1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tietoja koronaviruksesta Varsinais-Suomessa: rokotteiden painotus voi tuoda Varsinais-Suomeen viisinumeroisen määrän lisärokotteita

Tästä artikkelista löydät tuoreet maakunnan koronauutiset.

koronavirus
Käsien desinfiointilaite kaupassa.
Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti.Arash Matin / Yle

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

Alueelliset suositukset ja rajoitukset:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

16.4. klo 16.01 Naantalissa päästään taas ulkokentille koko joukkueen voimin – lasten ja nuorten harrastuksista poistuvat ryhmäkokorajoitukset

Vuonna 2001 syntyneiden ja sitä nuorempien ulkona tapahtuvassa vakiintuneen ryhmän harrastustoiminnassa ei ole enää ryhmäkokorajoitusta. Lähikontakteja pitää kaupungin mukaan harjoitellessa kuitenkin edelleen välttää.

16.4. klo 15.32 Osa työssäkävijöistä saanee koronarokotteen jo toukokuussa työterveyshuollossa – Varsinais-Suomessa ollaan valmiudessa, kunhan piikkejä saadaan

Varsinais-Suomen kuntien sotejohtajat ja sairaanhoitopiirin edustajat tekivät perjantaina päätöksen, joka mahdollistaa työikäisten koronarokotusten aloittamisen työterveyshuollossa.

Turun hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksan mukaan rokotusten aloittamispäivää ei voida vielä lyödä lukkoon. Toiveena on päästä vauhtiin toukokuun alussa.

– Työterveyshuolto voi alkaa rokottaa heti, kun on varmuus paljonko saadaan rokotteita. Täytyy olla tavaraa, mitä jakaa.

16.4. klo 13.48 Rokotteiden alueellinen painotus voi tuoda Varsinais-Suomeen "viisinumeroisen määrän" lisärokotteita

Hallituksen asetus tuo Varsinais-Suomeen arviolta joitakin kymmeniä tuhansia rokotteita lisää, mikäli epidemiatilanne pysyy hankalana asetuksen ollessa voimassa 16. huhtikuuta–31. toukokuuta välisen ajan.

– Tiedämme, että tämä koskee Modernan rokotteita. Näitä on tulossa maahan vajaat 200 000, eli ei tämä valtava muutos ole. Toukokuun loppuun mennessä se tarkoittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin ainakin viisinumeroista lukua lisää rokotteita, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä arvioi.

16.4. klo 12.58 Ruisrockin siirtyminen rokottaa matkailukesää

Ruisrockin siirtyminen ensi vuoteen on iso isku Turun kesämatkailulle.

Ruisrock ilmoitti eilen peruvansa heinäkuisen festivaalin Turun Ruissalossa toistamiseen koronan takia.

Visit Turku on hoitanut yhteistyössä festivaalijuhlien majoituksia Turun hotelleihin ja ne ovat yleensä olleet loppuun myyty. Taloudelliset vaikutukset ovat osin isoja.

Visit Turku uskoo kuitenkin, että kotimaiset matkailijat löytävät Turkuun viime kesän tapaan.

16.4. klo 10.01 TuTo menetti taas talkootuotot Ruisrockista

Ruisrockin peruminen näkyy tapahtumassa toimivien yhteistyökumppanien budjeteissa. Esimerkiksi turkulainen urheiluseura TuTo menettää toista vuotta peräkkäin talkoolaisten tuottoja.

TuTon vapaaehtoiset ovat hoitaneet festivaaleilla järjestyksenvalvontaa, siivousta, majoitustoimintaa ja rakennustöitä.

16.4. klo 9.13 Laitila laajentaa koronarokotuksia 50-vuotiaisiin

Laitila aloittaa koronarokotukset yli 50-vuotiaille.

Kaupunki on ensimmäisiä Varsinais-Suomessa, jotka laajentavat rokotuksia työikäisiin.

Laitilassa rokotetaan myös yli 18-vuotiaita ensimmäiseen tai toiseen riskiryhmään kuuluvia.

Valtaosa varsinaissuomalaisista kunnista rokottaa tällä hetkellä vasta yli 65-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä.

15.4. klo 12.44 Tall Ships Races purjehdustapahtuman kohtalo selviää lähipäivinä

Turun kaupunki pohtii purjehdustapahtuma Tall Ships Racesin järjestämismahdollisuutta.

Ruisrock ilmoitti torstaina peruvansa ensi kesän tapahtuman koronapandemiatilanteen takia.

Tall Ships Races olisi levittäytymässä Aurajoen varrelle 5.–8. heinäkuuta.

15.4. klo 12.29 Ruisrock perutaan jälleen

Ruisrock-festivaali perutaan.

Koronaviruspandemian vuoksi Turun Ruissalossa järjestettävä kesäfestivaali Ruisrock perutaan. Kyseessä on jo toinen vuosi peräkkäin kun tapahtumaa ei järjestetä.

Ruisrockin järjestäjien mukaan korona toi kesään merkittäviä epävarmuustekijöitä. Kun varmuutta järjestämisedellytyksistä ei ole, niin festivaali päätettiin peruuttaa. Festivaali siirtyy vuoden 2022 heinäkuuhun.

Festivaalijärjestäjien mukaan ensi kesäksi lipun ostaneet voivat säilyttää lippunsa ja käyttää sen vuonna 2022. Myös vuoden 2020 käyttämättä jääneet ja säästetyt liput käyvät vuoden 2022 Ruisrockissa. Liput voi myös palauttaa.

15.4. klo 6.16 Salo laajentaa oireettomien koronatestauksia

Salo laajentaa oireettomien koronatestauksia.

Salossa koronatilanne on heikentynyt viime viikkoina voimakkaasti. Kaupungin ilmaantuvuusluku sataa tuhatta asukasta kohden on kivunnut yli kahdensadan. Tilanne on heikompi mitä esimerkiksi Turussa tai Uudellamaalla.

Tästä johtuen kaupunki on päättänyt lisätä koronatestausta, jotta tartuntaketjut saadaan selvitettyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Pääosa Salon sairastuneista on työikäisiä. Salon mukaan onkin tullut ilmi, että kaupunkilaiset kyläilevät vielä suosituksista huolimatta laajasti.

14.4. klo 15.46 Varsinais-Suomessa ruokaravintolat saisivat olla auki iltaseitsemään – turkulaisravintoloitsija: "Onko tämä joku vitsi?"

Eduskunta päättää torstaina minkälaisin ehdoin ravintolat voivat avata ovensa, kun kolmen viikon sulkutila päättyy.

Ylen tietojen mukaan pahimmilla tartunta-alueilla Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla ravintoloissa alkoholin anniskelu pitäisi lopettaa kello 17. Ovet pitäisi sulkea anniskeluravintoloissa kello 18 ja ruokaravintoloissa kello 19

14.4. klo 12.41 Avi jatkaa kuntosalien sulkua Varsinais-Suomessa sunnuntaihin asti

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kuntosalien, kauppakeskusten yleisten tilojen, sisäleikkipuistojen ja kylpylöiden sulkua koko Varsinais-Suomessa.

Sulkua jatketaan neljällä päivällä sunnuntaihin 18.4. asti.

14.4. klo 11.19 Ylen tiedot: Ravitsemisliikkeiden sulku loppumassa

Ylen saamien tietojen mukaan ravintoloiden täyssulku on päättymässä sunnuntaina Varsinais-Suomessa.

Ylelle kerrotaan hallituslähteistä, että ravintolat saisivat olla auki rajoitetusti:

aarien pitää sulkea ovensa kello 18, ruokaravintoloiden kello 19. Alkoholin tarjoilu pitäisi lopettaa kello 19.

Ravintoloiden täyssulku on kestänyt kuusi viikkoa.

14.4. klo 11.13 Turun koronatilanne helpottanut

Koronatartuntojen määrät ovat lähteneet Turussa selkeään laskuun.

Turun kaupungin mukaan Turussa todettiin viime viikolla 151 tartuntaa. Määrät ovat laskeneet nopeasti, vielä pari viikkoa sitten tartuntoja todettiin viikottain yli 300.

Myös ilmaantuvuusluku on laskenut ja on nyt viimeisen kahden viikon seurantajakson ajalta 195 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Lisäksi sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kääntynyt laskuun.

14.4. klo 11.11 Avi jatkaa liikuntatilojen sulkua neljällä päivällä

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kuntosalien, kauppakeskusten yleisten tilojen, sisäleikkipuistojen ja kylpylöiden sulkua koko Varsinais-Suomessa.

Sulkua jatketaan neljällä päivällä sunnuntaihin 18.4. asti. Kokonaisarvioon vaikutti maakunnassa oleva ravintolasulku ja Varsinais-Suomen koronatilanne.

– Ratkaisuun vaikuttaa myöskin ravitsemisliikkeiden sulku. Meidän käytössä olevien tietojen mukaan ravitsemisliikkeiden sulku päättyy 18.4 ja katsoimme, että on heikosti perusteltavissa välttämättömyys tilanteessa, jossa jotain palvelurakennetta avataan ja toista pidettäisiin kiinni, kertoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki.

Kokonaisarviointiin kasattiin asiantuntijalausuntoja muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä ja THL:ltä.

Varsinais-Suomessa useassa kunnassa ilmaantuvuusluvut ovat Mäen mukaan edelleen erittäin korkeita. Sairaanhoitopiiri on omassa lausunnossaan todennut, että sulun jatkaminen on välttämätöntä koko maakunnassa.

Kuntosalit, sisäliikuntapaikat, kylpylät ja kauppakeskusten yleiset tilat ovat olleet Varsinais-Suomessa suljettuna 1.4. alkaen.

14.4. klo 5.51 Lieto jatkaa koronarokotuksia 65–69-vuotiaille

Lieto jatkaa koronarokotusten ajanvarausta soittamalla henkilökohtaisesti rokotuksen saajalle. Tällä viikolla varataan aikoja 65–69-vuotiaille.

Varausta ei voi tehdä sähköisesti tai soittamalla itse.

Kunta kehottaa odottamaan rauhassa soittoa. Jos henkilöä ei heti tavoiteta, hänelle soitetaan uudestaan.

14.4. klo 5.50 Salon Uskelan koulun vuosiluokkia etäopetukseen

Salon Uskelan koulun 4–6-luokkalaiset siirtyvät etäopetukseen keskiviikosta lähtien, tiedottaa Salon kaupunki. Etäopetus kestää 23.4. asti.

Kaupungin mukaan koulussa on todettu kaksi koronatartuntaa ja kaikkiaan kolme opetusryhmää on sen vuoksi karanteenissa. Etäopetuksella halutaan rauhoittaa tilanne.

13.4. klo 12.34 Salossa 19 uutta koronavirustartuntaa

Salossa todettiin tiistaina 19 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilasto. Tartunnat ovat edelleen pääsääntöisesti perheiden sisäisiä. Työikäinen vanhempi sairastuttaa koko perheen.

– Salon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden on yli 200, kertoo Salon tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä.

12.4. klo 16.19 Oripään OKRA maatalousnäyttely perutaan ensi kesältä

Oripäässä järjestettävä OKRA maatalousnäyttely on peruttu ensi kesältä, kertoo Oripään kunta. Tapahtuma piti järjestää 7.–10. heinäkuuta.

Perumisen syynä ovat koronatilanne ja voimassa olevat rajoitukset.

12.4. klo 13.40 Varsinais-Suomessa vain kymmenen koronatartuntaa

Varsinais-Suomessa todettiin maantaina kymmenen uutta koronatartuntaa. Turussa tartuntoja on kahdeksan, Mynämäessä ja Sauvossa molemmissa yksi. Testattuja oli 415.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä on tyytyväinen tartuntojen laskuun, mutta toppuuttelee vielä toiveita normaalin nopeasta alkamisesta.

10.4 klo 16.06 Salolaisessa Uskelan koulussa koronatartunta

Salossa Uskelan koulussa on todettu koronatartunta. Altistuneita oppilaita on kahden opetusryhmän verran.

Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat henkilökohtaisesti yhteyttä altistuneisiin, ja samalla he saavat ohjeet karanteenista.

9.4. klo 16.03 Varsinais-Suomen matkustusrajoituksia höllennetään yläkouluikäisten osalta – yläkoulut ovat palaamassa lähiopetukseen

Traficom kertoo tarkentavansa päätöstään niin, että vuonna 2008 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia koskeva erityismääräys laajennetaan koskemaan 2005 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia.

Aikaisemmassa päätöksessä haluttiin varmistaa, että rajoitus ei estä koululaisten mahdollisuuksia päästä kouluun. Busseihin siis pääsi matkustajarajoituksista huolimatta alakouluikäisiä lapsia.

9.4. klo 15.46 Avi valmistelee jatkoa sisäliikuntatilojen sululle

Sisäliikuntatilojen ja kylpylöiden sulkua jatketaan mahdollisesti ensi viikon jälkeenkin.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto(avi) valmistelee päätöstä, jonka mukaisesti liikuntatilat ja muut virkistyskäytössä olevat tilat on pidettävä nykyisen sulun jälkeen edelleen suljettuina yhden lisäviikon ajan.

Nykyinen määräys sulusta kestää torstaihin 15. huhtikuuta asti.

Avin mukaan Varsinais-Suomen tautitilannetta seurataan ensi tiistaihin asti, jonka jälkeen päätös jatkosta tehdään. Tiistaina kokoontuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä, jolloin myös avi saa tuoreimman arvion koronatilanteesta.

9.4. 12.31 Taivassalo nousi THL:n koronakartalle

Kaikki Varsinais-Suomen kunnat ovat nousseet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatartuntojen kuntatilastoihin. Viimeisenä listalle nousi perjantaina Taivassalon kunta. Perjantaina Taivassalossa ilmoitettiin seitsemästä tartunnasta.

9.4. klo 12.26 Avi saanut ilmoituksia yksityistilaisuuksista liikuntatiloissa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) on saanut ilmoituksia liikuntatilojen käytöstä Varsinais-Suomessa voimassaolevasta sulusta huolimatta.

Avi määräsi muun muassa sisäliikuntatilat ja kylpylät suljettavaksi Varsinais-Suomessa kokonaan viime viikolla tartuntatautilain nojalla pariksi viikoksi. Taustalla on vaikea koronavirustilanne.

Liikuntatiloja on kuitenkin ilmeisesti käytetty yksityistilaisuuksien varjolla. Avin johtaja Heikki Mäen mukaan hänelle on tullut ilmoituksia muutamia kymmeniä.

9.4. klo 10.24 Salon Alhaisten koulusta luokkia etäopetukseen

Salossa Alhaisten koulussa on todettu koronatartuntoja ja kaksi opetusryhmää on asetettu karanteeniin.

Tilanteen rauhoittamiseksi 4.–6.-luokkalaiset ovat siirtyneet perjantaina 9. huhtikuuta etäopetukseen. Oppilaat palaavat kouluun 21. huhtikuuta.

8.4. klo 16.53 Salon Kaivolan päiväkodissa koronatartunta

Salossa Kaivolan päiväkodissa on todettu koronatartunta, kertoo Salon kaupunki. Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan altistuneiden joukossa on lapsia ja henkilökuntaa.

Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat henkilökohtaisesti yhteyttä altistuneisiin ja samalla annetaan ohjeet karanteenista. Tämän jälkeen lapset voivat palata normaalisti varhaiskasvatuksen piiriin, jos karanteenin aikana ei ole tullut oireita.

8.4. klo 14.50 Turku on palkannut koronavuonna lisäkäsiä koululaisten terveydenhuoltoon

Turun kaupunki on palkannut opiskelijahuoltoon helmikuussa kuraattori-psykologityöparin ja kolme terveydenhoitajaa. Uudet tekijät tulevat lisänä kaupungin jo kuluvaksi lukukaudeksi kouluihin ja päiväkoteihin palkkaamaan sadan kasvatuksen ammattilaisen ryhmään.

8.4. klo 13.35 Poliisi valvoo ravintoloiden koronarajoituksia – käräytti 40 hengen juhlaporukan Turussa

Lounais-Suomen poliisin mukaan ravintolat ja muut ravitsemusliikkeet ovat noudattaneet voimassa olevia koronarajoituksia pääosin hyvin.

Ravintolat ovat olleet suljettuina maaliskuun alusta asti koronapandemian takia. Sulku jatkuu ainakin huhtikuun puolenväliin 18. huhtikuuta asti.

Poliisi on tarkastanut Lounais-Suomen alueella tänä aikana yli 1800 ravitsemisliikettä. Näistä noin 60:ssä on löytynyt huomautettavaa. Yleensä huomautus on tullut tilanteesta, jossa asiakkaat ovat jääneet syömään ravintolan terassialueelle. Lisäksi viime viikonloppuna poliisi puuttui Turussa yksityistilanteeseen, kun ravintolaan oli kokoontunut jopa 40 ihmistä.

8.4. klo 12.50 Turun yliopisto: suomalaiset sitoutuneet noudattamaan rajoituksia

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat sitoutuneet koronarajoitusten noudattamiseen muita maita paremmin. Tutkimus tutki kansalaisten asennetta päättäjiä ja rajoituksia kohtaan yhdessätoista maassa viime vuoden loppupuoliskolla.

Lisäksi suomalaisilla on ollut pandemian aikana muita maita korkeampi luottamus valtiojohtoon.

8.4. klo 11.04 Paimion koronatartuntarypäs taltutettu

Paimiossa helmikuussa pahasti levinnyt koronatartuntaketju on saatu taltutettua.

Paimion ja Sauvon alueella levisi kaksi koronarypästä helmikuussa ja yli 50 ihmistä sairastui lyhyessä ajassa.

Kunnat päättivät tiukoista rajoitustoimista, jotka päättyivät vasta maaliskuun lopussa. Kuntayhtymän johtavan lääkärin mukaan rajoitukset auttoivat tartuntojen kuriin saamisessa.

Paimiossa on edelleen yksittäisiä koronatartuntoja, mutta näissä ei ole enää yhteyttä kevään ryppääseen.

Koululaiset palasivat Paimiossa lähiopetukseen tällä viikolla.

7.4. klo 10.02 Turun koronatapaukset kääntyneet lievään laskuun

Turun koronatartunnat ovat kääntyneet lievään laskuun.

Viime viikolla todettiin 209 koronatartuntaa, joka on noin sata vähemmän kuin sitä edellisellä viikolla.

Taudin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 300, sataa tuhatta henkilöä kohti.

Toisaalta pääsiäisenä koronatesteissä käytiin aiempaa vähemmän, joten todellinen tartuntatilanne varmistuu vasta tällä viikolla.

Turun tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan tartuntatapauksien lasku johtuu monesta eri tekijästä, ennen kaikkea siitä, että kontakteja on vähennetty.

7.4. klo 10.00 Turun vaihto-opiskelijoiden koronarypäs rauhoittumassa

Turun korkeakoulujen vaihto-opiskelijoiden keskuudessa laajalti levinnyt koronatartuntarypäs on rauhoittunut.

Vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on nyt todettu kaikkiaan yli 120 tartuntaa.

– Näyttää siltä, että näillä tiukoilla rajoitustoimilla ollaan onnistuttu pysäyttämään tämä paikallinen, kaupungin sisällä oleva koronarypäs, sanoo Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi

Turun kaupunki on määrännyt vaihto-opiskelijoita ja kokonaisia asuntoloita karanteeniin, jota on valvottu muun muassa vartijoiden avulla. Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokonaisen opiskelija-asuntolan pakolliseen terveystarkastukseen, eli koronatesteihin.

Peltoniemen mukaan vartiointi on lopetettu nyt.

– Suurin osa karanteeneista on purettu ja enää yksittäisiä ihmisiä on eristyksissä.

6.4. klo 15.41 Yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset voivat Varsinais-Suomessa palata lähiopetukseen ensi viikolla

Toisen asteen ja yläkoulujen osalta kunnat voivat harkintansa mukaan siirtyä hybridimalliin tai lähiopetukseen maanantaista 12. huhtikuuta alkaen, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Alakoulujen lähiopetus jatkuu edelleen normaalisti.

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa.

6.4. klo 12.52 Hoitoaikoja on alettu perua viime kevään malliin – Tyksin sairaalajohtaja: "Resurssit ovat kunnossa, älkää peruko"

Turun yliopistollisen keskussairaalan potilaat ovat alkaneet perua hoito- ja tutkimusaikoja viime kevään tapaan.

Sairaalajohtaja Petri Virolaisen mukaan taustalla saattaa olla ajatus, että koronapotilaat tarvitsevat kiireellisemmän ajan ja sairaalat olisivat täynnä.

Virolaisen mukaan sairaaloissa on käytössä normaali kapasiteetti.

6.4. klo 12.51 Salon Alhaisten koulussa ja Torikadun päiväkodissa koronatartunnat

Salossa Alhaisten koulussa ja Torikadun päiväkodissa on todettu koronatartunnat.

Alhaisten koulussa on altistunut yhden opetusryhmän oppilaita. Torikadun päiväkodissa altistuneiden joukossa on sekä lapsia että henkilökuntaa.

1.4. klo 16.39 Sisäliikuntatilat suljettiin Varsinais-Suomessa pikavauhtia – tennishallin ovia kävi kolkuttelemassa torstaiaamuna kymmeniä ihmisiä

Lounais-Suomen aluehallintoviraston (avi) määräys sisäliikuntatilojen sulkemisesta tuli voimaan nopeasti. Avi antoi päätöksen kuntosalien ja muiden sisäliikuntatilojen, kuten kylpylöiden, sulkemisesta Varsinais-Suomessa keskiviikkoillalla. Torstaina piti tilat olla jo kiinni.

Tämä aiheutti monille yrityksille päänvaivaa.

– Päätöksen voimaantulo tuli kyllä nopeasti. Vähän liiankin. Ei yritykset voi vain laittaa ovea kiinni, vaan kyllä työntekijöidenkin asiat pitää järjestää. Olisin toivonut edes päivän varoaikaa, kuvailee tilannetta Turussa toimivan Impivaaran Tennishalli Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Hurme.

1.4. klo 16.35 Salon koronaluvut jatkavat kasvuaan – tartunnat helposti leviävää brittimuunnosta

Salossa todettujen korkeiden koronatartuntojen taustalla on helposti leviävä viruksen brittimuunnos, kertoo kaupunki tiedotteessaan. Kaupungissa on todettu pääsiäisviikolla 45 uutta tartuntaa. Torstain lukema on 22.

Valtaosa tartunnoista on perheissä, joihin tartunta on pääsääntöisesti tullut aikuisen perheenjäsenen kautta.

1.4. klo 16.34 Jokainen maahantulija ohjataan pakolliseen koronatestiin Varsinais-Suomen rajanylityspaikoilla – avin määräys voimaan perjantaina

Perjantaista lähtien jokainen Varsinais-Suomen rajanylityspaikoilla maahan tuleva matkustaja määrätään pakolliseen koronatestiin Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen nojalla.

Avin päätös tulee voimaan perjantaina ja se kestää huhtikuun loppuun.

Pakolliset terveystarkastukset koskevat Turun sataman, Naantalin sataman ja Turun lentoaseman kautta maahan tulevaa henkilöä.

1.4. klo 13.25 Turun seudulla pääsiäistä vietetään kirkoissa pääosin etäyhteyksin.

Turun seudulla pääsiäistä vietetään kirkoissa pääosin etäyhteyksin.

Kiirastorstaina, pitkäperjantaina ja pääsiäispäivänä sekä toisena pääsiäispäivänä jumalanpalveluksia voi monien Turun kirkkojen osalta seurata Facebookin kautta.

Tapahtumia järjestetään kokoontumisrajoituksien rajoissa.

31.3. klo 17.20 Avi päätti, että liikuntatilat suljetaan kahdeksi viikoksi

Kuntosalit ja muut virkistys- tai liikuntakäyttöön tarkoitetut sisätilat suljetaan koko Varsinais-Suomessa. Sulku astuu voimaan torstaina 1. huhtikuuta.

Tilat ovat kiinni kaksi viikkoa. Tarvittaessa sulkua jatketaan koronatilanteen niin vaatiessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti asiasta keskiviikkona. Sairaanhoitopiirin asiantuntijat ilmaisivat tahtonsa tilojen sulkemisesta koronakoordinaatiotyöryhmässä jo tiistaina.

31.3. klo 15.31 Korona leviää Salossa nyt perhepiirissä

Salossa todettiin keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatilaston mukaan 15 uutta tartuntaa, joista kymmenen on perheiden sisäisiä. Kolme tartunnoista on eri työpaikoilta.

31.3. klo 14.11 Laitilan Munamarkkinat perutaan ensi kesältä

Laitilassa ei järjestetä ensi kesänä Munamarkkinoita. Järjestäjätaho perustelee päätöstä terveydellisillä ja taloudellisilla syillä.

– Vallitsevassa koronapandemiatilanteessa virhearvion mahdollisuus on hallituksen mielestä liian suuri, jotta voitaisi edetä minkäänlaisten järjestelyjen kanssa, kertoo Laitilan Munamarkkinat ry:n hallitus..

31.3. klo 13.28 Yhteysalusliikenteeseen tulee maskipakko

Saariston yhteysalusliikenteen tulee maskipakko 1. huhtikuuta alkaen.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan maskipakko ei koske alle 12-vuotiaita lapsia tai niitä, joilla on terveydellinen este maskin käyttämiselle. Maskipakon tarkoituksena on ehkäistä koronavirustartuntoja.

31.3. klo 11.28 Alle 70-vuotiaiden rokotusvuoro häämöttää Turussa

Turussa päästäneen pian rokottamaan alle 70-vuotiaita. Rokotusaikataulu riippuu saatujen rokotteiden määrästä.

– Yli 70-vuotiaiden rokotus on edennyt todella hyvin, joten todennäköisesti pääsemme pian aloittamaan nuorempien rokotukset, sanoo Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

31.3. klo 10.33 Yksityiset kuntosalit suljetaan Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tekee tänään päätöksen yksityisten kuntosalien sulkemisesta koko Varsinais-Suomessa. Päätös tulisi voimaan 1. huhtikuuta.

Sairaanhoitopiirin asiantuntijat ilmaisivat tahtonsa tilojen sulkemisesta koronakoordinaatiotyöryhmässä jo tiistaina.

– Päätös on tällä hetkellä valmistelussa. Tavoitteena on että se on julkaistavissa iltapäivällä, kertoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Heikki Mäki.

