Essi Autio ja Antti Rantala peruivat häänsä poikkeusolojen takia – "Olisi ollut tosi itsekästä pitää juhlat"

Essi Aution ja Antti Rantalan huhtikuinen hääpäivä peruuntui koronaviruksen takia. Juhlatunnelma meni eikä vieraslistaa haluttu karsia kovalla kädellä, vaikka tyttärellekin oli puputennarit hankittu.

häät
Essi Autio ja Antti Rantala peruivat häänsä koronan takia
Kortesjärveläiset Essi Autio ja Antti Rantala peruivat häänsä koronan takia. Autio luottaa siihen, että häät järjestetään, ehkä jo kesällä tai ensi keväänä, kuten oli alun perun suunniteltu. Essi Autio

Kun Essi Aution avomies Antti Rantala rupesi intoilemaan häitä, suunnitelmia keväthäistä aikaistettiin vuodella. Vuosi 2020 tuntui hyvältä ajankohdalta.

– Meillä piti alun perinkin olla aika epähäät, kun emme ole juhlaihmisiä. Lähipiiri halusi kuitenkin olla läsnä, kun meidät vihitään, Autio kertoo.

Hääpäiväksi valikoitui 4. huhtikuuta 2020. Juhlat päätettiin järjestää kotona ja vieraita oli tulossa reilut 30.

Koronapommi kuitenkin muutti kaiken. Hääparin puheisiin alkoi tulla koko tilaisuuden peruminen tai mahdollisimman pienimuotoinen vihkiminen.

Kun sitten yli seitsemänkymppiset asetettiin karanteenia vastaaviin oloihin ja yli kymmenen hengen kokoontumiset kiellettiin, Essi Autio lopulta perui kirkon ja kaiken muunkin. Ajatus vain muutaman todistajan paikallaolosta ei tuntunutkaan enää kivalta.

– Juhlatunnelmakin siinä meni. Kaikkien olisi pitänyt miettiä, kuka on yskäissyt ja ketäkin kätellyt, Autio hymähtää.

Pariskunta on ollut yhdessä jo seitsemän vuotta ja lapsiakin on kaksi.

– Ajattelimme, että voimme siirtää häitä vaikka vuodella eteenpäin. Tai vaikka seitsemänkin vuotta – aivan sama!

Osa vihkipareista odottelee vielä

Soittokierros muutamiin evankelisluterilaisiin seurakuntiin paljastaa, että Autio ja Rantala eivät ole häiden siirtämisratkaisunsa kanssa aivan yksin.

Joitain häitä on maalis-toukokuulta peruttu, mutta suurempi osa vihkipareista odottelee vielä, mitä hallitus päättää tulevista liikkumis- ja kokoontumisrajoituksista. Saavatko ne jatkoa pääsiäisestä jopa kesään?

Esimerkiksi Seinäjoen seurakunnassa alkukesä on vihkimisten sesonkiaikaa, joten jos rajoitukset jatkuvat, häiden siirtämisiä lienee luvassa. Tampereella hääsesonki painottuu vasta heinäkuusta loppukesään, joten tilanteen muuttumiseen on vähän enemmän aikaa.

Joistain seurakunnista vinkataan, että jos pari haluaa vihille nyt pienimuotoisesti, voidaan vihkimisen vuosipäivää viettää juhlineen myöhemmin.

Lahjatoiveena lasten yöhoito

Essi Aution mukaan tärkeintä olisi juhlia rennolla mielellä eikä joutua ottamaan omalletunnolleen muiden mahdollisia sairastumisia. Siksi päätöksen jälkeen hän tunsi myös suurta helpotusta.

– Nyt ei tarvitse koko ajan kytätä, mihin suuntaan korona on menossa ja paljonko sairastuneita on Etelä-Pohjanmaalla. Olisi ollut tosi itsekästä pitää juhlat, jos vaikka siellä joku olisi sairastunut.

Hääparin lahjatoiveena oli, että häävieraat pitäisivät huolta heidän lapsistaan, kun vanhemmat olivat häämatkalla. Matka oli varattu lähipaikkakunnalle Vaasaan, hotellisviittiin.

– Eniten taitaakin harmittaa tuo häämatkan peruuntuminen. Kahdenkeskistä aikaa ei meillä ole ollut kertaakaan sitten lasten syntymän. Ajateltiin, että häät olisi tarpeeksi painava syy kehdata pyytää lapsille hoitajaa yön yli, Essi Autio tunnustaa.

Äidin tekemää kotikaljaa

Häävalmistelut olivat maaliskuun puolivälissä jo loppusuoralla. Kortesjärven kirkko oli varattu, valkoiset paidat ja liituraitahousut hankittu ja teemaväriksi valittu viininpunainen, morsiamen puvun väriä mukaellen.

Samaan sävyyn oli ostettu myös miehen ja 3-vuotiaan Eemi-pojat rusetit. Puolitoistavuotias Ninni oli aikomus pukea prinsessatyyliin.

– Tytölle ostettiin valkoinen tyllimekko ja minulle ja tyttärelle Minna Parikan valkoiset puputennarit, Essi Autio kertoo.

Häiden tarjottavat oli tilattu pitopalvelusta, joten mitään ei ollut ehditty leipoa edes pakkaseen.

– Kotikaljan lupasi tehdä oma äiti, ja itse ajattelin tehdä juustokakun ja vihreän salaatin sekä ostaa irtokarkkeja. Mitään näistä ei ollut tietenkään tehty tai tarvikkeita ostettu.

Sormukset kaapin perälle

Sekä yrittäjät että juhlaväki ovat ottaneet peruuntumiset rauhallisesti. Rahallisia menetyksia ei ole juurikaan koitunut, sillä esimerkiksi maksetun kampauksen ja meikin voi käyttää myöhemmin.

Myös hotelli saatiin peruttua ilman kuluja, vaikka se ei sopimukseen kuulunutkaan.

– Harmittaahan se toki, mutta kaikki ovat tulleet vastaan.

Juhlien siirtäminen tietää kuitenkin väistämättä pieniä lisämenoja, vaikka hääpari pysyisikin entisissä vaatemitoissa. Jos juhlat pidetään vuoden kuluttua, lapset ehtivät kasvaa sen verran, että heille täytyy etsiä uudet juhlavaatteet.

– Minun ja miehen vaatteet sekä sormukset pakkasin kaapin perälle odottamaan parempia aikoja, Essi Autio kertoo toiveikkaana.

Katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta

Artikkelista voi keskustella 26.3.20 kello 23.00 saakka. Oletko sinä joutunut perumaan tai siirtämään juhlia? Tai suunnittelemaan ne uudelleen poikkeusolojen takia?

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan