1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Föli haluaa eroon käteisestä Turun seudun busseissa

Ratkaisu tarkoittaisi sitä, että bussista ei voisi ostaa kertalippua eikä siellä voisi ladata matkakorttia.

Käteisen käytöstä on tarkoitus luopua Fölin busseissa ensi viikon perjantaista lähtien. Arkistokuva. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun seudun joukkoliikenne Föli aikoo luopua toistaiseksi käteisen rahan käsittelystä linja-autoissa. Tavoitteena on suojella koronavirusepidemian aikana kuljettajien ja asiakkaiden terveyttä, kun lähikontaktit vähenevät.

Käytäntö astuisi voimaan ensi viikon perjantaina. Käteisen rahan käsittelystä luovuttaisiin valmiuslain voimassaolon ajaksi.

Käytännössä ratkaisu tarkoittaisi sitä, että bussista ei voisi ostaa kertalippua eikä siellä voisi ladata matkakorttia. Matka maksettaisiin matkakortilla, mobiililipulla tai ennakkoon ostetulla paperisella kertalipulla.

Asiakkaat kulkevat jatkossakin busseihin etuovista. Lukijalaitteiden siirtäminen keskioville ei ole tässä tilanteessa mahdollista

Fölin matkamäärät ovat merkittävästi pudonneet koronavirusepidemian seurauksena. Käteismaksua käytettiin kertalipun ostamiseen maanantaina 9. maaliskuuta noin 12.600 eurolla. Viikkoa myöhemmin maanantaina vastaava kertalipputulo busseissa oli noin 7.400 euroa ja tiistaina noin 4.900 euroa.

Joukkoliikennelautakunta käsittelee käteismaksuasiaa keskiviikkona.

Lue lisää:

Fölin kausikorttien hinta nousee – lähimaksaminen siirtyy ensi vuoden alkuun