Hyppää sisältöön

Vireillä on jo 100 000 työntekijän lomautukset ja huippu vasta edessä – hotellivirkailija: "Taloa ei pidetä auki, kun se ei tuota mitään"

Korona alkoi viime viikolla ajaa yrityksiä pikavauhtia yhteistoimintaneuvotteluihin.

Sari Palokari on työskennellyt Grand Hotel Tammerissa yli seitsemän vuotta. Koronan tuoma lomautus kestää näillä näkymin kesään. Kuva: Miikka Varila / Yle

Sari Palokari oli perjantaina sulkemassa työpaikkansa ovia Tampereella.

– Kaikki pilaantuvat tuotteet lähtivät ruoka-avun mukaan. On siivottu kukat pois ja nostettu ulkokasvit sisälle.

Perinteikäs Grand Hotel Tammer sulkee ovensa näillä näkymin kesäkuun alkuun asti.

– Ovet pannaan kiinni, kun tänään on tsekattu viimeiset asiakkaat ulos.

Palokari oli poikkeuksellisesti vastaanottotiskin takana päiväsaikaan. Hän on työskennellyt Tammerissa vuodesta 2013 vastaanottovirkailijana ja tehnyt yli seitsemän vuotta pelkästään yövuoroja.

– Se on itselleni kevyempää kuin se toinen normi, epäsäännöllinen kolmivuorotyö. Olen aina ollut sellainen yöeläin, niin minulle on sopinut yövuoro.

Tammer kuuluu Radisson Blu -hotelliketjuun, jota operoi SOK:n tytäryhtiö Sokotel. Lomautukset koskevat koko henkilökuntaa, yli tuhatta henkilöä.

Sokos ja Radisson Blue -hotelleja pyörittävä Sokotel sulkee osan hotelleistaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tieto lomautuksista tuli viime viikon tiistain-keskiviikon tietämillä. Torstaina Palokarilla oli lomautusilmoitus kädessään.

Yleinen tunnelma hotellissa oli hänen mukaansa järkytys.

– Sitä osattiin odottaa, mutta laajuus ja näin pitkäksi aikaa, niin onhan se ollut shokki. Meitä on tässä kannatellut se, että kukaan ei ole yksin tämän asian kanssa, ollaan tässä hotellin johtoa myöten.

Sulkemispäivän tunnelma oli tilanteeseen nähden hyvä

– Yhdessä pistetään homma kunnialla pakettiin, siihen asti kunnes avataan uudestaan.

Lomautusaalto nousi viikossa

Moni muukin sai viime viikolla huonoja uutisia. Osalla lomautusilmoitukset ovat matkalla.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo, että lomautuksiin johtavat yt-neuvottelut koskevat noin 100 000:ta työntekijää koko maassa.

Lukuja kokoaa työ- ja elinkeinoministeriö. Onko tämä vasta alkua?

– Vaikea arvioida, mutta jos koronakriisi tästä vielä eskaloituu ja pitkittyy, niin ei ole mahdotonta, että luvut tuplaantuvat, Kuismanen sanoo.

Yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden määrä on suurempi kuin lomautetuksi lopulta tulevien henkilöiden määrä. Koronan tapauksessa luku voi kuitenkin olla lähellä toteutuvaa lomautusmäärää.

Koronan tuoma kassakriisi nosti lomautustarpeet äkillisesti viikon–parin aikana. Vielä helmikuussa lomautettuja oli 17000 ja tammikuussa 19500.

Moni yritys sinnittelee vielä ilman lomautuksia

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvelee, että lomautusten huippu on vielä edessä.

– Ikävä kyllä, luulen niin. Nyt niissä yrityksissä, joissa selkeästi kassavirrat ovat pysähtyneet ja on pystytty tekemään nopea analyysi, menettely on laitettu käyntiin.

Romakkaniemen mukaan moni yritys haluaa välttää lomautuksia viimeiseen saakka, mutta iso osa joutuu silti käynnistämään ne lähiviikkoina.

Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneista 4000 yrityksestä neljäsosa oli aloittanut yt-neuvottelut. Yli puolet arvioi, että kahden kuukauden sisällä tulee lomautuksia tai irtisanomisia. Kolmasosa pelkäsi konkurssia.

Korona on tyhjentänyt ravintoloita ja hotelleja. Asiakaskato tuntuu myös monilla palvelualoilla kuten matkailussa ja virkistyspalveluissa

– Meillä oli hyvin terveitä yrityksiä pari–kolme viikkoa sitten, jotka nyt ovat ajautumassa kassakriisiin, Pavelualojen työnantajien Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhanmäki sanoo.

