1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Ensimmäinen poikkeusolojen viikonloppu sujui rauhallisesti, sanoo poliisi – "Kiellot ja suositukset on otettu kohtuullisen hyvin vastaan"

Poliisi joutui puuttumaan yksittäisiin kotibiletyyppisiin tapahtumiin, poliisihallituksesta kerrotaan.

Poliisi
Turun keskusta perjantain ja lauantain välisenä yönä
Turun keskusta perjantain ja lauantain välisenä yönä

Ensimmäinen viikonloppu valmiuslain käyttöönoton jälkeen sujui Suomessa kohtuullisen rauhallisesti, kertoo poliisi.

– Ihmisiä oli julkisilla paikoilla jopa radikaalisti vähemmän kuin normaalisti. Erityisesti on annettava kiitosta siitä, että ihmiset ovat ottaneet kiellot ja suositukset kohtuullisen hyvin vastaan, sanoo poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta.

Poliisi joutui viikonlopun aikana puuttumaan ainoastaan yksittäisiin tapauksiin, joissa rikottiin kieltoa yli kymmenen hengen kokoontumisista. Heikkilän mukaan kyse oli kotibiletyyppisistä tapahtumista.

Kaikkiaan poliisin tehtävämäärät olivat viikonloppuna hieman pienemmät kuin yleensä, mutta asia saattaa selittyä normaalilla vaihtelulla.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ravintoloissa rauhallista, rattijuoppoja runsaasti

Poliisitarkastaja Marko Heikkilä kertoo, että normaalisti vilkkaat perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain väliset yöt muistuttivat nyt maanantain vastaista yötä.

Heikkilän mukaan erityisesti ravintoloissa oli rauhallista eikä niistä aiheutunut juurikaan tehtäviä. Ennakolta poliisi odotti, että tehtävät siirtyisivät ravintoloista koteihin, mutta ainakaan vielä tällaista ei ollut selvästi havaittavissa.

Tosin esimerkiksi Etelä-Karjalassa toissa viikonloppu oli tehtävien puolesta vilkas. Poliisi joutui selvittelemään perheväkivaltatapauksia ja pahoinpitelyjä etenkin Lappeenrannassa.

Siksi Kaakkois-Suomen poliisi oli varautunut useampiin hälytyksiin myös kuluneena viikonloppuna. Niitä ei kuitenkaan tullut, vaan viikonloppu oli kotihälytysten puolesta normaalia rauhallisempi. Sen sijaan putkaan vietiin ihmisiä tavanomaiseen tapaan.

Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin viikonloppuna jopa normaalia enemmän. Esimerkiksi Porin alueella rattijuoppoja on otettu kuluneen viikon aikana kiinni moninkertainen määrä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Onko niitä sitten ollut loppujen lopuksi enemmän liikkeellä vai onko kiinnijäämisen riski kasvanut, kun muu liikenne on vähentynyt, Heikkilä arvioi.

Lauantaina muun muassa Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että tuhannet ihmiset ryntäsivät lauantaina Lappiin ruuhkauttaen nelostien liikenteen. Lapin poliisista kerrotaan, että lauantai oli normaali hiihtokeskusten vaihtopäivä ja se näkyi myös liikenteessä. Sunnuntaina liikennettä oli kuitenkin selvästi vähemmän kuin normaalisti tähän aikaan.

Bakunkärrin parkkipaikka Knutersintiellä, Sipoonkorven vaellusreittien varrella Sipoossa 21.3.2020.
Ihmiset vähenivät kaupunkien keskustoista, mutta ulkoilualueilla oli tungosta. Metsähallitus kehottikin ihmisiä muistamaan koronaohjeistukset myös luonnossa. Kuva on Sipoonkorven kansallispuiston pysäköintialueelta lauantailta. Eleni Paspatis / Yle

Poliisi varautuu koronavirustartuntoihin

Myös poliisi on varautunut koronavirustartuntoihin. Poliisitarkastaja Marko Heikkilä kertoo, että henkilökuntaa on ohjeistettu ja varustettu suojavälineillä.

– Hanskoja, kasvosuojaimia ja kertakäyttöhaalareita on hankittu ja niiden käytössä ohjeistettu. Toki pyrimme pitämään henkilöstöstä hyvän huoli, tosin sataprosenttista suojaa ei mitenkään ole saatavissa. Aina tähän pieni riski liittyy, kuten poliisin työhön muutenkin.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Aiheesta voi keskustella tiistahin kello 23.00:een asti.