Hyppää sisältöön

Parikkala ei otakaan vastaan kiintiöpakolaisia – syynä ei kuitenkaan ole huoli kuntalaisten turvallisuudesta

Parikkalan ja Rautjärven kuntien oli tarkoitus tehdä yhteistyötä ja ottaa vastaan kiintiöpakolaisia kuntiin.

Parikkalan kunnanvaltuuston on tarkoitus käsitellä asiaa huhtikuussa. Kuva: Kari Kosonen/Yle

Parikkalan kunta ei valmistele enää kiintiöpakolaisten vastaanottamista. Parikkalan ja Rautjärven kuntien oli tarkoitus tehdä yhteistyötä ja ottaa vastaan kiintiöpakolaisia. Yle kertoi noin kuukausi sitten kuntien yhteistyöstä.

Ensimmäisten pakolaisten oli tarkoitus saapua ensi vuonna. Pakolaisten tulolla kunnat halusivat taistella kuihtumista vastaan.

Rautjärvi päätti viime vuonna, että se on valmis ottamaan vastaan 60 kiintiöpakolaista. Myös Parikkalassa oli halukkuutta vastaanottaa kiintiöpakolaisia 60–75 henkilöä. Käytännössä alueelle olisi tullut yhteensä yli 120 henkilöä.

Kiintiöpakolaisten vastaanottamista käsiteltiin maaliskuun alussa Parikkalassa suljetussa valtuustoseminaarissa.

–Seminaarissa tuli ryhmien kannanotoissa sellaisia asioita esille, että en voi viranhaltijana viedä asian valmistelua eteenpäin, kertooParikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Epävarmuutta kotouttamisesta

Huuskosen mukaan seminaarissa nousi esiin epäilys kotouttamisen onnistumisesta.

– Epävarmuutta oli, jääkö näistä tänne sijoitettavista kiintiöpakolaisista kovinkaan moni pitkäksi ajaksi kuntaan tai alueelle. Siinä viitataan Rautjärven kunnan kokemuksiin.

Rautjärvellä on kokemusta pakolaisten vastaanottamisesta muutaman vuoden takaa. Siksi olemassa on perusteelliset muistiot ja kokemukseen perustuvat tiedot, mitä pakolaisten vastaanottaminen edellyttää.

Kokemukset eivät olleet ruusuisia. Kunnalla oli vaikeuksia järjestää sopivaa ja eri tasoista koulutusta. Lopulta asukkaat jättivät paikkakunnan.

– Totta kai se on kattava kokonaisuus, kun lähdetään pohtimaan työllistämistä, asumista, elämistä sekä varhaiskavatuksen ja koulutuksen järjestelyjä. Ehkä se iso työ ja kunnalle koituvat kustannukset ovat niitä asioita, joita varmasti nousee yleisestikin esille keskusteluissa, sanoo kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.

Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen esittää kunnahallitukselle luopumista pakolaisten vastaanottamisesta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Huuskonen kuitenkin painottaa, että seminaarissa ei tuotu turvallisuuteen liittyviä asioita esille

– Yleisessä keskustelussa kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat sekoitetaan tarpeettomasti toisiinsa.

Kunnanjohtaja esittää kunnanhallitukselle luopumista pakolaisten vastaanotosta. Asiasta päättää lopullisesti valtuusto, koska Parikkalan kunnan kuluvan vuoden talousarvioon on kirjattu tavoite varautua kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen.

– Rautjärven kunta odottaa meiltä sitoutumista jo tänä keväänä ja asia pitäisi huomioida myös vuoden 2021 talousarvion valmistelussa, Vesa Huuskonen perustelee päätöstään esittää vetäytymistä.

Rautjärvellä pettynyt tunnelma

Rautjärvellä Parikkalan päätökseen ollaan pettyneitä.

– Paljon tehokkaammin ja paremmin olisimme voineet toteuttaa yhdessä kotouttamistoimet, toteaa Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.

Rautjärven kunta kuitenkin jatkaa suunnitelmien eteenpäin viemistä.

– Olemme sitoutuneet tähän asiaan. Toki meiltä vaaditaan nyt aika paljon lisää suunnitttelua, miten pystymme yksin toteuttamaan tämän asian riittävällä laajuudella.

Anttilan mukaan Rautjärvelle tulevan pakolaisryhmän tulee olla rittävän suuri ja toimissa pitää olla jatkuvuutta.

– Jos porukka putoaa puoleen suunnitellusta, molemmat ehdot eivät välttämättä täyty. Keskustelut on aloitettu, että millaisia ryhmiä pysytymme ottamaan vastaan ja missä tahdissa.

Rautjärven kunnanjohtaja Antti Harrilan mukaan kunnassa valmistaudutaan edelleen vastaanottamaan pakolaisia, Parikkalan vetäytymisestä huolimatta. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Keskusteluilla ja asian etenemisellä ei ole kuitenkaan kiire. Koronavirusepidemian takia pakolaisten tulo lykkääntyy Anttilan mukaan joka tapauksessa ensi vuoteen.

Korona sotkee kokousaikatauluja

Parikkalan kunnanvaltuuston on tarkoitus kokoontua 6. huhtikuuta ja käsitellä pakolaisasiaa. Koronavirusepidemia saattaa kuitenkin muuttaa suunnitelmia myös Parikkalassa.

– Varmaan joudutaan esi tiistaina hallituksen kokouksessa miettimään, pidetäänkö valtuustonkokous, tehdäänkö erityisjärjestelyjä vai siirretäänkö sitä.

Huuskonen on sillä kannalla, että kokous kannattaisi pitää, etäyhteyksiä hyödyntäen. Asian käsittelyllä ei Parikkalassa ole kiire, mutta Huuskonen haluaisi tuoda asian valtuustolle huhtikuussa.

– Haluaisin välttää asian politisoitumista liikaa, koska tietysti kuntavaaliasetelmia jo haetaan, Huuskonen selittää.

Vaikka pakolaisasia laitetaan nyt jäihin, Huuskonen uskoo, että asia ei ole loppuun käsitelty kunnassa.

– Olen vakuuttunut siitä, että seuraavaksi valittava valtuusto tulee tämän asian saamaan taas käsiteltäväksi parin kolmen vuoden päästä.