Tampereen kaupunki sulkee ja keskittää palvelujaan: tässä listaus useista muutoksista

Esimerkiksi suun terveydenhuoltoon ei toistaiseksi voi varata kiireettömiä aikoja.

koronavirus
Tutkimusvälineitä neuvolassa.
Äitiysneuvolapalvelut jatkuvat käyntien osalta ennallaan, mutta perhevalmennuksia ei kevään aikana järjestetä ryhmämuotoisesti.Sasha Silvala / YLE

Tampereen kaupunki sulkee ja keskittää palveluitaan koronaviruksen vuoksi. Hallituksen linjauksen mukaisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa on koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi myös siirretty kiireetöntä hoitoa ja keskitetty henkilöstöä hengitystieoireisten potilaiden tutkimiseen ja hoitamiseen.

Monessa palvelussa on siirrytty etävastaanottoihin tai puhelinneuvontaan.

Koronaviruksen aiheuttamia muutoksia kootaan ja päivitetään jatkuvasti kaupungin verkkosivuille osoitteeseen www.tampere.fi/koronavirus (siirryt toiseen palveluun)

Kaupunki ohjeistaa edelleen, ettei vastaanotoille, sovittuihin tapaamisiin tai kiireettömään hoitoon saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on ollut ulkomailla kahden viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Asiakkaiden tulee huolehtia hyvästä hygieniasta eli pestä kädet vastaanotolle tullessa ja sieltä lähtiessä sekä pitää etäisyyttä toisiin ihmisiin odotustiloissa.

Koronaviruksen näytteenottopaikassa Hatanpään sairaalalla.
Pandemiavastaanotolle Hatanpäälle pääsee vain ajanvarauksella.Antti Eintola / Yle

Pandemiavastaanotolle vain hengitystieoireiset ajanvarauksella

Hengitystieinfektioiden tutkimiseen ja hoitoon on avattu ajanvarauksella toimiva pandemiavastaanotto. Vastaanotolla tutkitaan vain hengitystieoireisia potilaita. Muut kiireelliset asiat hoidetaan entiseen tapaan terveysasemilla. Lapset hoidetaan hoidontarpeen arvion mukaan joko lasten päivystyksessä Taysissa tai pandemiavastaanotolla.

Pandemiavastaanotolle hakeudutaan vain ajanvarauksella.

Diabeetikoille neuvontaa

Suun terveydenhuoltoonei toistaiseksi voi varata kiireettömiä aikoja. Aikoja voi perua myös sähköisen asioinnin kautta.

Diabetesvastaanotossa on avattu diabeetikoille neuvontapuhelin: puhelin 040 800 7568, arkisin kello 8–15.30, Numeroon voi soittaa, jos haluaa tietoa esimerkiksi sairauspäivien hoidosta tai jos koronavirus mietityttää.

Lelut Nastolan terveysaseman neuvolassa
Koronatilanteen vuoksi neuvolaan ei toivota tultavan koko perheen voimin.Marjo Pirilä / Yle

Ei perhevalmennuksia

Äitiysneuvolapalvelutjatkuvat käyntien osalta ennallaan, mutta perhevalmennuksia ei kevään aikana järjestetä ryhmämuotoisesti. Lastenneuvolapalveluttarjotaan vähintään yhden vuoden ikään asti. Ryhmäneuvolavastaanottoja ei järjestetä.

Sovitut vastaanottokäynnit toteutetaan, mutta leikki-ikäisten lasten jo annettuja aikoja voidaan joutua perumaan.

Tämänhetkisen tilanteen vuoksi neuvolaan ei mielellään toivota tultavan koko perheen voimin.

Kouluterveydenhuoltotoimii omalla koululla, mutta kiireettömiä koululääkärin terveystarkastuksia perutaan.

Opiskeluterveydenhuollossaoppilaitosten avoimet vastaanotot suljetaan toistaiseksi ja muutetaan puhelinajaksi. Hoidon tarpeen arvio tehdään puhelimitse. Sovitut vastaanottokäynnit toteutetaan toistaiseksi normaalisti.

Nuorisoneuvola, ehkäisyneuvola ja lastenja nuorten poliklinikkatoimivat toistaiseksi pääosin normaalisti.

Perheiden talonja Päiväperhon perhetukikeskuksen avoin ryhmätoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Neuvontaa ja tukea perheille lisätään ja joka arkipäivä .

Lastensuojelun ja perheiden sosiaalityönja perheneuvolanpalvelut jatkuvat pääosin ennallaan.

Ryhmätoiminta tauolla

Mielenterveys- ja päihdepalveluissakaikki ryhmätoiminta on tauolla mutta avohoito jatkuu. Vastaanotot hoidetaan mahdollisuuksien mukaan etänä joko puhelimitse ja muita sähköisiä palveluja hyödyntäen. Yhteydenpidosta sovitaan oman työntekijän kanssa.

Ensiohjaus Ensio on avoinna normaalisti.

Päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu, Konsti, Liikkuva psykiatrinen työryhmä, Selviämis- ja katkaisuhoitoasema sekä Tampereen asumispäivystysja asumisyksiköt (Tastu)palvelevat toistaiseksi.

Aikuisten sosiaalipalvelut

Sosiaalipalvelujen neuvonta on avoinna normaalisti Hatanpäällä.

Hervannan Kototori on suljettu. Puhelinneuvontaa on lisätty ja tarjotaan myös muilla kielillä, esimerkiksi arabiaksi.

Kuntouttavan työtoiminnanja sosiaalisen kuntoutuksen ryhmämuotoiset toiminnot on suljettu. Palveluiden tarjoamista etäyhteyksien ja sähköisten ratkaisujen avulla selvitetään.

Kehitysvammaisten päiväaikainen toiminta on mennyt kiinni 16.3. ja tilannetta seurataan kahden viikon jaksoissa. Henkilökunta on siirtynyt asumisyksiköihin järjestämään päiväaikaista toimintaa.

Pääsääntöisesti kaikki, mukaan lukien vammaispalvelulain mukainen, ostopalveluna toimivatyö- ja päivätoimintaon suljettuna. Osassa yksiköistä toimintaa on supistetusti yksittäisten asiakkaiden tarpeen mukaan.Tuettu työ ja avotyö toimivat normaalisti.

Vammaispalvelutoimistopalvelee asiakkaita puhelimitse.

Tammelakeskuksen julkisivu
Myös päiväkeskusten toiminta on nyt keskeytetty.Terri Niemi / Yle

Ikäihmisten päiväkeskusten toiminta keskeytetty

Palvelukeskusten ja lähitorienharraste- ja virkistystoiminta sekä paikan päällä tapahtuva ohjaus ja neuvonta on keskeytetty, mutta ikäihmiset saavat neuvontaa ja ohjausta puhelimitse lähitoreille tai Kotitorille.

Myös päiväkeskustentoiminta on nyt keskeytetty. Asiakkaiden tarvitsemat välttämättömät palvelut järjestetään muulla tavoin ja heille ilmoitetaan henkilökohtaisesti tästä.

Kotihoidossapalvelu- ja hoitosuunnitelman mukaisiin käynteihin saattaa tulla muutoksia. Etäpalveluita pyritään lisäämään sekä ryhmätoimintaa ja omaisten yhteydenpitoa tukemaan kuvapuhelinten avulla. Kiireettömät käynnit esimerkiksi hammas- tai silmälääkäriin siirretään myöhäisempään ajankohtaan.

Kaikkien ulkopuolisten vierailut on kielletty sairaaloihin, vanhainkoteihinsekä palveluasumisenjatehostetun palveluasumisen yksiköihin. Ainoastaan erityisissä tilanteissa vierailut ovat mahdollisia. Vierailijoiden pitää ottaa ensin yhteyttä hoitohenkilökuntaan vierailun järjestämiseksi. Vierailijoilla ei saa olla hengitystieoireita.

Asiakasohjauksesta soitetaan asiakkaalle ennen kotikäyntiä ja varmistetaan kotikäynnin toteutumista. Tarvittaessa hoidetaan asioita puhelimitse ja etäyhteyksillä.

Perhehoitajan kodissa tapahtuva yli 70-vuotiaiden tai riskiryhmiin kuuluvien osavuorokautinen ja tilapäinen perhehoito keskeytetään tai perutaan 13.4.2020 asti, jos jakson järjestäminen ei ole asiakkaan hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan