1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Saako lapsen viedä leikkipuistoon, pitääkö leikkitreffit perua? Entä voiko isovanhempi tavata lasta ulkona? Espanjassa leikkipuistot jo suljettu

Monet Euroopan maat ovat rajoittaneet ihmisten liikkumista sen jälkeen, kun ohjeita ja suosituksia ei ole noudatettu.

koronavirus
Pikku kakkosen puisto maaliskuussa 2020.
Aurinkoinen ilma oli otollinen aloitus viikonlopulle. Puistoissa näkyi myös isovanhempia lasten kanssa, toisin kuin hallitus ja terveysviranomaiset ovat linjanneet.Miikka Varila / Yle

Maaliskuun aurinkoinen viikonloppu on alkamassa. Pienen lapsen kanssa ulkoilu on koronatilanteessakin täysin sallittua ja jopa suotavaa. Aurinko ja raikas ilma tekevät kaikille osapuolille hyvää.

Useissa Euroopan maissa on kuitenkin jo rajoitettu kansalaisten liikkumista. Esimerkiksi Espanja sulki jo leikkipuistonsa, ja Ranskassa ulkona turhaan liikkuvia sakotetaan.

Espanjassa monet perheet jatkoivat leikkipuistoissa käyntiä senkin jälkeen, kun sosiaalista kanssakäymistä suositeltiin välttämään. Lopulta leikkikentät suljettiin kokonaan.

Pitäisikö lapset siis pitää maaliskuun kauniina vapaapäivänä Suomessakin kotona?

Tampereen kaupungin epidemiologi, tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen korostaa maalaisjärkeä. Hanskat ja hyvä käsihygienia auttavat pitkälle.

– Toki pientä lasta on paljon haastavampaa ohjeistaa pitämään etäisyyttä muihin kuin vaikkapa 12-vuotiasta, Räsänen sanoo.

Jos lapsi hanakasti pyrkii toisten läheisyyteen ja ehkä jopa maistelee leikkipuiston pintoja, yleisessä ja suositussa puistossa leikkimistä kannattaa harkita kahteen kertaan.

Vielä ei tiedetä, tartuttaako oireeton lapsi kuinka herkästi tautia eteenpäin.

Tietona on, että viruksen saaminen erilaisilta pinnoilta on pienempi riski kuin ihmisestä toiseen, mutta virus voi säilyä pinnoilla elävänä joitakin tunteja.

– Oletettavaa silti on, että jos virus tarttuu, se tulee muista ihmisistä, ei vaikkapa leikkipuiston hiekkalaatikosta, Räsänen toteaa.

Pikku kakkosen puisto maaliskuussa 2020.
Suosittu Pikku Kakkosen puisto oli tavallista hiljaisempi, mutta ei autio.Miikka Varila / Yle

Tampereen keskustassa Pikku Kakkosen leikkipuistossa oli perjantaina muutamia perheitä kerrallaan leikkimässä. Päivän edetessä puistossa oli aika-ajoin parikymmentä ihmistä yhtä aikaa.

Lääkäripariskunta Markus ja Marianne Kamaja viettävät vielä lomaviikkoa. Sitten on edessä lääkärintyöt keskellä koronatilannetta.

– Mietin, kauanko leikkipuistoja voidaan pitää auki, koska eihän lapsia saa pidettyä metrin päässä toisistaan, Marianne Kamaja sanoo.

Tällä hetkellä suositellaan, että yli 70-vuotiaat pysyttelisivät kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa ja välttäisivät kontakteja muihin niin paljon kuin mahdollista.

Päiväkodit on pidetty auki muun muassa sen takia, ettei lapsia laitettaisi isovanhemmille hoitoon.

Silti Tampereellakin monia lapsia ulkoilutti puistossa isovanhempi.

– Ehkä säännökset eivät ole vielä menneet kunnolla perille. Olen lääkärinä huolissani tästä, Markus Kamaja toteaa.

Kamajat kertovat, että lomaviikolle oli suunnitelmissa muun muassa Tallinnan-matka ja reissu isovanhemmille. Molemmat peruttiin.

– Uskaltauduimme leikkipuistoon, mutta tätäkin harkittiin. Tulimme kuitenkin päiväsaikaan ennen kuin muut pääsevät töistä eli ennen isompaa ihmispaljoutta, Marianne Kamaja sanoo.

Kaksi lasta leikkii Arabian leikkipuistossa.
Pienten lasten suojavälin noudattaminen voi aiheuttaa haasteita.Jari Kovalainen / Yle

Leikkitreffit peruttu?

Moni vanhempi saattaa järjestellä nyt viikonlopuksi leikkitreffejä muiden perheiden kanssa. Ensimmäinen etäopetusviikko on sekoittanut arkea ja kaikki kaipaavat tuuletusta neljän seinän sisältä.

Virallisesti yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty. Entä jos tapaa vain muutamaa ystävää?

Epidemiologi Sirpa Räsänen sanoo, että kaikenlaista tapaamista ja yhteenkokoontumista kannattaa nyt vältellä.

Ihminen voi kantaa ja levittää koronaa oireettomana. Toisaalta liikkeellä on myös kausittaisia sairauksia.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) linjasi tiedotustilaisuudessa torstaina, että kaikenlaisia sosiaalisia kontakteja pitää välttää. Nuorten tai lasten ei pidä kokoontua porukoihin tai edes pelata palloa yhdessä.

Marinin mukaan myös alle 10 henkilön kokoontumisia kannattaa välttää.

Sen sijaan omalla porukalla ulkoilu on edelleen sallittu.

– Naapuriperheenkin saa ottaa ulkoilemaan mukaan, kunhan lähikontaktia vältetään, Räsänen toteaa.

Lue seuraavaksi