Kulttuuriväki ei aio kaatua koronaan – tanssija Elina Raiskinmäki: "Tässä treenataan tulevaisuutta varten muutenkin"

Usko uuteen nousuun elää turkulaistaiteilijoiden keskuudessa. Kaupungin tukilinjaus on kuitenkin vielä kysymysmerkki.

kulttuuri
Aurinkobaletin harjoitukset
Harjoitukset jatkuvat Aurinkobaletissa, vaikka seuraavasta esityksestä ei ole tällä hetkellä tietoakaan.Jari Hakkarainen / Yle

Manilla-teatterissa Turun Aurajokirannassa harjoitellaan kepeän nostalgista, 1980-luvun tunnelmiin vievää Time of My Life -esitystä. Aurinkobaletin ensi-illan pitäisi olla huhtikuun lopulla, mutta se näyttää koko ajan epätodennäköisemmältä.

– Tässä treenataan tulevaisuutta varten muutenkin. Toivottavasti tätä tullaan esittämään myöhemmin, on sitten ainakin hallussa, miettii tanssija Elina Raiskinmäki.

Tunnelmat Aurinkobaletissa ovat epätietoiset, kun esitykset ja muut yleisötilaisuudet on peruttu. Koronavirus on runnellut koko kulttuurin kenttää kautta maan (siirryt toiseen palveluun).

Onnekseen Aurinkobaletilla itsellään olisi muutenkin pääasiassa harjoitusjakso meneillään, mutta peruuntuneista vierailuista jää vuokratuloja saamatta.

Tilanteen ja hallituksen asettamien rajoituksien jatkuessa vielä pääsiäisen jälkeenkin ollaan ongelmissa. Pahimmat arviot pandemian jatkumisesta ulottuvat syksyyn.

– Kyllähän se olisi erittäin huolestuttava tilanne, jos kaikki toiminta täytyy perua puoli vuotta eteenpäin. Täytyy sitten tilannetta arvioida uudelleen, mutta tällä tietoa ei vielä ihan niin pitkälle tarvitse miettiä, sanoo Aurinkobaletin tuottaja Sami Skantsi.

Lipputulojen katoamisesta lovi suoraan tilipussiin

Tanssiteatteri Erin Jukebox-esitykset puolestaan olivat täydessä vauhdissa viruksen hivuttautuessa Suomeen.

Esitykset jouduttiin perumaan ensi vaiheessa kuukauden ajalta.

Se tietää isoa lovea lipputuloihin, jotka menevät suoraan esiintyjien ja muun henkilöstön palkkoihin.

– Iso määrä esityksiä hävisi tuhkana tuuleen. Tämä on juuri "high season", jolloin rahaa kerätään, jotta pystytään ihmisille maksamaan kuukausipalkat, sanoo johtoryhmään kuuluva tanssija Eeva Soini.

Eeva Soini
Tanssija Eeva Soini toivoo tilanteen pikaista selkeytymistä.Jari Hakkarainen / Yle

Lomautuksia on Tanssiteatteri Erissä jo ehditty miettiä, mutta sitä pidetään viimeisenä keinona.

– Se ei olisi hyvä teatteritoiminnalle, töitä pitää pystyä tekemään tulevaisuuteen. Eikä se ole hyvä yksilölle, eikä yhteiskunnalle, sanoo Soini.

Eeva Soini on henkisesti varautunut, että loppukeväänkin esitykset peruuntuvat, mutta jopa loppuvuoteen kestävä poikkeustila olisi katastrofi.

– Se olisi kova isku kaikille. Tässä toivotaan tukitoimia ja mietitään itsekin kaikenlaisia mahdollisuuksia, kuinka asiat pidetään pyörimässä.

Tukien takaisinperinnästä odotetaan kaupungin linjausta

Turun kaupunki on tukee kaikkiaan 1,5 miljoonalla eurolla kulttuurin yhteistyökumppaneitaan. Esimerkiksi tanssin ammattiryhmät Aurinkobaletti ja Tanssiteatteri Eri saavat kumpikin 83 000 euroa toiminta-avustusta.

Tukien on ehtona on, että rahoilla tuotetaan sovitusti kulttuurielämyksiä kaupunkilaisille. Pahimmilaan edessä voi olla avustusten takaisinperintä.

