Auttaisiko pysäköintimaksujen poisto yrityksiä? Kajaanissa sitä kokeillaan – Kuntaliitto: "Toivottavasti tämä ei kannusta ihmisiä liikkeelle"

Pysäköintimaksut poistetaan paikallisten yritysten tukemiseksi.

Maksullinen pysäköinti
Huputettu parkkimittari ja kyltti jossa lukee lippuautomaatti
Kajaanissa haluttiin tukea paikallisia yrityksiä ja kaupunki poisti pysäköintimaksut. Kuntaliitosta todetaan, että idea voi tietenkin tukea ajatusta nopeasta asioinnista, kunhan se ei kannusta ihmisiä lähtemään liikkelle.Timo Sihvonen / Yle

Kajaani aikoo poistaa pysäköintimaksut keskustasta.

Maksullinen pysäköinti lakkaa lauantaina lähes kuukauden ajaksi.

Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläisen mukaan tarkoituksena on helpottaa paikallisten yritysten elinvoimaisuuden säilymistä.

Hänen mukaansa pikaisesti tehty päätös perustuu Suomen Yrittäjien ja Kuntaliiton antamiin suosituksiin, joilla pyritään turvaamaan yritysten toimintaedellytykset ja työpaikat alueilla. Myös Kajaanin kauppiasyhdistys esitti kaupungille maksullisen pysäköinnin poistamista, koska kriisi on jo vaikuttanut liikkeiden myyntiin ja on johtamassa muun muassa aukioloaikojen rajoituksiin.

Suosituksissa ei tosin suoraan mainita pysäköintimaksuja, mutta muuten toivotaan keinoja, joilla kunnat ja yritykset voivat tehdä yhteistyötä muun muassa työpaikkojen säilyttämiseksi.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo, että hän ei ole kuullut, että muualla olisi ryhdytty vastaavaan pysäköintimaksujen poistamiseen

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että toivottavasti tämä ei kannusta ihmisiä lähtemään liikkeelle.

Karhunen kuitenkin toteaa, että toisaalta pysäköintimaksujen poistaminen voi kannustaa pikaiseen asiointiin, kun aikaa ei mene esimerkiksi kolikoiden etsimiseen.

– Muut keinot ovat kyllä vaikuttavampia. Esimerkiksi vuokrahelpotukset.

Myös Kajaanissa mietitään, miten muuten kuin pysäköintimaksujen poistolla yrityksiä voitaisiin tukea.

– Olemme jo sopineet, että katsomme ensi viikolla, voimmeko edesauttaa tilannetta esimerkiksi aikaistamalla omia hankintoja, kehitysjohtaja Risto Hämäläinen sanoo.

Ylen soittokierroksen perusteella Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa ei ole ainakaan toistaiseksi päädytty pysäköintimaksujen poistamiseen.

Voit keskustella aiheesta 22.3. kello 23:een saakka!

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan