1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaviruksen supertartuttaja raivostuttaa Uruguayssa – juhli 500 vieraan häissä ja tartutti kymmeniä kerralla

Suuri osa koko Uruguayn tartunnoista on peräisin Espanjasta palanneelta muotisuunnittelijalta.

Ihmiset jonottivat päästäkseen apteekkiin hankkimaan desinfiointiaineita Montevideossa Uruguayssa 18. maaliskuuta. Kuva: Raul Martinez / EPA

MONTEVIDEO Loisteliaat häät hienostoalueella. Noin 500 vierasta, joukossa eliittiä ja yksityiskoulujen opettajia. Lopputulos: yli 40 koronavirustartuntaa.

Eteläamerikkalaisessa Uruguayssa on paheksuttu naista, joka tartutti koronan kerralla kymmenille ihmisille pääkaupungissa Montevideossa. Uruguaylainen muotisuunnittelija osallistui häihin heti Euroopan-matkansa jälkeen tietämättä, että hänellä oli koronavirus.

Muotisuunnittelija palasi työmatkalta Espanjasta Madridista 7. maaliskuuta, ja häät pidettiin samana iltana. Hän kertoi uruguaylaislehti El Paísille (siirryt toiseen palveluun), että oireet alkoivat seuraavana päivänä. Siitä lähtien hän on ollut eristyksissä.

Naisella diagnosoitiin aluksi keuhkoputkenkouristus, ja hän kertoo vaatineensa koronatestiä itse.

Uruguayn terveysministeriö on tähän mennessä jäljittänyt 44 tartuntaa samaan hääjuhlaan. Myös muotisuunnittelijan kotiapulainen on saanut tartunnan. Kaikkiaan koronatartuntoja oli Uruguayssa sunnuntaiaamuna 135.

Joukkotartutus suututtaa uruguaylaisia

Tapaus on herättänyt raivoa sosiaalisessa mediassa ja häävieraiden joukossa. Muotisuunnittelijaa on arvosteltu siitä, että hän ei eristäytynyt kotikaranteeniin heti palattuaan.

Uruguayssa ulkomailta saapuvia ei tosin vielä tuolloin ollut määrätty 14 päivän karanteeniin. Ensimmäisistä koronatartunnoista kerrottiin vasta 13. maaliskuuta, minkä jälkeen hallitus antoi määräyksiä.

– Ihmiset kutsuvat minua terroristiksi, joka toi viruksen tappaakseen kaikki. Se ei pidä paikkaansa, 57-vuotias nainen sanoi argentiinalaiselle Infobae-uutissivustolle. (siirryt toiseen palveluun)

Hän kertoi, että oli Espanjasta palattuaan tavannut myös 84-vuotiasta äitiään. Naisen mukaan hän ei olisi saattanut äitiään vaaraan, jos olisi tiennyt sairastuneensa. Häissä oli myös muita Euroopasta tulleita, hän sanoi.

Italia oli tuolloin koronauutisoinnin keskus, ja Espanjassa epidemia oli vasta aluillaan.

Rikosilmoitus karanteenin rikkomisesta

Muotisuunnittelija oli myös tammikuussa käynyt Madridissa ja Italian Milanossa.

Hän kertoi viestimille, että oli potenut matkalla korkeaa kuumetta ja tiedustellut Madridissa lääkäriltä koronaviruksen mahdollisuudesta. Naisen mukaan lääkäri oli sivuuttanut asian ja määrännyt antibiootteja.

Nyt muotisuunnittelijan naapurit ovat tehneet tämän lapsista rikosilmoituksen karanteenin rikkomisesta, kertoo uruguaylaislehti El Observador (siirryt toiseen palveluun). Naapurien mukaan naisen kaksi poikaa käyvät "päivittäin" tapaamassa äitiään ja "jatkavat elämäänsä muiden ihmisten joukossa".

Viestinten mukaan nainen on äskettäin viety sairaalaan kohusta johtuvan hermoromahduksen vuoksi. Infobaen haastattelussa hän kertoi, että myös hänen yrityksensä on kärsinyt tappioita.

Argentiinassa sadateltu karanteenin rikkojia

Naapurimaa Argentiinassa puolestaan syntyi kohu Yhdysvalloista palanneesta argentiinalaismiehestä, joka suhtautui 14 päivän karanteenimääräykseen hyökkäävästi.

Viestimiin levisi valvontakameran kuvaama video, jossa mies uhkaili ja hakkasi määräyksestä huomauttanutta taloyhtiön vartijaa. Mies pidätettiin, ja vartijasta tuli kuuluisa. Presidentti Alberto Fernández kiitti häntä puhelimitse kansalaisrohkeudesta.

– Yksi typerys ei saa asettaa Argentiinaa vaaraan, Fernández sanoi lehdistötilaisuudessa Clarín-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Toinen argentiinalaismies puolestaan palasi Yhdysvalloista tietämättä, että oli saanut koronatartunnan. Mies jätti noudattamatta karanteenimääräystä ja osallistui sadan hengen juhliin, kertoo Infobae-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Nyt ainakin kymmenellä juhlien osallistujalla on Infobaen mukaan todettu koronan oireita.

Lue myös:

Koronapelko hiipii nyt Etelä-Amerikkaankin: ”Tämä muistuttaa kauhuelokuvaa” – Näin virus kuohuttaa Brasiliaa, Argentiinaa ja Uruguayta

Toimittajalta: Korona teki eurooppalaisesta epäilyttävän pahiksen Etelä-Amerikassa