Paltan kyselyssä joka kymmenes palveluyritys on jo lomauttanut tai irtisanonut työntekijöitä korontilanteen vuoksi. Lisäksi noin 60 prosenttia pitää todennäköisenä, että ne joutuvat lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöä.

Kelan päivärahalle jääminen tuntuu kukkarossa

Firmoista on oltu huolissaan ja hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat kasanneet massiivisia tukipaketteja. Entä työntekijät, jotka putoavat ansiosidonnaiselle tai peruspäivärahalle? On lainat, vuokrat, sähkölaskut ja ruokaostot.

Sari Palokari ei ole huolissaan, vaikka lomautus nakertaa tuloja.

– Me ollaan kaikki ihan samalla tavalla tässä tilanteessa. Ymmärrän, että taloa ei pidetä auki, kun se ei tuota mitään.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Palokari ilmoittautui TE-toimistoon työnhakijaksi. Työporukassa katsottiin, että kaikki osaavat hoitaa byrokratian.

Palokari ei kuulu työttömyyskassaan, joten hän hakee Kelalta peruspäivärahaa.

– Totta kai se iskee talouteen, mutta pitää ajatella positiivisesti, että se on kuitenkin vain rahaa.

Palokarin avomies käy työssä. Asuntolainaa ei ole ja Palokari uskoo, että vuokranantaja joustaa tarvittaessa, sillä hyvät vuokralaiset halutaan pitää.

Klassikkohotelli Tammer on sulkenut ovensa näillä näkymin kesäkuuhun asti. Kuva: Miikka Varila / Yle

Lomauttaminen nopeutui

Kriisi tyhjensi monien yritysten kassoja niin nopeasti, että palkanmaksusta tuli hankalaa. Rasite oli myös monen viikon lomautusmenettely, jona palkat juoksivat.

Lomautusmenettely nopeutui tuntuvasti hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimuksessa, joka on voimassa kolme kuukautta.

Kun yt- ja lomautusilmoitusneuvotteluja käydään normaalisti monta viikkoa, nyt molempien neuvottelujen kesto on lyhennetty viiteen päivään.

Alle 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä yt-neuvotteluja ei tarvitse käydä.

Joillakin aloilla neuvottelujen kestoihin on sovittu lyhennyksiä jo aiemmin.

Juho Romakkaniemi arvelee, että nopeutus voi rauhoittaa lomautusmenettelyjen aloittamista. Menettelyä ei tarvitse käynnistää varmuuden vuoksi aikaisin vaan voi seurata kassatilannetta päivä kerrallaan.

Paltan Tatu Rauhanmäki kehuu hallituksen tukitoimia mutta täydellinen ei sekään paketti ollut.

– Jos halutaan välttää lomautuksia, niin silloin olisi tärkeää, että meilläkin otettaisiin kuten muutamassa muussa Pohjoismaassa suora palkanmaksun tukeminen yhdeksi työkaluksi.

Palkansaajalle nopeutettu lomautus tarkoittaa nopeampaa palkanmaksun lakkaamista ja päivärahojen varaan jäämistä.

Työntekijälle tukipaketin vastaantulo on viiden päivän karenssin poistuminen työttömyyskorvauksen saamisessa. Korvausta saa heti ensimmäisestä lomautus- tai työttömyyspäivästä lukien.

Työttömyyskassat saattavat ruuhkautua, niin että päätöstä voi joutua odottelemaan muutaman viikon.

Käännöstyö tai hyllytys – kunhan on töitä

Palokari etsii aktiivisesti töitä lomautusajaksi. Hän on ollut yhteydessä eri työnantajiin. Kielitaitoisena hän tekisi mielellään vaikka käännöstöitä, mutta tavaroiden hyllytys tai kauppakassien pakkaaminenkin onnistuu.

Hän rekisteröityi myös ilmaiselle ohjelmointikurssille.

– Ohjelmointi on sitten yksi taito cv:hen laitettavaksi, jos ei työtä löydy.

Sari Palokari etsii lomautusajaksi muita töitä. Pesäpallon tuomarointikin on tavallista pitemmällä tauolla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vapaa-ajan harrastuskin on tauolla. Palokari toimii pesäpallotuomarina ja kouluttaa uusia tuomareita.

– Kausi alkaa nyt kesäkuun alussa normaalin äitienpäiväviikonlopun sijaan.

Pattijoen Urheilijoiden kasvatti on pelannut muun muassa Sotkamon Jymyssä ja Kajaanin pallokerhossa.

Voiko lomautusaika tuoda uuden työn, niin ettei paluu Tammeriin kesäkuun alussa houkuttelekaan?

– Tammer on rakas paikka. Siellä on hyvä tiimi ja hyviä ystäviä.

Voit keskustella aiheesta 24.3. kello 23:een asti.

.
.