1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kadut pöllyävät pahiten Kuopiossa Linnanpellolla – erot kaupunginosien välillä huomattavia

Katupöly voi aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita kuten nuhaa ja yskää.

Pölypitoisuuksissa oli Kuopion kaupungin viime vuonna tekemissä mittauksissa isoja eroja eri kaupunginosien välillä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaduilla on paikoin enemmän pölyä kuin Helsingissä. Kuopiossa katujen pölyisyyttä mitattiin (siirryt toiseen palveluun) (kaupungin verkkosivut) viime vuonna Nuuskija-autolla sekä WDS (Wet Dust Sampler) -mittalaitteella kadun pinnasta.

Pölypitoisuuksissa oli isoja eroja eri kaupunginosien välillä. Nuuskija-autolla mitattuna korkeimpia pitoisuuksia oli huhtikuussa Linnanpellon, Jynkän, Haapaniemen, Puijonlaakson ja Niiralan kaupunginosissa, alhaisimpia Petosella ja Neulamäessä.

Mittalaitteen mittauksissa Tasavallankadulla ja Maaherrankadulla havaittiin, että pölykuorma oli huomattavan korkea huhtikuussa ennen katujen puhdistusta. Huhtikuussa katujen pölyisyys oli samalla tasolla kuin Vantaalla ja korkeampi kuin Helsingissä.

Pölykuorma laski toukokuulle noin 60 prosenttia ja edelleen noin puoleen kesäkuulle. Lokakuussa se jälleen nousi, mikä johtuu pääosin nastarenkaiden käyttöönotosta.

Suomen ympäristökeskuksen ja Metropolia-ammattikorkeakoulun vetämään katupölytutkimukseen osallistuivat Kuopion, Helsingin ja Vantaan kaupungit.

Katupöly voi aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita kuten nuhaa ja yskää. Erityisen herkkiä sen haittavaikutuksille ovat esimerkiksi astmaatikot, pienet lapset ja vanhukset.

Osana hanketta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki tutkimusta (siirryt toiseen palveluun) katupölylle altistumisesta. THL:n tutkijat selvittivät kävelijän altistumista katupölylle Kuopion keskustassa ja sen läheisyydessä. Suurinta altistuminen pölylle oli moottoritien läheisillä kevyen liikenteen reiteillä.

Lue myös:

Kadut puhdistetaan hiekasta Kuopiossa poikkeuksellisen aikaisin