– Yleensä silloin jos rahaa jää käyttämättä, se palautetaan. Sellaista tapahtuu muutenkin, että tapahtuma jää kokonaan tuottamatta. Raportoinnin jälkeen katsotaan tilanne palautusten suhteen, selvittää Turun vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes normaalia käytäntöä.

Aurinkobaletin tuottaja Sami Skantsi pitää epätodennäköisenä, että takaisinperintään päädyttäisiin tässä tilanteessa. Nyt käsillä on todella pakottava force majeure.

– Tällainen tilanne on varmasti aivan uusi sekä meille kulttuuritoimijoille että kaupungille. Olen kysynyt kaupungilta linjausta, ja heiltä on tulossa ohjeistus aivan lähiaikoina, kertoo Skantsi.

Sami Skantsi
Aurinkobaletin toiveena on saada seuraava esitys ensi-iltaan 25. huhtikuuta, mutta tuottaja Sami Skantsin mukaan koko loppukevään ohjelmiston peruuntumiseen on varauduttu.Jari Hakkarainen / Yle

Tanssiteatteri Erin Eeva Soini puolestaan huomauttaa, että tämän vuoden puolella on jo ehditty toimia muutama kuukausi.

– En usko, että tämä kestää vuoden loppuun. Päinvastoin toivon, että kaupunki voisi tukea ryhmiä, esittää Soini.

Turun kaupungin linjaus on työn alla, ja Minna Sartes lupaa tarkempia tietoja lähiaikoina.

– Huoli on erittäin hyvin tiedossa ja siihen suhtaudutaan vakavasti. Pyrimme tekemään kaiken mahdollisen, että vauriot jäävät mahdollisimman pieniksi, sanoo Sartes.

Musiikkijuhlat ei lyö vielä pillejä pussiin

Suurin Turun kaupungin tukipotin saaja on Turun musiikkijuhlat. Summa on lähes 300 000 euroa. Myös valtio ja kaupalliset yhteistyökumppanit ovat tapahtuman tukena.

Lipumyynnin osuus kokonaisbudjetista on kuitenkin vuosi vuodelta kasvanut, ollen tällä hetkellä noin puolet.

Turun musiikkijuhlat ehti juuri julkistaa tulevan kesän ohjelmistonsa. Lipunmyynti pysähtyikin saman tien täydellisesti kriisin puhjettua.

– Siinä mielessä meillä on paremmin asiat kuin monella muulla, että päätapahtuma on elokuussa. Meidän ei tarvitse juuri tällä viikolla tehdä päätöstä järjestämisestä, sanoo Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Tapahtumaa oli jo huhtikuussa tarkoitus tehdä briteille tutuksi kahdella konsertilla Lontoossa, mutta ne on luonnollisesti jouduttu pyyhkimään kalenterista.

Ville Matvejeff ja Olga Heikkilä Turun musiikkijuhlilla vuonna 2018.
Pianisti Ville Matvejeff ja sopraano Olga Heikkilä Turun musiikkijuhlilla vuonna 2018.Yle/Lina Frisk.

Liisa Ketomäki on luottavainen, että viulu ei vaikene lopullisesti, vaikka tulevan kesän tapahtuma jouduttaisiinkin perumaan.

Hän huomauttaa ministeritasoltakin tulleen viestiä, ettei Suomen hienoja urheilu- ja kulttuuritapahtumia päästetä kokonaan kuolemaan koronaan.

– Kuten aina julkisen rahoituksen kanssa, aikanaan käydään läpi, onko syytä hakea käyttötarkoituksen muutosta. Se on sen ajan murhe ja aikanaan tulee selkeät ohjeet virkamiehiltä, sanoo Ketomäki.

Nuotit ovat edelleen ojennuksessa tulevan suven Turun musiikkijuhlia ajatellen, mutta tempo on ehkä aavistuksen takavuosia laahaavampi tässä kohtaa kevättä.

– Emme ole toistaiseksi painaneet jarruakaan, mutta olemme ottaneet jalan pois kaasulta. Seurataan tilannetta, sanoo Liisa Ketomäki.

Lue lisää:

Oopperalaulaja ja näyttelijä menettivät tulonsa koronan takia – taiteilijajärjestö vaatii apua kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan johdolla: "Koko ekosysteemi on sortumassa"

Yle lähtee mukaan helpottamaan korona-ahdistusta: Olohuone-livelähetykset tuovat kotisohvalle Anssi Kelan ja monia muita artisteja

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan