"Sydän sanoo, ettei baareja voi pitää auki tässä tilanteessa" - moni hämäläisravintola on silti avoinna normaalisti

Hämeenlinnalaisyrittäjä sulki viinibaarinsa, vaikka se tuo tappiota.

ravintolat
Lasipinoja ravintolassa.
Baaritiskien puhtaudesta ja käsihygieniasta pyritään pitämään entistä parempaa huolta, ravintoloitsijat kertovat.Jyrki Lyytikkä / Yle

Yli kymmenen hengen kokoontumiset on koronaepidemian vuoksi kielletty, mutta ravintolat saavat ainakin toistaiseksi pitää ovensa auki normaalisti. Tästä oikeudesta pidetään myös kiinni.

Osuuskauppa Hämeenmaa sulki viikolla jo joitain ravintoloitaan, esimerkiksi supistaen ravintolatarjontaa Prismoissa. Viikonloppuna ravintolat pidetään pääsääntöisesti auki, osa tosin supistetuilla aukioloajoilla. Maanantaina Hämeenmaa sulkee lisää ravintoloita.

– Noudatamme hallituksen linjauksia ja sulkemalla ainakin osan ravintoloistamme toimimme myös hallituksen suositusten hengen mukaisesti, kertoo toimialajohtaja Lari Rusila.

Asiakkaiden turvallisuudesta huolehditaan Rusilan mukaan tehostamalla siivousta ja käsihygieniaa sekä ohjaamalla asiakkaat mahdollisimman kauas toisistaan.

Myös yksityisomistuksessa olevista ravintoloista iso osa on viikonloppuna auki. Esimerkiksi Lahdessa toimivan perinteikkään olutkuppila Cherin ravintoloitsija Toni Yrjänne on päättänyt pitää baarin ovet auki, kunnes toisin määrätään.

– Tietysti meillä on huoli työntekijöidemme terveydestä, mutta kannamme huolta myös heidän toimeentulostaan, Yrjänne sanoo.

Yrjänteen mukaan työntekijöitä on muistutettu hygienia-asioista ja myös asiakkaita rohkaistaan huolehtimaan käsihygieniastaan.

– Myös asiakkaille on tarjolla käsidesiä.

Facebookissa moni lahtelaisravintola kertoo tehostaneensa siivoustaan ja huolehtivan asiakkaiden turvallisuudesta esimerkiksi luopumalla karaokesta.

Nooran Viinibaari Hämeenlinnassa
Nooran Viinibaari Hämeenlinnassa pysyy toistaiseksi suljettuna.Noora Vennamo

"Moraali ei kestä pitää baareja auki"

Toisin kuin moni muu alan yrittäjä, Hämeenlinnassa kahta suosittua viinibaaria pyörittävä Noora Vennamo on laittanut laput luukulle toistaiseksi.

– Suljin toisen baarini jo viikko sitten, ja nyt maanantaina toisen, Vennamo sanoo.

Hän kertoo, ettei hänen moraalinsa kestä pitää ravintoloita auki, kun riski epidemian leviämisestä on tiedossa.

– Vaikka tämä sattuu ihan sikana, sydän sanoo, ettei baareja voi pitää auki tässä tilanteessa.

Vennamo kertoo, että vaikka hän on pyrkinyt laskemaan kaikki menot minimiin, vuokriin ynnä muihin juokseviin kuluihin uppoaa noin 10 000 euroa kuussa. Siksi hän painottaa ymmärtävänsä myös niitä ravintoloita, jotka ovat tehneet erilaisen ratkaisun.

– En halua syyllistää ketään, hän sanoo.

juttua korjattu 23.3. klo 10.58, tarkennettu tietoja Hämeenmaan ravintoloiden aukioloista

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan