Kaikki eskarilaiset ja 1.–3.-luokkien oppilaat pääsevät takaisin lähiopetukseen myös Tampereella – hallitus suosittelee edelleen etäopetusta

Hallitus poisti ehdon kriittisillä aloilla työskentelevistä vanhemmista lähiopetuksen rajoituksena.

koronavirus
Pispan koulu Tampereen Pispalassa
Muun muassa tamperelainen Pispalan koulu on ollut tämän viikon ajan kiinni.Antti Eintola / Yle

Kaikilla eskarilaisilla ja 1.–3.-luokkalaisilla on jälleen mahdollisuus lähiopetukseen myös Tampereella. Koulukäytäntöjen muutos tulee voimaan maanantaina 23. maaliskuuta.

Hallitus poisti perjantaina ehdon, että lähiopetukseen saavat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Hallituksen uuden linjauksen mukaan kouluun ei ole pakko mennä, vaan hallitus suosittelee edelleen kaikille etäopiskelua, jos se vain on mahdollista.

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että hallituksen uusi linjaus tuli perjantaina puolenpäivän jälkeen pienenä yllätyksenä.

– Linjaus kriittisillä aloilla työskentelevistä vanhemmista aiheutti kyllä sen verran kuntakohtaisia eroja ja erilaisia tulkintoja, että tämä selkeyttää tilannetta, Järvelä sanoo.

Tämän viikon Tampereen kouluista 60 prosenttia on ollut kiinni. Lähiopetusta on tarjottu 17 yksikössä.

Järvelän mukaan kouluissa on nyt hyvin väljää ja vain 2,5 prosenttia oppilaista on ollut lähiopetuksessa.

Järvelän mukaan kaupungin opettajat ja koulut ovat valmiuksissa myös siihen, että lähiopetuksen tarve kasvaa tulevina viikkoina.

Opettajat riittävät

Monia vanhempia askarruttaa, miten opettajia riittää niin etäopetukseen kuin lähiopetukseen, kun ryhmien koot kouluilla koetetaan pitää pieninä.

– Kyllä opettajia riittää molempiin. Kouluissa ovat myös koulunkäynninavustajat paikalla, Järvelä toteaa.

Nyt auki olevat alakoulut ovat suuria yksiköitä. Esimerkiksi Tesoman kouluun mahtuisi tuhat oppilasta. Järvelä toteaa, että vaikka suureen yksikköön tulisi kymmeniä lapsia, tilaa ja väljyyttä riittäisi silti.

Tampereen kaupunki lähettää vanhemmille Helmen ja Päikyn kautta kyselyn lähiopetuksen tarpeesta. Myös tietoa avoinna olevista kouluista tai avautuvista yksiköistä välitetään viikonlopun aikana.

– Tässä tilanteessa koulun todellinen arvo alkaa näkyä ja moni kaipaisi ehkä jo koululle takaisin opetukseen. Vaikka on linjattu, että pallopelejä ei saa pelata, toki lapset pelaavat koulun pihalla. Nyt täytyy miettiä, mitä kaikkea voimme tehdä tartuntariskin pienentämiseksi, Järvelä toteaa.

Sekaannuksen vuoksi peruttava

Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelee rajoituksesta luopumista sillä, että kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja erilaisia tulkintoja kunnissa.

Edelleen peruskoulun neljäsluokkalaisten ja sitä ylemmillä luokilla olevien oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena. Rajoituksen tarkoitus on hidastaa koronavirusepidemian leviämistä.

Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille lapsille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille. Lähiopetusta järjestetään myös esiopetuksen oppilaille.

Lue lisää:

Tuoreimmat tiedot koronatilanteesta Pirkanmaalla: Kolme uutta todettua tartuntaa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan