1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olkiluodon ydinvoimalaitos

Sähköliitto sopuun Olkiluodon ulkomaisten työntekijöiden palkoista

Sopuratkaisu lopettaa lähes vuosikymmenen kestäneen palkkakiistan.

Olkiluodon ydinvoimalaitos
Olkiluoto 3-ydinvoimala.
Olkiluodon kolmosreaktorin rakentajien palkkakiistaan on löytynyt sopu.Henrietta Hassinen / Yle

Sähköliitto on päässyt sopuun puolalaisen Elektrobudowa-yhtiön kanssa lähes vuosikymmenen kestäneessä palkkakiistassa.

Oikeudenkäyntiin johtaneessa kiistassa on kyse Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaan palkkasaatavista ja siitä, minkä maan työehtojen mukaan ulkomaisille työntekijöille on maksettava palkkaa.

Yhtiö talousvaikeuksissa

Sähköliitto edusti kiistassa 186:tta puolalaista työntekijää. Satakunnan käräjäoikeus määräsi vuoden 2018 loppupuolella Elektrobudowan maksamaan näille yhteensä lähes kahdeksan miljoonaa euroa saamattomia palkkoja ja muita korvauksia.

Tapauksen käsittelyä oli tarkoitus jatkaa hovioikeudessa Elektrobudowan vaatimuksesta, mutta sopuratkaisun myötä hovioikeuskäsittely perutaan. Sähköliitto hyväksyi sovun, koska yhtiön taloustilanne on heikentynyt.

Sähköliiton mukaan Elektrobudowa ei olisi pystynyt maksamaan oikeuden sille määräämiä korvauksia. Liitto ei kerro, mikä on sopimukseen kirjattu korvaussumma. Summa jaetaan työntekijöille, ja lisäksi sitä käytetään ammattiliiton oikeuskulujen kattamiseen.

Sähköliitto korostaa myös, että sopuratkaisulla saadaan pitkällinen oikeusprosessi vihdoin päättymään. Ilman sovintoa riitely oikeusasteissa olisi voinut kestää vielä pitkään.

Lue seuraavaksi