1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronavirus siirtää häitä ja ristiäisiä Kainuussa – kirkkoherra: " On tullut näkyviin pettymystä ja suuttumusta"

Hallituksen määräyksiin on suhtauduttu pääasiassa ymmärryksellä.

koronavirus
Arkku ja pappi muutoin tyhjässä kappelissa
Esimerkiksi hautajaiset pitää tällä hetkellä järjestää hyvin pieninä tilaisuuksina. Kuvituskuva. Janne Langen / Yle

Hallituksen linjauksen mukaisesti julkiset kokoontumiset on rajattu Suomessa 10 henkilöön koronaviruksen leviämisuhan takia. Tämä aiheuttaa muutoksia myös kirkollisissa toimituksissa kuten häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa.

Kainuun evankelisluterilaisissa seurakunnissa muutamia ristiäisiä ja ainakin yksi vihkiminen on siirretty, mutta hautajaiset on vielä järjestetty.

– Poikkeustilanteessa hautajaisensa varanneet ovat jo itse siirtäneet muistotilaisuutensa myöhemmäksi, vain siunaus vietetään, kertoo Hyrynsalmen kirkkoherra Pirkko Hänninen.

Esimerkiksi Kuhmossa järjestettiin perjantaina 20. maaliskuuta ensimmäiset "karanteenihautajaiset", joihin osallistui ainoastaan 10 henkilöä.

– Ihmiset osaavat rajoittaa tulijoiden määrää melko hyvin. Tilanne ymmärretään hyvin, vaikka vanhat ihmiset eivät tykkää pysyä poissa toisten seurasta, kertoo Kuhmon kirkkoherra Timo Suutari.

Seurakunnissa on käytössä myös maalaisjärkeä: ulkona haudalla pidettävissä siunaustilaisuuksissa voi olla mukana hieman enemmän kuin 10 henkilöä.

Kainuussa määräyksiin on suhtauduttu pääasiassa ymmärryksellä, vaikka henkilömäärän karsiminen sekä suru ja ilo juhlissa onkin herättänyt paljon tunteita.

– Joissakin reaktioissa on tullut näkyviin pettymystä ja suuttumusta, sanoo Kajaanin kirkkoherra Marko Miettinen.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi