Hyppää sisältöön

Ruotsi aikaistaa terassikautta ja pohtii pääsiäisen laskettelusesonkia – naapurissa arki yritetään pitää mahdollisimman ennallaan

Ruotsissa on pahoiteltu Suomen, Tanskan ja Norjan päätöksiä rajojen sulkemisesta koronaviruspandemian takia. Ruotsi ei ole katsonut rajojen sulkemista tarpeelliseksi.

Tukholmassa ravintoloissa käy yhä asiakkaita, vaikka koronavirusepidemia on täällä muuta maata pidemmällä. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

TUKHOLMA Ruotsi kulkee omaa polkuaan taistelussa koronavirusta vastaan.

Ruotsissa saa olla 499 ihmistä koolla, Suomessa 10.

Ruotsissa peruskoulu ja iltapäiväkerhot toimivat tavalliseen tapaan. Opettajalta tulee myös korona-aikana viesti luvattomasta poissaolosta, jos lapsi jää pois koulusta ilman ilmoitusta.

Rajat ovat auki EU-maiden kansalaisille. Maassa on pahoiteltu Suomen, Tanskan ja Norjan päätöksiä rajojen sulkemisesta.

Ruotsi on siirtänyt lukiot, opistot ja korkeakoulut etäopetukseen, jotta julkista liikkumista vähennettäisiin. Koulupäivien jälkeen nuoria on koolla. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

Ruotsissa uskotaan koronavirusepidemiassa kehotuksiin ja suosituksiin, ei määräyksiin tai pakottaviin toimiin.

Norjalaisten mökkeilykielto tai monien maiden ulkonaliikkumiskiellot tuntuvat ruotsalaisista kaukaisilta asioilta.

Terassikauden alkamista aikaistetaan, jotta ihmiset voivat käyttää ravintoloiden ja kahviloiden palveluita.

Viime päivien kysytyin kysymys viranomaisilta on ollut, voidaanko lähteä hiihtämään tai laskettelemaan pääsiäisenä.

Kansanterveysviranomainen on toistaiseksi sanonut, että laskettelemisessa ei ole ongelmaa, mutta after skit olisi syytä jättää järjestämättä. Joukko viranomaisia kokoontuu maanantaina päättämään, pääsevätkö ruotsalaiset hiihtokeskuksiin.

Tautitilanne on Ruotsissa vastaava kuin naapurimaissa. Puolustusvoimat alkaa tänä viikonloppuna pystyttää kenttäsairaalaa Uppsalaan. Sairaanhoitajat pelkäävät, että he joutuvat pian tekemään töitä ilman suojavarusteita.

Iäkkäitä on kehotettu pysymään mahdollisimman paljon kotona tartuntavaaran vuoksi. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

Ruotsissa koronaviruksen leviämisen hidastamiseen suhtaudutaan erittäin vakavasti. Kieltoja enemmän maassa halutaan kuitenkin uskoa, että ihmiset kantavat vastuuta toiminnastaan.

Tukholmassa ihmiset pitävät selvästi enemmän etäisyyttä toisiinsa. Kaupungissa on väljempää, mutta ihmisiä on liikkeellä ja moni tekee etätöitä kahviloissa.

Riskiryhmiin kuuluvia, kuten yli 70-vuotiaita, kehotetaan pysymään kotona, mutta heille suositellaan päivittäistä ulkoilua.

Asukkaita on kehotettu välttämään tarpeetonta matkustamista ja suosimaan etätöitä, jos se on mahdollista.

Kaikkein tärkeimpänä ohjenuorana pidetään kehotusta flunssaoireisille: pienimmästäkin oireesta tulee jäädä kotiin. Jos kaikki noudattaisivat tätä, uskoo kansanterveysviranomainen tilanteen pysyvän sillä hallinnassa.

Ulkonaliikkumiskiellot ovat tukholmalaisille kaukainen ajatus. Monet nauttivat keväästä puistoissa. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

Tiedotusvälineissä kysytään päivittäin, riittävätkö nämä toimet. Kysymys suunnataan hallituksen sijaan kansanterveysviranomaiselle, joka päättää käytännössä Ruotsin linjasta.

Ruotsissa valtiollinen asiantuntijaviranomainen päättää, miten se hoitaa vastuullaan olevat asiat. Koronavirustilanteessa hallitus tekee toimia sitä mukaa, kun kansanterveysviranomainen antaa niihin suosituksen.

Kansanterveysviranomaisen linja on, että Ruotsi tekee toimia epidemian edetessä asteittain.

Lasten urheiluharrastuksia halutaan jatkaa. Bagarmossen kaupunginosassa pelattiin perjantai-iltana jalkapalloa. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

Valtionepidemiologi Anders Tegnell on sanonut, etteivät he usko ihmisten jaksavan tiukkoja rajoituksia pitkään. Siksi niitä ei oteta heti ensimmäisenä käyttöön. Kun epidemia etenee, kovenevat myös keinot.

Moni muu maa on valinnut toisin.

Esimerkiksi Tanska sulki maan sisäiset toiminnot lähes kokonaan reilu viikko sitten.

Kun Ruotsissa elokuvateatteriketju ilmoitti vapaaehtoisesti sulkevansa kaikki toimipisteensä, piti kansanterveysviranomainen päätöstä turhana tartuntojen ehkäisemisen kannalta. Sen mielestä sulkemistä tärkeämpää olisi pitää kävijöille käsidesiä esillä.

Kaduilla on ihmisiä paljon tavallista vähemmän, mutta ei autiota. Kuva: Frida Lönnroos / Yle

Ruotsi on siirtänyt lukiot, aikuisopistot ja korkeakoulut etäopetukseen. Hallitus on tehnyt valmiiksi lakimuutoksen, joka mahdollistaa peruskoulun sulkemisen, jos sitä toimea tarvittaisiin.

Kansanterveysviranomainen kuitenkin laskee koulujen sulkemisten tuovan tällä hetkellä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ongelma on Ruotsissa laajempi kuin se, miten yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöiden lapsille järjestetään hoitopaikka.

Ruotsissa pelätään tilanteen pahentavan nuorten syrjäytymistä tai ajatumista rikollisuuteen, jos nämä eivät ole päivisin koulussa.

Siksi myös lasten liikuntamahdollisuudet on haluttu pitää auki.

Lisää aiheesta: