1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lapin hiihtokeskuksissa ainakin kaksi koronatartuntaketjua, Levillä käyneet lääkärit karanteenissa, useimmat Pohjois-Suomen laskettelukeskukset suljetaan

Rukan toimitusjohtajan mukaan heidän sulkemispäätöksensä ei liity mitenkään Lapissa uutisoituihin tartuntaketjuihin.

koronavirus
Laskettelijoita tuolihississä Ylläksellä Kolarissa.
Laskettelijoita tuolihississä Ylläksellä Kolarissa keskiviikkona 18. maaliskuuta.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Suomen suurimpiin laskettelukeskuksiin kuuluvat Levi, Pyhä, Ylläs, Pallas, Olos ja Luosto sekä Ounasvaara Rovaniemellä sulkeutuvat ensi viikon perjantaina. Myös Ruka, Iso-Syöte ja Pikku-Syöte sulkevat rinnetoimintonsa ensi viikolla.

Perjantaina kerrottiin myös koronatartunnoista Lapin hiihtokeskuksissa.

– Lapista palaavilla lomalaisilla on tavattu kaksi tartuntaketjua, joissa tartunta on tapahtunut hiihtokeskuksessa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

Ministeri ei nimennyt keskuksia, joissa tartunnat ovat tapahtuneet.

Levillä käyneet lääkärit karanteenissa

Yli 20 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lääkäriä on asetettu karanteeniin, kertoo Husin toimialajohtaja Jarkko Pajarinen. Lääkärit olivat osallistuneet Levillä ortopedian ja traumatologian koulutuspäiville maaliskuun alussa.

Koulutustapahtumassa oli mukana lääkäri, jolla todettiin matkan jälkeen koronavirustartunta.

Mahdollisen altistumisen seurauksena tehtiin suositus, että kaikki 125 henkilöä, jotka olivat samassa koulutuksessa, ovat karanteenissa. HUSista kurssille osallistui yhteensä 26 ortopedia. Tartunnan saanut ei kuulu Husin henkilökuntaan.

– Noin kuudella lääkärillä on ollut hengitystieinfektioon viittaavia oireita. Olemme tehneet heille testit, ja odotamme tuloksia seuraavien päivien aikana, Pajarinen sanoo.

Osa karanteeniin asetetuista lääkäreistä on tutkimusvapaalla. Noin 15 oli kuitenkin tarkoitus palata töihin Husin sairaaloihin.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tartunnat todennäköisesti Levin alueelta

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas sanoo, että todennäköisimmin tartunnat ovat molemmat tulleet Levin alueelta, mutta varmaksi tätä ei voi sanoa.

– Ei ole poissuljettua, että tartunta olisi saatu muualta, mutta molemmat tapaukset ovat oleskelleet Levin alueella, Broas sanoo.

Toinen tartunta on Broaksen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin alueelta. Toisen sairaanhoitopiiriä ei ole kerrottu, mutta Broaksen mukaan tartunnan saaneet eivät kuulu samaan seurueeseen.

Broaksen mukaan tartunnan saaneet ovat olleet Levillä maaliskuun alkupuoliskolla.

Kyltti ravintola Vinkkarin edessä Levillä, jossa kerrotaan että ravintola on suljettu koronaviruksen vuoksi.
Levin suosittu after ski -paikka Vinkkari sulki ovensa torstaina koronaviruksen leviämisen estämiseksi.Tapani Leisti / Yle

Visit Levin toimitusjohtaja: "Tämä on järkytys"

Visit Levin vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kuuli Levin todennäköisestä osuudesta tartuntoihin perjantaina puoli viiden aikaan. Hän kuvailee uutista järkytykseksi.

– Olemme huolissamme ja toivomme tervehtymistä sairastuneille. Nyt odotamme viranomaisten ohjeita ja toimimme tietysti niiden mukaan, Kivisaari toteaa. Levillä on aiemmin tehty päätös hiihtokeskuksen sulkemisesta ensi viikon perjantaina, mutta muista mahdollisista toimenpiteistä viranomaiset eivät ole vielä ohjeistaneet.

Levillä on Kivisaaren arvion mukaan tällä hetkellä satoja lomalaisia.

– Viimeistään nyt kaikki tietävät, miten vakavasta asiasta ja tarttuvasta taudista on kysymys, Kivisaari toteaa.

Levillä lasketeltiin perjantaina melko levollisin mielin, ainakin vielä ennen Leviä koskevien tartuntaepäilyjen uutisointia. Torstaina Leville saapunut helsinkiläinen Laura Rajala kertoo miettineensä alkuviikon, tuleeko Suomessa voimaan ulkonaliikkumiskielto.

– Kun ei tullut niin ajateltiin, että täällä on kuitenkin tilaa hengittää. Omassa mökissä ollaan eikä olla muiden kanssa metriä lähempänä, Rajala kertoo.

Neljän päivän lomalla on tarkoitus lasketella ja pelata mökissä lautapelejä.

Levin hissiyhtiön, Oy Levi Ski resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari sanoo, että mahdollisesi Levillä saaduilla koronavirustartunnoilla ei ole tekemistä sulkemispäätöksen kanssa.

– Päätös tehtiin tänä aamuna ja tieto tartunnoista tuli vasta kahden aikaan päivällä. Kyllä me nyt haluamme ennen kaikkea kantaa vastuullisuutemme tässä asiassa ja noudattaa THL:n määräyksiä sekä suojella henkilökuntaa ja asiakkaita. Rahallisesti tämä on tietysti iso paukku.

Myös Ruka, Pikku-Syöte ja Iso-Syöte kiinni

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo, että sulkemispäätökseen ei vaikuttanut se, että muissa hiihtokeskuksissa olleilla on todettu tartuntoja.

– Huhuja ja epäilyjä oli, mutta voin puhtain sydämin vakuuttaa, että en edes tiennyt näistä etukäteen.

Hiihtokeskusten sulkemisesta tiedotettiin vain vähän ennen kuin tiedot hiihtokeskuksissa olleista tartunnoista tulivat julkisuuteen. Ahon mukaan alan yrittäjät ovat kuitenkin yhdessä keskustelleet sulkemispäätöksistä, joten osin siksi ne tulevat kaikki nyt samoihin aikoihin.

– Tämä oli yksi elämäni vaikeimmista päätöksistä tehdä, mutta mitään muuta vaihtoehtoa meillä ei ole. Asiakkaiden ja meidän henkilökunnan turvallisuus ajaa nyt taloudellisen tuloksen edelle, Ahokertoo.

Ahon mukaan sulkeminen on taloudellisesti lähes katastrofi sekä Rukalle että alueen muille yrityksille.

– Toki se on sitä myös meidän asiakkaillemme. Meillä on tuhansia asiakkaita, jotka olisivat halunneet tunturiin vielä tulla.

Rukakeskuksen laskelmien mukaan sulkeminen aiheuttaa sen, että noin viiden miljoonan euron myynti jää saamatta.

– Tulos painuu mahdollisesti pakkaselle. Päräjämme kyllä, mutta varmasti tämä tulee vaikuttamaan tulevaan kehitykseen.

Myös hiihtokeskus Iso-Syöte päättää kauden tältä keväältä ensi viikolla.

Hiihtokeskus Iso-Syötteen omistaja ja toimitusjohtaja Jorma Terentjeff kertoo, että keskuksen sulkeminen on vaikea päätös, joka vaikuttaa oman henkilöstön lisäksi kaikkiin alueen toimijoihin, yrityksiin ja yritysten henkilöstöön, sekä satoihin alueen asiakkaisiin.

