Koulut varautuvat kiireessä siihen, että osa 1–3-luokkalaisista palaa lähiopetukseen – Jyväskylä: "Jos mahdollista, pitäkää lapset kotona"

Mikkelissä ja Savonlinnassa ei ehditä järjestää koulukyytejä ja ruokailuja isommalle oppilasmäärälle vielä maanantaiksi.

koulutus
Koululainen tutkii reppuaan.
Suositus on edelleen pitää lapset etäopetuksessa, jos mahdollista. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Hallituksen perjantaina antama uusi linjaus, jonka mukaan perusopetuksen lähiopetukseen on oikeus osallistua kaikilla 1–3-luokkien oppilailla, on saanut kouluissa käyntiin nopean varautumisen taas muuttuvaan tilanteeseen.

Loppuviikolla perusopetuksen lähiopetuksessa ovat olleet mukana vain yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöiden lapset. Koulukuljetukset ja kouluruokailut on ehditty jo järjestellä ja mitoittaa pienille opiskelijamäärille, ja nyt kunnissa varaudutaan siihen, että maanantaina kouluun saattaakin olla tulossa isompi joukko 1–3-luokkalaisia.

Jyväskylän sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo toivoo, että koulut saisivat mahdollisimman paljon ennakkotietoa siitä, kuinka moni oppilas on tulossa lähiopetukseen.

Hallitus suosittelee edelleen etäopetusta kaikille niille oppilaille, joille se on mahdollista. Tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviämistä.

– Haluamme vedota vanhempiin, että jos vain mahdollista, pitäisivät lapset kotona, niin kuin suositus on, Leisimo sanoo.

Kyydit ja ruokailut haaste

Aikataulu varsinkin koulukuljetusten ja kouluruokailun uudelleenjärjestelylle on tiukka.

Esimerkiksi Mikkelissä ja Savonlinnassa toivotaan, että 1–3-luokkalaiset, jotka ovat palaamassa lähiopetukseen, opiskelisivat vielä maanantain etänä, ja tulisivat kouluun vasta tiistaina.

Mikkelin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen toteaa, että koulukyytejä ei pystytä organisoimaan vielä maanantai-aamuksi.

Lauantaina Jyväskylästä, Mikkelistä tai Savonlinnasta ei osattu vielä antaa minkäänlaista arviota siitä, kuinka suuri osa 1–3-luokkien oppilaista on palaamassa lähiopetukseen.

Loppuviikolla kouluissa on ollut vain pieni murto-osa oppilaista. Esimerkiksi Jyväskylän perusopetuksen 1–3-luokkien noin 4000:sta oppilaasta noin 150–160 on opiskellut kouluilla.

Hyvät rutiinit lapsille tavoitteena

Osan oppilaista paluu lähiopetukseen on lisähaaste myös opettajille, kun osa opetettavista on edelleen etäopetuksessa.

– Kyllä tämä saattaa asettaa opettajat haasteelliseen tilanteeseen, sanoo Jyväskylän sivistyspalveluiden johtaja Eino Leisimo.

Hän nostaa esiin hallituksen ohjeen yli 10 hengen kokoontumisten välttämisestä. Kouluissakin pitäisi pyrkiä järjestämään opiskelu pieniin ryhmiin.

Myös Savonlinnan vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen sanoo, että isossa ryhmässä toimimista pitää välttää esimerkiksi kouluruokailuissa.

– Sitten kun lähiopetuksessa olevien lasten määrä selviää, meidän täytyy miettiä, miten tämä muuttaa opettajien opetusjärjestelyjä. Ketkä opettavat lähiopetuksessa ja ketkä etäopetuksessa, ja onko sellaisia sekä että -malleja, sanoo Mikkelin kasvatus- ja opetusjohtaja Seija Manninen.

Hän toivoo jaksamista kodeille etäopetusjärjestelyjä varten.

– Tämä on ollut valtavan iso rutistus meille, että saadaan hyvät rutiinit niin kotona kuin koulussakin ja säännöllinen päivärytmi lapsille luotua.