Suomalaiset ovat ostaneet hengityssuojaimet loppuun pian myös rautakaupoista – suojaimista voi olla pulaa koko kevään

Ihmiset ostavat nyt hengityssuojaimet loppuun kaikista liikkeistä, vaikka terveille niistä ei ole apua suojautumisessa.

koronavirus
Hengityssuojain kädessä.
THL suosittelee valitsemaan tiiviisti kuminauhalla kiinnitettävän hengityssuojaimen, jossa on uloshengitysventtiili. Anniina Wallius / Yle

Kuluttajille tarkoitettujen hengityssuojainten kysyntä on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen suurta. Tuotteet loppuivat apteekeista jo viikkoja sitten, mutta niitä osataan hankkia myös muualta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa (siirryt toiseen palveluun), että kertakäyttöinen kuluttajille tarkoitettu suoja ei suojaa käyttäjäänsä ilmateitse tarttuvilta taudeilta. Siitä voi olla kuitenkin hyötyä, jos sairastuu itse ja yrittää olla levittämättä tautia muihin.

Tavarataloketju Puuilosta kerrotaan, että remontoijille tarkoitetut erilaiset kertakäyttöiset hengityssuojaimet ovat olleet kysyttyä tavaraa.

– Kysyntä on ollut moninkertaista. Kaikki menisi kaupaksi, mitä myyntiin saadaan, sanoo Puuilon toimitusjohtaja Juha Saarela.

Puuilolla on Suomessa 28 liikettä. Hengityssuojaimia on ollut myynnissä paljon ja ne ovat loppuneet monin paikoin kokonaan.

– Saatavuusongelmat ovat isoja, mutta joissakin liikkeissä saattaa vielä olla yksittäisiä tuotteita, Saarela sanoo.

Hengityssuojaimet ovat olleet tavanomaista kysytympiä myös K-Raudoissa.

K-ryhmän kansainvälinen tuoteryhmäpäällikkö Mikko Tiesalo kertoo, että suojien saatavuus on heikentynyt suuren kysynnän takia. Tällä hetkellä suurin osa hengityssuojainten tuotannosta menee suoraan terveydenhuollon ja viranomaisten käyttöön koko Euroopan alueella.

Saatavuus vaihtelee myymälöittäin. K-Raudalla on Suomessa 131 kauppaa.

– Pyrimme hankkimaan hengityssuojaimia lisää heti, kun mahdollista, mutta tässä tilanteessa on vaikea arvioida, milloin saatavuus tulee paranemaan, Tiesalo sanoo.

Apteekeissa suojaimet loppuivat viikkoja sitten

Avainapteekeilla on Suomessa liki 250 toimipisteen muodostama verkosto. Toimitusjohtaja Aino Gostowski kertoo, että kuluttajille tarkoitetut hengityssuojaimet loppuivat jo helmi-maaliskuun vaihteessa.

– Ehkä jossain yksittäisessä liikkeessä voi olla muutamia, Gostowski sanoo.

Hengityssuojaimet ovat loppuneet myös Yliopiston Apteekeilta, mistä ne myytiin loppuun jo helmikuun aikana. Sen jälkeen uusia eriä ei ole saatu.

Ketjulla on Suomessa 17 apteekkia ja verkkokauppa.

– Kysyntä lähti kasvuun siinä vaiheessa, kun Kiinasta alkoi tulla ensimmäisiä uutisia koronavirustartunnoista, viestintäjohtaja Jenni Tyrni kertoo.

Apteekit selvittävät parhaillaan, onko kuluttajille tarkoitettuja hengityssuojaimia mahdollista saada lisää vielä kevään aikana. Yliopiston Apteekeille on tuloillaan yksi erä muutaman viikon kuluessa.

Aiheesta voi keskustella 20.3.2020 klo 23 saakka.

Lue myös:

Kasvosuojusten myynti räjähti koronavirusuutisten jälkeen – kirurginmaski suojaa ehkä kaveria, mutta ei käyttäjäänsä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan