Hyvinvointiyhtymä tiukkana koronatilanteesta: Edes metrin turvaväli ei riitä

Kauppakeskuksissa ja ravintoloissa asiointia tulisi välttää, painottaa Päijät-Hämeen hyvinvointityhtymä.

Päijät-Häme
Nuori niistää nenää.
Flunssaisten on muistettava suojata suunsa ja nenänsä kertakäyttönenäliinalla, kun yskii tai aivastaa. Tiina Jutila / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä toivotaan, että maakunnan asukkaat alkaisivat ottaa koronavirusriskin vakavasti.

Hykyn mukaan kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee nyt välttää koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Hyvinvointityhtymä on laatinut toimintaohjeet koronaepidemian hidastamiseksi.

  • Kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee välttää, koska siten ehkäistään uusia tartuntoja. Käytännössä tulee välttää ihmisjoukkoja, turhia käyntejä muun muassa kauppakeskuksissa tai kaupoissa, ravintoloissa, baareissa ja kuntosaleilla.
  • Mikäli liikkuu kodin ulkopuolella, tulee noudattaa turvavälikäytäntöjä eli pysytellä kahden metrin etäisyydellä muista ihmisistä, kun keskustelee kasvokkain. Esimerkiksi kassajonossa metrin etäisyys riittää.
  • Riskiryhmiin kuuluvien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja pysytellä kotona.
  • Käsien pesu saippualla ja lämpimällä vedellä (20-30 sekuntia) on ensiarvoisen tärkeää. Desinfektioainetta käytetään silloin, kun käsiä ei voi välittömästi pestä.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tau suuta.
  • Käsiä tulee pestä 1) kun tulee ulkoa sisälle, 2) kun aloittaa ruokailun, 3) kun niistää nenän tai yskii paperiin, 4) kun on käynyt WC:ssä, 5) kun on koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö jne. Käytännössä siis useita kymmeniä kertoja päivässä. Kädet tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen.
  • Jokaisella, myös lapsilla, tulee olla taskussaan puhtaita nenäliinoja.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Kotona ja työpaikoilla ovien ja jääkaapin kädenkahvoja, tuolien selkänojia, WC-nuppeja, ovien automaattiavaajia, hissinappuloita, pöytien pintoja ja työvälineitä tulee säännöllisesti puhdistaa ja desinfioida.
  • Ulkona liikkuessa ja julkisissa kulkuneuvoissa tulee käyttää hanskoja ja välttää paljain käsin koskettelua oviin, korttiautomaattien nappuloihin jne.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa koronavirus-tilanteesta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lue täältä, miten koronavirus vaikuttaa ihmisten arkeen Päijät-Hämeessä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan