Pitäisikö kauppakeskukset jo sulkea koronavirustilanteen takia? Jyväskyläinen yrittäjä: "Olisimme kaikki samanarvoisessa asemassa"

Kysyntää on siirtynyt verkkoon kivijalkakaupan hiljentyessä.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Jyväskylän Kauppakatu ja Kompassi.
Vuokra on usein yrityksen suurin kulu. Suomen yrittäjät otti lauantaina kantaa sen puolesta, että vuokranantajat laskisivat kaikkien yritysten vuokria koronaviruksen aiheuttaman tilanteen takia.Petri Aaltonen / Yle

Koronavirus on hiljentänyt asiakasvirtoja jyväskyläläisissä liikkeissä, mutta kauppakeskukset ovat kuitenkin pysyneet auki poikkeusoloista huolimatta.

Esimerkiksi julkiset kokoontumiset on samaan aikaan rajoitettu kymmeneen henkeen. Pitäisikö kauppakeskuksetkin sulkea? Jyväskyläläisyrittäjät suhtautuvat ajatukseen ristiriitaisesti.

– Nyt kuunnellaan valtion päätöstä, että jos annetaan päätös, että kaikki laittavat kiinni, niin silloinhan me noudatamme sitä, sanoo Jyväskylässä Torikeskuksessa toimivan Mini-Laukun yrittäjä Pauliina Kolari.

Hän ei kuitenkaan vastusta ajatusta kauppakeskusten sulkemisesta.

– Olisimme kaikki samanarvoisessa asemassa, ja jos sillä pystyttäisiin saamaan tauti nopeammin pois päiväjärjestyksestä, niin kannattaisin sitä kyllä, Kolari sanoo.

Torikulmassa toimivan Koto Designmarketin yrittäjä Sanni Oranen pitää niin ikään kauppakeskusten mahdollista sulkemista vaikeana kysymyksenä.

– Varmasti moni on siihenkin varautunut, että jos hallitus linjaa totaalisen ulkonaliikkumiskiellon, niin mitä sitten tapahtuu. Toivottavasti siihen ei kuitenkaan tarvitse mennä, ja toivottavasti vuokranantajat tulevat siinä vaiheessa kunnolla vastaan, hän sanoo.

Vuokra on usein suurin kulu

Suomen yrittäjät otti lauantaina kantaa sen puolesta, että vuokranantajat laskisivat kaikkien yritysten vuokria heti koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen takia.

Oranen uskoo, että vuokrien huojennus tai niiden jättäminen kokonaan pois joksikin aikaa voi pelastaa yrityksiä. Hän muistuttaa, että vuokra on suurin yksittäinen kulu monille yrityksille.

Erityisesti jos kauppoja täytyy laittaa kiinni, olisi vuokranantajien hänen mukaansa pakko tulla vastaan.

– Se on sellainen konkreettinen asia, missä pitäisi pystyä auttamaan siinä vaiheessa, jos kaikki täytyy sulkea. Koska sen jälkeen ei ole vuokralaisia nimeksikään, jos kaikki pikkuputiikit joutuvat monta kuukautta pitämään ovensa kiinni mutta kulut juoksevat.

Kysyntää on siirtynyt verkkokauppaan

Koronavirustilanteen takia Koto Designmarketissa on esimerkiksi lyhennetty päivittäinen aukioloaika neljään tuntiin ja alettu desinfioida maksupääte jokaisen asiakkaan jäljiltä. Päivittäiset asiakasmäärät ovat olleet nyt kivijalkaliikkeessä hyvin vähäiset.

– Ei ole vaaraa siitä, että siellä olisi kymmenen ihmistä samaan aikaan samassa tilassa. Hyvä jos kymmentä ihmistä on päivän aikana, Oranen kertoo.

Ostosten tekemistä on siirtynyt liikkeen verkkokauppaan. Liike on myös alkanut tarjoamaan kotiinkuljetusmahdollisuutta verkkokaupan asiakkaille.

– Ne, jotka normaalisti ehkä kävisivät meillä kaupoilla, tilaavat nyt verkosta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan