Hyppää sisältöön

Espanjassa liki 400 kuollut vuorokaudessa, eläkkeellä olevia lääkäreitä kutsuttu apuun: "Kukaan ei pysty käsittämään tätä lohduttomuutta"

Madridin messukeskukseen on avattu hätäsairaala. Espanja on aikeissa pidentää liikkumisrajoituksia kahdella viikolla.

Madridin messukeskukseen on perustettu hätäsairaala koronaviruspotilaiden auttamiseksi. Kuva: Madridin aluehallinto

Espanja yrittää kaikin keinoin taltuttaa paisuvaa koronavirusepidemiaa. Espanja on Italian jälkeen vaikeimmin koronaviruksesta kärsivä maa Euroopassa, ja sunnuntaina viranomaiset kertoivat kuolonuhrien määrän lisääntyneen jälleen rajusti, 394 henkilöllä vuorokaudessa.

Espanjassa on todettu yli 28 000 tartuntaa ja kaikkiaan yli 1 700 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Pahimmalla tautialueella, Madridin itsehallintoalueella, kuolleita on yli tuhat. Taudista on parantunut tähän mennessä runsaat 2 500 ihmistä.

Madridin sairaaloiden tehohoitopaikkojen määrä on kasvatettu jo kaksinkertaiseksi, mutta sekään ei ole riittänyt jatkuvasti pahenevassa epidemiassa. Potilaita siirretään muualle ja uusia hätäsairaaloita avataan jatkuvasti.

Ensimmäiset potilaat ovat saapuneet messukeskuksen hätäsairaalaan. Kuva: Madridin aluehallinnon välittämä kuva / EPA

Tuhansia lääkäreitä ja hoitajia kutsuttu apuun

Viranomaiset ovat kutsuneet 52 000 terveydenhoitotyöntekijää lisää hoitamaan koronaviruspotilaita. Heidän joukossaan on 14 000 jo eläköitynyttä lääkäriä ja hoitajaa.

Espanjalainen El País -lehti kertoi sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun) laajassa artikkelissaan tehohoitoyksiköiden hoitohenkilökunnan ahdingosta kriisin hoidossa.

– En ole koskaan kokenut mitään vastavaa. Tehohoitoyksikössä työ on hyvin intensiivistä, mutta nyt työ on loputonta, kuvasi eräs Getafen sairaalan tehoyksikön lääkäri lehdelle.

Madridin yksiköt ovat täynnä vakavasti sairaita, hengitysapua saavia koronapotilaita.

– Kukaan ei pysty käsittämään tätä lohduttomuutta, kuvasi eräs tehohoitoyksikön työntekijä El Pais -lehdelle.

Hoitajat suojaavat itseään kaksinkertaisilla suojakäsineillä, suojapuvulla ja mellakkapoliisin kasvosuojaa muistuttavalla suojavisiirillä. Varusteissa on kömpelöä suorittaa hoitotoimenpiteitä.

Työ on uuvuttavaa ja stressaavaa, ja henkilökunnan on kaikin keinoin vältettävä saamasta itse tartuntaa.

– Kunpa tämä olisi elokuva ja voisimme jo nähdä lopun, sanoi Málagan Vírgen de la Victoria -sairaalan tehohoitoyksikön johtaja María Antonia Estecha El Paísille.

Jo hengitysputkien asettaminen vaatii aikaa ja työvoimaa.

– On huomattu, että vaste hoitoon on parempi, kun potilaat saavat happea ollessaan vatsallaan. Tarvitaan 4–5 ihmistä, jotta hengitysapua saava nukutettu potilas pystytään asettamaan näin, kertoi tehoyksikössä työskentelevä Gabriel Heras.

Potilaita pidetään vatsallaan 16 tuntia, jonka jälkeen heidät käännetään jälleen toisin päin.

Potilaat ovat yksin vaikeina hetkinä. Hoitajat kuvaavat, kuinka tehohoitoyksikössä olevia nukutettujakin potilaita tyypillisesti auttaa läheisten läsnäolo.

Tällä kertaa omaiset eivät voi päästä vierailulle. Hoitajat ovat siksi pyytäneet heitä lähettämään ääniviestejä, jotka soitetaan potilaille.

Espanjassa on hälytetty tuhansittain lisää hoitohenkilökuntaa töihin koronaviruspotilaiden hoitamiseksi. Hoitohenkilökuntaa saapui myös Ifema-messukeskuksen hätäsairaalaan. Kuva: Madridin aluehallinnon välittämä kuva / EPA

Messukeskus muutettiin hätäsairaalaksi

Uusia tilapäissairaaloita avataan vauhdilla tehohoitopaikkojen täyttyessä. Ensimmäiset potilaat saapuivat yöllä uuteen kenttäsairaalaan, joka on pystytetty kaupungin messukeskukseen.

Ifema-messukeskuksessa on totuttu näkemään taide- ja muotimessuja. Nyt messuhallit on täytetty petipaikoilla. Hätäsairaalaan avataan ensi vaiheessa 1 300 tavanomaista sairaspaikkaa ja 96 tehohoitopaikkaa.

Madridin aluehallinnon mukaan kokouskeskukseen voidaan tarvittaessa perustaa yhteensä 5 000 sairaalapaikkaa. Myös Madridin La Paz -sairaalan edustalle on perustettu erillinen telttayksikkö päivystyspotilaita varten ja useista hotelleista on tehty tilapäissairaaloita.

Myös Barcelonassa kokouskeskukseen perustetaan hoitoyksiköitä.

Metroasemaa desinfioitiin Madridissa 20. maaliskuuta. Kuva: Baldesca Samper / AFP

Sánchez: Pahin on vielä edessä

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez varoitti lauantai-iltana televisiopuheessaan pahimman koronavirushuipun olevan vielä edessä.

– Meidän täytyy valmistautua henkisesti edessä oleviin erittäin koviin aikoihin, Sánchez sanoi espanjalaisille. Sánchezin mukaan Espanjassa ei ole koettu vastaavaa kriisiä sitten 1930-luvun sisällissodan.

Espanjalaislehdet El Mundo (siirryt toiseen palveluun) ja El País kertoivat (siirryt toiseen palveluun)sunnuntaina hallituksen olevan aikeissa pidentää Espanjassa voimassa olevia liikkumisrajoituksia kahdella viikolla 12. huhtikuuta asti. Päätös vaatii parlamentin hyväksynnän.

Espanja on ilmoittanut aikovansa lisätä myös testausta. Hallitus on kertonut hankkineensa yli 600 000 uutta testiä ja pystyvänsä kasvattamaan määrän miljoonaan. Hallitus aikoo myös hankkia robotteja avustamaan testauksessa, jotta päivittäisiä testimääriä pystytään lisäämään.

Hoitohenkilökunta vastasi saamiinsa taputuksiin La Princesa -sairaalan edustalla. Espanjalaiset taputtavat joka ilta samaan aikaan terveydenhuoltohenkilökunnalle kiitokseksi. Kuva: Juanjo Martin / EPA
.
.