– Sosiaaliset paineet ovat sen verran isoja, että on syytä seurata isompiakin keskuksia, että ei olla sen pidempään auki. Tauti kuitenkin tuntuu leviävän, joten tämä päätös täytyi tehdä sekä henkilökunnan että asiakkaiden hyvinvoinnin vuoksi.

Hiihtokeskuksen henkilöstön osalta yt-neuvottelut alkavat välittömästi. Työntekijöitä Iso-Syötteellä on noin 30.

– Meillä on paljon kausityöntekijöitä. Joudumme irtisanomaan heitä, sillä meillä ei ole mitään työtä tarjolla, Terentjeff sanoo.

Myös Pudasjärven Pikku-Syöte päättää laskettelukauden tältä keväältä. Pikku-Syöte sulkee rinnetoimintonsa ja vuokraamopalvelunsa tältä kaudelta ensi viikon keskiviikkona.

Pikku-Syötteen johtaja Mika Pekkala kertoo tiedotteessa, että tilanne on ikävä sekä asiakkaille että työntekijöille.

– Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tämä on kuitenkin ainoa oikea ja vastuullinen päätös.

Kainuun laskettelukeskukset vielä viikon auki

Ukkohallan laskettelukeskus on auki ainakin ensi viikon loppuun saakka.

– Viikonlopun aikana teemme päätöksiä jatkon osalta. Kyllä tämä on vakavan pohdinnan paikka ja pitää mennä päivä ja viikko kerrallaan, toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä sanoo.

Vuokatin laskettelukeskus sulkeutuu näillä näkymin ensi viikon lauantaina kello 19. Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen kertoo, että päätös sulkemisesta oli raskas mutta tässä tilanteessa välttämätön. Vuokatin laskettelukeskuksessa on noin 80 työntekijää, joista parikymmentä on vakituisia. Henkilöstön lomauttamiseksi aloitetaan yt-neuvottelut.

Suurten keskusten sulkeminen vie aikaa

Suurten hiihtokeskusten sulkeminen ei käy hetkessä, toteaa Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

– Meidän isoissa keskuksissa on kymmeniä yrittäjiä, satoja työntekijöitä ja paljon matkailijoita, Lindfors sanoo.

Lindforsin mukaan jokainen keskus tekee itse päätöksen kauden päättymisestä, ellei viranomaisilta tule erillistä käskyä sulkea rinteet.

– Hiihtokeskukset ovat erilaisissa tilanteissa. Sellaista väenpaljoutta, josta olemme lukeneet Levillä, ei monissa keskuksissa edes ole.

Lapin suurin hotelliketju sulkee ovensa

Lapland Hotelsin, Lapin Safarien, Lapland Ski Resortsin ja Ylläs-Skin omistaja North European Invest Oy sulkee myös kaikki Lapland Hotels-ketjuun kuuluvat hotellit Lapissa ja Etelä-Suomessa sekä omistamansa ravintolat ja ohjelmapalvelut koronatilanteen vuoksi. Lapland Hotels on Lapin suurin hotelliketju.

North European Invest Oy:n yrittäjä Pertti Yliniemi pahoittelee asiakkaille aiheutuvaa harmia.

– Päädyimme kuitenkin tähän ratkaisuun kokonaisharkintaan perustuen huomioiden kaikki esillä olleet asiat. Taloudelliset näkökulmat ovat kuitenkin toissijaisia vallitsevassa tilanteessa, Yliniemi sanoo.

Tähän juttuun päivitämme päivästä toiseen uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja ulkomailla.

Päivitetty 21.3.2020 klo 12.50: Lisätty tieto Vuokatin laskettelukeskuksen sulkemisesta.

Päivitetty 20.3.2020 klo 15.05: Lisätty tieto kahdesta koronatartunnasta hiihtokeskuksissa.

Juttua on korjattu 20.3. kello 16.34: Ruka sulkeutuu vasta lauantain jälkeen, jutussa alun perin sanottiin, että jo perjantain jälkeen.

Keskustele aiheesta 21.3.2020 kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi