Malarialääkkeestä toivotaan apua taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan

Lääkevalmistajat ilmoittavat olevansa valmiit lahjoittamaan miljoonia annoksia hydroksiklorokiinia.

koronavirus
Työntekijöitä valmistamassa klorokiinia kiinalaisessa lääketehtaassa. Kuvassa neljä suojapukuihin pukeutunutta ihmistä. Sammiossa on valkoista jauhetta, jota he tarkastelevat.
Työntekijöitä valmistamassa klorokiinia kiinalaisessa lääketehtaassa. Xu Congjun / EPA

Osa tutkijoista on toiveikkaita siitä, että malarianestolääkkeet saattavat toimia lääkkeenä koronavirukseen sairastuneille.

Kiinassa ja Ranskassa saatujen alustavien tutkimustulosten perusteella hydroksiklorokiini ja klorokiini saattavat sopia hoidoksi koronavirukseen.

Virusta vastaan ei toistaiseksi ole lääkettä, mutta tutkijat ja lääketeollisuus työskentelevät sellaisen kehittämiseksi. Koronavirusrokotteen on arvioitu valmistuvan aikaisintaan noin vuoden kuluttua.

Sveitsiläinen lääkevalmistaja Novartis ilmoitti perjantaina lahjoittavansa hydroksiklorokiinia miljoonien ihmisten hoitamiseen, jos lääke hyväksytään hoitomuodoksi.

Lääkevalmistaja ilmoittaa suunnittelevansa 130 miljoonan annoksen lahjoittamista. Valmistajalla on varastossa 50 miljoonaa annosta ja se pystyy tuottamaan 80 miljoonaa annosta lisää toukokuun loppuun mennessä. Myös lääkevalmistaja Bayer on lahjoittanut kolme miljoonaa annosta Yhdysvaltain viranomaisille.

Trump nosti malarialääkkeen esille puheessaan

Hydroksiklorokiini sai paljon huomiota, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstaina puheessaan, että lääkettä pidetään mahdollisena hoitona koronavirustartuntaan.

Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat, että säännöksiä lääkkeen käyttämisen laajentamiseen voidaan nopeuttaa.

Osa tiedeyhteisöstä on varoittanut, että tutkimusta malarialääkkeiden tehosta koronavirusta vastaan tarvitaan vielä paljon lisää.

Ranskalaisen Marseillen yliopiston tutkijan Didier Raoult'n tekemässä tutkimuksessa hydroksiklorokiinia annettiin 25 koronaviruspotilaalle kuuden päivän ajan. Tutkijan mukaan kolme neljäsosaa kokeessa olleista potilaista parani.

Ranskalainen lääkevalmistaja Sanofi on ilmoittanut voivansa toimittaa kokeen perusteella miljoonia annoksia lääkevalmistetta.

Tutkimusjoukot vielä pieniä

Ranskalaistutkimusta ei ole toistaiseksi arvioitu tieteellisin metodein eikä julkaistu. Ranskassa osa tutkijoista on arvostellut sitä turhien toiveiden nostattamisesta.

Malarialääkkeen tehoa tutkitaan myös Kiinassa, jossa on tai on ollut käynnissä 25 tutkimushanketta asiasta. Reilu viikko sitten julkaistu Pekingin yliopiston tutkimus antoi viitteitä lääkkeen mahdollisesta tehosta. Tuossa tutkimuksessa mukana oli sata potilasta (siirryt toiseen palveluun).

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus