1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Opetusministeri Li Anderssonilta voimakas vetoomus vanhemmille: Älkää viekö lapsianne kouluun, ellei ole pakko

Hallitus joutui perjantaina korjaamaan linjausta lähiopetuksen järjestämisestä 1-3 vuosiluokkien osalta.

Li Andersson halolituksen tiedotustilaisuudessa maanantaina. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Opetusministeri Li Andersson (vas.) julkaisi lauantai-iltana voimakkaan vetoomuksen sosiaalisessa mediassa sen puolesta, että vanhemmat harkitsisivat erittäin tarkasti vievätkö lapsensa kouluun vai ei.

– Mikäli lapsesi on varhaiskasvatuksessa tai 1-3 vuosiluokilla, älä vie häntä lähiopetukseen, ellei ole pakko, kirjoitti Andersson Facebookissa sekä Twitterissä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tällä hetkellä koulujen ja varhaiskasvatuksen osalta ohjeistus on, että varhaiskasvatusikäiset ja 1-3 vuosiluokkien koululaiset viedään lähiopetukseen vain jos on aivan pakko.

– Hallituksen vahva suositus on järjestää heidänkin opiskelu ja päivähoito kotona.

4. vuosiluokan oppilaille ja sitä vanhemmille lähiopetusta ei järjestetä.

Andersson kertoo tämän olevan tehokkain tapa hidastaa taudin leviämistä ja pitää poikkeusaika mahdollisimman lyhyenä.

Facebookissa hän kirjoittaa myös ymmärtävänsä ihmisten pelkäävän koronatilanteen vuoksi muun muassa työpaikkansa menettämistä ja lomautuksia.

– Tekemällä oman osasi varmistat, että lukemattomien suomalaisten uhraukset eivät mene hukkaan itsekkään toiminnan vuoksi.

Kuka päättää mikä on kriittinen ala ja mikä ei

Tiistaina hallitus kertoi koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilojen sulkemisesta ja lähiopetuksen keskeyttämisestä.

Poikkeuksena tuolloin kuitenkin kerrottiin, että koulussa järjestetään esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Perjantaina hallitus joutui korjaamaan aiempaa linjausta lähiopetuksen järjestämisestä 1-3 vuosiluokkien osalta, koska Suomen laki ei tällä hetkellä tunne virallisesti luetteloa kriittisistä aloista.

– Kriittisten alojen määritelmää on pidetty epäselvänä, mikä on johtanut kirjaviin käytäntöihin, ja tämä osaltaan siihen, että oppilaiden yhdenvertaisuus oli uhattuna, kirjoitti Andersson Twitterissä perjantaina.

Lue lisää:

Hallitus sulkee koulut, rajojen sulkemisen valmistelu aloitetaan – Yle seurasi hetki hetkeltä

Hallitus muutti linjaustaan: Kaikki halukkaat 1.–3.-luokkien oppilaat pääsevät taas kouluun lähiopetukseen