Pienten koululaisten lähiopetusohje muuttui - Kokkola ja Seinäjoki seuraavat oppilasmäärän muutosta

1.-3.-luokkalaiset pääsevät ensi viikosta eteenpäin taas lähiopetuksen piiriin. Kokkola ja Seinäjoki ovat ohjeistaneet koululaisten vanhempia tilanteesta.

etäopetus
Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.
Kouluissa eletään viikko kerrallaan. Maanantai näyttää, miten hallituksen uusi linjaus vaikuttaa lähiopetuksessa olevien lasten määrään.Tiina Jutila / Yle

Kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta. Hallitus on tänään poistanut ehdon, että lähiopetukseen saavat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Hallitus suosittelee kuitenkin edelleen kaikille ja myös 1.–3.-luokkien koululaisille etäopiskelua, mikäli se perheessä on mahdollista.

Kunnilta lähtee tieto huoltajille muuttuneesta tilanteesta. Kokkolan sivistyskeskuksen kehittämispäällikkö Mika Sarkkisen mukaan kouluissa on jo totuttu siihen, että tilanteet ja linjaukset muuttuvat nopealla tahdilla.

– Uskoisin, että maanantaina tiedetään, miten tämä vaikuttaa perheiden ratkaisuihin.

"Poikkeustilanne otetaan kodeissa vakavasti"

Mika Sarkkisen mukaan Kokkolan kouluilla on valmius ottaa kaikki 1.-3. -luokkalaiset vastaan, koska opetus on pyörinyt kaiken aikaa. Tällä viikolla kouluissa on ollut vajaa sata oppilasta kun normaalisti oppilaita on noin 1500.

– Tämä kertoo, että vallitseva poikkeustilanne otetaan kodeissa vakavasti. On tämä kyllä epätodellinen tilanne, kun aurinko paistaa pihalla, kukaan ei ole käytännössä sairas ja yhteiskunta on laittanut ovet säppiin. Ehkä tulemme näkemään tulevien päivien ja viikkojen aikana, mihin tämä virus johtaa, Sarkkinen kertoo.

Sarkkisen mukaan kouluissa edetään nyt päivä kerrallaan. Esimerkiksi maanantaina vasta tiedetään, kuinka moni lapsi on tulossa kouluun ja täten osataan valmistaa ruokaa oikea määrä.

– Uskon, että tässä kaupungissa ruokaa riittää.

Seinäjoella viestitetty uudesta tilanteesta huoltajille

Myös Seinäjoen perusopetuspalvelut on lähettänyt oppilaiden huoltajlle tietoa uudesta tilanteesta Helmi-järjestelmän kautta. Vaikka linjaus on muuttunut, Seinäjoella toivotaan lasten opiskelevan mahdollisuuksien mukaan kotona, jotta koronaepidemian hillitsemiseksi tehdyt toimenpiteet toteutuisivat.

Seinäjoella koulukuljetukset järjestetään ajalla 23.-27.3. klo 9-13 niille lähiopetuksessa oleville oppilaille, jotka kuljetusta tarvitsevat. Jos perheille viikonlopun aikana tulee tästä hallituksen uudesta linjauksesta johtuen uusia tarpeita, ensisijainen ohje maanantaille on, että huoltaja kuljettaa oppilaan itse kouluun. Uuteen linjaukseen reagoidaan tiistaista 24.3. alkaen.

Katso maakuntasi tuoreet uutiset koronavirustilanteesta täältä.