KYS siirtyi valmiustilaan – Johtajaylilääkäri vetoaa ihmisiin: Noudattakaa ohjeita, jotta terveydenhuollon kapasiteetti ei ylity

Muun muassa kiireetöntä leikkaustoimintaa supistetaan merkittävästi.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (PSSHP)
Kuopion yliopistollinen sairaala koronaviruksesta tiedottavia lappuja.
Kuopion yliopistollinen sairaala on rajoittanut vierailuja.Anna Ronkainen / Yle

Kuopion yliopistollinen sairaala ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat siirtyneet valmiustilaan koronaviruksen aiheuttaman hoidon tarpeen täyttämiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi.

– Tällä hetkellähän meillä on rauhallinen tilanne eikä ole hätää minkään asian suhteen. Me pyrimme varautumaan nimenomaan siihen, että meillä on todellisessa tarpeessa kapasiteetti hoitaa tilanne, kertoo johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Yksi tärkeimmistä asioista on varmistaa, että KYSissä on mahdollisimman paljon hoitohenkilökuntaa silloin, kun epidemiahuippu iskee Pohjois-Savoon.

Hedman vetoaa ihmisiin, että he noudattaisivat koronatilanteessa annettuja ohjeita.

– Se on oleellista siksi, että nimenomaan suurinta tarvehuippua terveydenhuollossa voidaan loiventaa. Niin varmistamme, että voimme hoitaa ne, jotka hoitoa tarvitsevat. Tässä korostuu kaikkien meidän kansalaisten toiminta.

Valmiustilaan siirtyminen tuo muutoksia sairaanhoitopiirin toimintaan:

 • Kiireetöntä leikkaustoimintaa supistetaan merkittävästi
 • Leikkaussalitiloja muunnetaan tehohoitokäyttöön
 • Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä, vuosilomat on mahdollista perua
 • Koronaviruspotilaat hoidetaan erillään muista ja ja toimintatilat jaetaan myös tämän periaatteen mukaisesti
 • Potilaisiin pidetään yhteyttä muun muassa tekstiviestein ja sähköpostitse
 • Etävastaanottojen käyttöä laajennetaan
 • Vieraita ei oteta vastaan, muun muassa yhteisöjä, yrityksiä, lääke-esittelyjä
 • Potilasvierailuja arvioidaan tapauskohtaisesti kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomien läheisten, saattohoidossa olevien läheisten sekä synnytysosastolla puolison tai tukihenkilön kohdalla
 • Ulkomailta palaavat työntekijät määrätään kahden viikon mittaiseen etätyöhön
 • Yli 10 hengen kokoukset on pidettävä etänä tai peruttava
 • KYSissä tapahtuvaa opiskelua on rajoitettu

Muutokset tarkoittavat Kuopion yliopistollisen sairaalan mukaan merkittäviä henkilöstön siirtoja ja koulutusta. Poikkeuksellisessa tilanteessa lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista joudutaan osin joustamaan.

Tilanteen kokonaisvastuu on valmiustoimikunnalla, jota johtaa johtajaylilääkäri. Valmiustoimikunnan alaisuudessa toimii infektioylilääkärin johdossa pandemiatyöryhmä.

Toimenpiteet kattavat Kuopion yliopistollisen sairaalan, perusterveydenhuollon liikelaitos Kysterin ja sairaanhoitopiirin hallintokeskuksen. Lisäksi johtajaylilääkäri vastaa maakunnan ja erityisvastuualueen varautumistoimenpiteiden ja valmiusvarastoinnin koordinoinnista yhdessä muiden alueen organisaatioiden kanssa.

Sairaanhoitopiirin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu koronavirustilanteeseen liittyen yleiset toimintaohjeet, joihin sairaanhoitopiiri pyytää ihmisiä tutustumaan.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan