voittaja julkistettiin verkossa. Tänä vuonna kilpailuun oli ehdolla 57 albumia, joista esiraati valitsi kymmenen finalistia.

.
.