MaRa: "Ravintola-alan yrittäjät ovat törmänneet seinään" – Pinnalla pysyminen vaatii valtiolta tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin

Ravintoloitsijat vetoavat tilojen omistajiin, jotta nämä alentaisivat tai jättäisivät jopa kokonaan vuokrat perimättä.

koronavirus
Autio ravintola Helsingissä.
Ulkonaliikkumiskielto lopettaisi kaiken myynnin ravintoloissa.Silja Viitala / Yle

Kassa ammottaa monessa ruokaravintolassa ja kuppilassa tyhjyyttään.

Vaikka jo viikon alussa baaritiskeillä, keittiöissä ja ruokaravintoloissa näytti surkealta, on korona-viruksen aiheuttama kassakriisi muuttunut nyt kestämättömäksi muutamissa päivissä. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että tilanne on hälyttävä.

– Yrittäjät ovat törmänneet seinään muutamassa päivässä. Suuri osa kuluista juoksee, mutta tulot ovat laskeneet tämän aamun tiedon mukaan jopa 80–90 prosenttia. Asiakkaita ei ole. Muutamat ravintolat ovat jo päättäneet sulkea ovensa kokonaan.

Timo Lappi / Mara / toimitusjohtaja / Helsinki 22.03.2020
Jouni Immonen

Timo Lappi sanoo, että ravintolatilojen vuokranantajat ovat toisinaan säälimättömiä.

– Suuri osa vuokranantajista katsoo, että tämä kriisi ei koske heitä ollenkaan. Vetoan heihin erittäin voimakkaasti: jos he haluavat, että meidän toimialamme yritykset ja työpaikat selviävät kriisistä, heidän on alennettava vuokria merkittävästi. Jopa poistettava vuokrat.

Valtiolta toive tuesta, jota ei tarvitse maksaa takaisin

Lappi kiittää hallituksen toimia, joilla ahdinkoon joutuneita yrityksiä koetetaan auttaa.

– Hallitus antoi apua viimeksi perjantaina, mutta kassat ammottavat monissa ravintoloissa yhä tyhjyyttään. Omat pääomat on syöty. Varaa ei yksinkertaisesti ole edes lainaan. Tarvitsemme valtiolta suoraa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Työntekijä pyyhkii myymälän ovenripaa.
Muutamat ravintolat ovat jo päättäneet sulkea ovensa kokonaan.Tiina Jutila / Yle

Tuen muoto on kiinni kriisin kestosta. Lappi pitää hyvänä Elinkeinolelämän keskusliitto EK:n viime viikkoista ehdotusta kriisipalkkatuesta.

– Siinä yritykset, jotka sitoutuvat olemaan nyt irtisanomatta, saisivat kolmen kriisiä edeltävän kuukauden ajalta 70 prosenttia palkkasummasta. Se olisi hyvä alku noin kolmen, neljän kuukauden ajan.

Ulkonaliikkumiskieltoon tyssäisi kaikki

Jos Suomessa määrättäisiin muutkin kuin yli 70-vuotiaat pysymään neljän seinän sisällä, hiipuisi koko ravintola-ala.

– Tilanne muuttuisi entistä pahemmaksi. Ulkonaliikkumiskielto lopettaisi kaiken myynnin. Viime päivinä pääministeri on kertonut, että hallitus harkitsee ravintoloiden sulkemista. Jos siihen päädytään terveydellisistä syistä, meillä ei ole siihen mitään vastaan sanomista. Hyväksymme sen mukisematta.

Mutta vaikka ulkonaliikkumiskieltoon asti ei mentäisi, olisi hyvä, jos noutomyynti ravintoloista hyväksyttäisiin. Lähettipalvelut voisivat toimittaa ruokaa. Siitä kertyisi joillekin yrityksille iso potti myynnistä.

Toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että kriisi on kouraissut kaikkia MaRan jäsenyrityksiä.

– Korona-viruksen vaikutukset näkyvät laidasta laitaan: ravintoloita, hotelleja, kongressikeskuksia, messuja ja vaikkpa lasten puuhapuistoja. Kukaan ei ole päässyt helpolla. Meille on tullut viestejä siitä, että monien kymmenien vuosien elämäntyö on menossa hukkaan.

Ravintoloitsija: "Todella paljon ravintoloita tulee tippumaan pois"

Helsingissä monet pienemmät ravintolat ovat pysyneet auki ja alkaneet tarjota asiakkaille ruokien kotiinkuljetusta

Helsinkiläinen OldBoy BBQ -ravintola ammottaa tyhjyyttään. Omistaja Antti Asujamaa sulki tällä viikolla sen lisäksi kaksi muuta yli satapaikkaista ravintolaansa, lomauttaen yhteensä 71 työntekijäänsä.

– Me suljettiin tiistaina. Me hypättiin ihan ok viikonlopusta maanantain nollailtaan Ragun, Shelterin ja OldBoyn kohdalla, hän kertoo Ylelle.

Muita vaihtoehtoja ei ollut. Henkilöstökulut muodostavat Asujamaan mukaan 30-40 prosenttia hänen menoistaan, minkä päälle pitää lisätä Helsingin keskustan korkeat vuokrat.

Antti Asujamaa / Ravintoloistija / Teemu Laurell Chef & Restaurateur / Helsinki 22.03.2020
Jouni Immonen / Yle

– Tämä on aika kädestä suuhun toimintaa. Jo yksi huono kuukausi saattaa tehdä liiketoiminnan hyvin hankalaksi. Saatika sitten tällainen tilanne, hän pohtii.

Asujamaan yhtiökumppani Teemu Laurell on huolissaan siitä, miten ravintola-ala selviää koronakriisistä.

– Mikään ravintola ei kestä tällaista tilannetta, se on päivänselvää. Kyllä täältä tulee tippumaan todella paljon ravintoloita pois. Varsinkin yksityisiä, joilla ei ole puskuria tilillä, hän uskoo.

Lomautuksilla ja lamalla on ikävät sosiaaliset vaikutukset

Sekä Laurell että Asujamaa haluavat korostaa, etteivät he valita vaan toteavat tilanteen sellaisena kuin se on. Ilman mittavia tukitoimia valtava määrä ravintoloita tulee katoamaan.

Millaisia tukitoimia he sitten toivovat?

– Arvonlisäverojen kanssa voisi miettiä erilaisia ratkaisuja. Ja myös vuokranantajien pitää tulla meitä vastaan. Näin saisimme kuluja alas, Laurell toivoo.

Myös Asujamaa toivoo alkuvuodesta maksamiaan arvonlisäveroja takaisin yriksen käyttöön.

– Suomen verottaja on tehokas, tämä saataisiin tehtyä varmasti nopeasti ja verot tottakai maksettaisiin myöhemmin takaisin.

Laurell ja Asujamaa ovat samaa mieltä alansa etujärjestön MaRan kanssa siitä, että pelkkä uusien lainojen tarjoaminen ei riitä tukitoimeksi tässä tilanteessa, sillä monet ravintolayritykset ovat jo valmiiksi velkaantuneita.

Asujamaa on kokenut alan työntekijänä myös 90-luvun kovan laman. Hän on huolissaan lomautusten vaikutuksista ihmisten elämään, sillä suurin osa hänenkin työntekijöistään on nuoria, alle 30-vuotiaita.

– 90-luvun synkimmän laman aikaan näin ne sosiaaliset vaikutukset, mistä silloin ei puhuttu, ja mistä ei ole vieläkään puhuttu yhtään mitään. Kaikki ihmiset tarvitsevat duunia ja ruutiineja voidakseen hyvin, hän uskoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan