Hyppää sisältöön

Jari Sillanpäälle suuret sakot: kuvasi tietokoneelta, kun mies oli sukupuoliyhteydessä pienen lapsen kanssa – hyväksikäyttösyyte kaatui

Sillanpää pohtii hovioikeuteen valittamista. Hänet tuomittiin 45 päiväsakkoon, hänen tuloillaan sakkojen suuruus on noin 15 500 euroa.

Mediaa oli runsaasti paikalla kuukausi sitten, kun Jari Sillanpää saapui Helsingin käräjäoikeuteen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut laulaja Jari Sillanpään 45 päiväsakkoon sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Sillanpään tuloilla sakkojen summa on yhteensä noin 15 500 euroa.

Loukkaavan kuvan levittämisestä annettu tuomio koski sitä, että Sillanpään matkapuhelimella oli kuvattu tietokoneen ruudulta video, jossa aikuinen mies on sukupuoliyhteydessä hyvin pienen lapsen kanssa.

Lisäksi Sillanpään matkapuhelimella on otettu tietokoneen ruudulta 8 valokuvaa, joissa aikuinen kohdistaa seksuaalista toimintaa hyvin pieneen lapseen.

Sillanpää väitti aiemmin, että hän ei olisi itse ottanut kuvia ja videoita. Hän myös sanoi aiemmin, ettei hän edes tiennyt, että hänen puhelimessaan oli tällaisia kuvia.

Käräjäoikeus katsoo, että Sillanpää itse on ottanut nämä kuvat omalla puhelimellaan.

Oikeuden mukaan valokuvat oli otettu Sillanpään matkapuhelimella noin minuutti sen jälkeen, kun Sillanpään kiertueen soittolistaa oli muokattu. Käräjäoikeuden mukaan ei ole järkevää epäillä, että Sillanpään puhelinta olisi käyttänyt joku muu.

Yle tavoitti maanantaina iltapäivällä Jari Sillanpään asianajajan Riitta Leppiniemen.

– Sillanpää toteaa edelleen, ettei hän ole itse kuvannut tätä materiaalia, Leppiniemi sanoi.

Puolustus pohtii, valittaako se hovioikeuteen.

– Haluamme katsoa myös, minkä ratkaisun syyttäjä tekee hovioikeuteen valittamisessa, Leppiniemi totesi.

Yle ei tavoittanut aluesyyttäjä Nina Keskistä maanantaina.

Lapsi oikeudessa: Oli kamala kokemus

Syyttäjä oli vaatinut Helsingin käräjäoikeudessa Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeustuomiota lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Oikeudenkäynnissä kuultiin lasta, joka oli ollut tapahtumahetkellä 12–vuotias.

Lapsi kertoi oikeudessa, että hän oli nähnyt Sillanpään ensimmäisen kerran silloin, kun lapsi oli mennyt Sillanpään asunnolle hierojan kanssa. Hieroja oli käskenyt lapsen mukaansa, jotta lapsi pääsisi takaisin Viroon.

Lapsen kansallisuuttaan ei mainita erikseen tuomiossa, mutta se kerrotaan, ettei lapsi ymmärtänyt suomen kieltä. Hän puhui viron kieltä.

Lapsi myös sanoi oikeudessa, että hän oli katsonut Sillanpään asunnolla televisiota. Jossain vaiheessa Sillanpään hieroja oli todennut, että lapsen pitäisi tulla ottamaan kuvia Sillanpäästä ja hierojasta.

Lapsi kertoi oikeudessa, että Sillanpää ja mieshieroja olivat piikittäneet huumeita itseensä sekä olivat myös tarjonneet huumeita lapselle. Lapsi ei ollut ottanut huumeita.

Hän kertoi oikeudessa nähneensä, kun Sillanpää ja hieroja harrastivat seksiä. Lapsi oli ottanut kuvia.

Lapsi kertoi olleensa miesten kanssa samassa huoneessa noin puoli tuntia.

Lapsen mukaan tilanne oli ollut hänelle "kamala kokemus".

– Hänelle oli tullut vaikeuksia koulussa, koska hän ei ollut saanut (tapahtumien vuoksi) nukuttua. Aina kun hän (lapsi) oli mennyt nukkumaan, olivat hänen mieleensä tulleet tapahtumat asunnolla, todetaan oikeuden päätöksessä.

Miksi syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kaatui?

Helsingin käräjäoikeuden mukaan lapsi oli nähnyt aikuisten välistä seksiä.

Todistusaineistona käytetystä puhelimesta löytyneet kuvat oli otettu kahden minuutin aikana.

Oikeus katsoo, että kyseessä oli lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Se on kuitenkin rangaistavaa vain silloin, jos hyväksikäyttö on tehty tahallisesti.

Tässä tapauksessa oikeus katsoo, että lapsen puheet ovat uskottavia.

Oikeus siis päätyy siihen, että on syytä epäillä Sillanpään syyllistyneen tahalliseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Mutta kaiken jälkeen on kuitenkin mahdollista, ettei Sillanpää olisikaan tiennyt lapsen olevan samassa huoneessa ja ottaneen kuvia.

Tämän takia oikeus päätyi hylkäämään syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Sillanpää on tyytyväinen, kun hyväksikäyttösyyte kaatui.

– Sillanpää on huojentunut ja tyytyväinen, että käräjäoikeus näki lapsen seksuaalisen hyväksikäyttösyytteen samalla tavalla kuin hän itse. Sillanpää on aiemmin kertonut, ettei hän ole nähnyt lasta huoneessa, Leppiniemi sanoi.

Leppiniemen mukaan Sillanpää on pahoillaan, että lapsi oli nähnyt tapahtuneen.

Sillanpäällä on kaksi huumetuomiota

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Jari Sillanpään kaksi kertaa huumerikoksista.

Vuonna 2018 tammikuussa hänet tuomittiin 50 päiväsakkoon rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Saman vuoden elokuussa Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta huumerikoksesta.

Lue myös:

.
.