Hyppää sisältöön

"Haavoittumattomuuden illuusio" särkyi – psykologi koronakuolemasta: Rajoituksia aletaan ehkä ottaa vakavammin Suomessakin

Kriisissä yhteydenpito on tärkeää. Kun korona rajoittaa tapaamista, tarvitaan luovia keinoja: videopuhelussakin voi halata.

Ahdistavassa tilanteessa se, että pystyy tekemään jotain muiden hyväksi, auttaa omaakin psyykkista hyvinvointia, kertoo Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Vaikka koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on Suomessa osattu odottaa, ensimmäinen tapaus järkyttää. THL:n mukaan henkilö oli hyvin iäkäs ja asui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Asiaan liittyvää pelkoa ja säikähdystä ei pidä yrittää torjua vaan antaa luonnollisille tunteille tilaa, kertovat psykologi Nina Lyytinen Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmästä sekä Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

– Kuolema pysäyttää aina, ja sen kuuluukin pysäyttää. (Tunteita) kannattaa kuunnella ja yrittää ymmärtää, ja antaa niille tilaa, Turunen sanoo.

Näin katsoo myös Lyytinen. Vaikka menehtynyt ihminen olisi tuntematon, koronavirus on vaikuttanut lähes jokaisen elämään. Siksi tieto kuolemasta koskettaa Suomessa laajasti. Tärkeää olisi uskaltaa jakaa sen aiheuttamat tunteet muiden kanssa.

– Kuolema nostaa kriisin uudelle tasolle. Ei tarvitse hävetä, että asia herättää tunteita, salli ne itsellesi, Lyytinen kehottaa.

Havahtuminen taudin vakavuuteen

Ensimmäisellä kotimaassa tapahtuneella kuolemalla saattaa Turusen mukaan olla ratkaiseva merkitys koronaviruksen vakavuuden ymmärtämisen suhteen. Suosituksia sosiaalisten kontaktien välttämisestä voidaan alkaa noudattaa tiukemmin.

– Tämä voi havahduttaa siihen, että korona on hyvin vakava sairaus. Jokaisella on vastuu siitä, että kantaa oman korren kekoon ja noudattaa ohjeita.

Niin kauan kun uutiset tartunnan saaneiden kuolemista ovat tulleet ainoastaan ulkomailta, on ollut mahdollista säilyttää kuvitelma siitä, ettei ikävä asia, koronavirus koske "juuri minua". Yksilölle se voi olla lohtu, mutta yhteisölle haitta.

– Haavoittumattomuuden illuusio on meille psyykkinen suoja – eli ajatus siitä, että pahat asiat tapahtuvat jossain muualla, toisessa yhteiskunnassa, jossa asiat on huonommin hoidettu. Nyt selvisi, että emme ole sen kummallisempi yhteiskunta kuin mikään muukaan, meille virus aiheuttaa samat asiat kuin muuallakin, Turunen kertoo.

Ole luova – Halaa ja vilkuta virtuaalisesti

Vaikka päällä on tiukat määräykset ja suositukset sosiaalisten kontaktien välttämisestä, yhteydenpito muihin on kriisistä selviytymisessä keskeistä.

Puhelimien videotoiminnot kannattaa ottaa luovasti käyttöön, neuvoo Lyytinen. Viestinnässä toisen ihmisen kasvojen näkeminen on erityisen tärkeää. Myös eleet kannattaa ottaa mukaan viestintään aikaisempaa ilmeikkäämin – vilkuttamisesta ja halaamisesta alkaen.

– Tässä luovuudessa kannattaa ottaa nuorista oppia. Virtuaalisestikin voi halata toista. Ja myös itseä voi rauhoittaa halaamalla, Lyytinen neuvoo.

Etätyössä työpaikan rutiineista, kuten kahvi- ja rupattelutauoista kannattaa pitää kiinni. Kotona taas samasta ruokailu-, uni- ja liikuntarytmistä kuin ennenkin. Yksi esimerkki yhteisöllisyydestä ilman lähikontaktia on parvekevideoiden jakaminen ja yhteiset virtuaalikonsertit.

– Jaa sitä iloa ja hyvää, mitä meillä on, kannustaa Lyytinen.

Toisten auttaminen auttaa myös itseä

Paitsi yhteydenpito muihin ihmisiin, myös toisten ihmisten auttamisesta on hyötyä myös itselle. Ahdistavassa tilanteessa muiden ihmisten puolesta toimiminen auttaa myös omaa selviytymistä, kertoo Tuija Turunen.

– Se, että pystyy vaikuttamaan ja hallitsemaan edes jotakin osaa on hyvin tärkeää psyykkiselle joustamis- ja palautumiskyvylle, hän kertoo.

Samalla kun auttaa muita, toimii myös oman hyvinvoinnin eteen. Altruismi eli epäitsekkyys auttaa usein myös omaa selviämistä.

– Altruistiset teot eli se, että auttaa toista ihmistä, auttavat selviytymään ja purkamaan omaa patoutunutta energiaa. Se, että pystyy tekemään jotain toisen hyväksi, auttaa psyykkista hyvinvointia.

LUE MYÖS:

.
.