Tähän asti yksityiset tilat ovat voineet olla Varsinais-Suomessa auki, jos niihin on otettu kerrallaan enintään kymmenen henkilöä.

31.3. klo 10.32 Vaihto-opiskelijoiden koronatartunnat rauhoittumassa

Turun korkeakoulujen vaihto-opiskelijoiden koronatartunnat ovat rauhoittumassa.

Kaikkiaan tartuntoja on todettu nyt noin 109 henkilöllä. Altistuneita on arvioitu aikaisemmin olevan noin 160.

Opiskelijoiden tartunnat ovat Etelä-Afrikan virusmuunnoksen muunnoksia. Kyseisen koronavirusvariantin tarkemmat tutkimukset ovat vielä kesken.

Tällä viikolla opiskelijoiden koronanäytteenotot jatkuvat edelleen.

30.3. klo 17.12 Salon Ollikkalan päiväkodissa koronatartunta

Salon Ollikkalan päiväkodissa on todettu koronatartunta. Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan altistuneiden joukossa on lapsia ja henkilökuntaa.

Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat henkilökohtaisesti yhteyttä altistuneisiin ja samalla he saavat ohjeet karanteenista. Yksi lapsiryhmä ja henkilöstöä on asetettu karanteeniin.

30.3. klo 14.57 Suositus etäopetukseen jatkuu 11.4. saakka

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä jatkaa kaikkia voimassa olevia suosituksia pääsiäisen jälkeisen viikon ajan eli 11.4. saakka.

Syynä on se, että koronatilanne on edelleen vakava. Koronan ilmaantuvuusluku sataatuhatta ihmistä kohden on hieman laskenut, mutta on edelleen korkea.

30.3. klo 12.05 Salossa ryhmäperhepäiväkoti Taikaviitassa koronavirustartunta

Ryhmäperhepäiväkoti on yksityinen. Kaupunki tarjoaa kuntalaisille sen palveluja palvelusetelillä.

Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan altistuneiden joukossa on sekä lapsia että henkilökuntaan kuuluvia. Koko ryhmäpäiväkoti on asetettu karanteeniin 8.4. asti.

29.3. klo 15.15 Tiukentunut tartuntatautilaki sulkisi yksityisten kuntosalien ovet

Lounais-Suomen aluehallintovirasto lähettää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille lausuntopyynnön, johon se odottaa keskiviikkoaamuun mennessä vastauksia, otetaanko tartuntatautilain muutokset käyttöön.

Muutokset sulkisivat muun muassa yksityiset kuntosalit ja liikuntatilat. Nyt salit ovat saaneet olla auki, kun sisään on otettu korkeintaan kymmenen henkilöä kerralla.

29.3. klo 12.24 Turun normaalikoulussa koronatartuntoja

Turun normaalikoulun alakoulussa on todettu kahdella henkilöllä koronavirustartunta.

Koronavirukselle on altistunut kuusi henkilöä. Altistumiset tapahtuivat viime viikon torstaina ja perjantaina.

29.3. klo 11.36 Etäopetus jatkuu Uudessakaupungissa pääsiäisen jälkeenkin

Uudenkaupungin terveyslautakunta on päättänyt pidentää yläkoulujen etäopetusta 11. huhtikuuta saakka.

Lautakunta perustelee päätöstään kaupungin korkealla koronan ilmaantuvuusluvulla.

Uudenkaupungin koronaryhmä suosittaa myös, että maskit otetaan käyttöön alakoulujen kaikilla luokka-asteilla

27.3. klo 14.13 Koronarajoituksia vastustava mielenilmaus kokosi Turun Tuomiokirkkopuistoon noin 150 ihmistä

Koronarajoituksia vastustava mielenilmaus keräsi Turun tuomiokirkon edustalle noin 150 ihmistä.

Poliisi valvoi kokoontumisrajoituksen toteutumista. Mielenosoittajia muun muassa ohjattiin korkeintaan kuuden hengen ryhmiin, jotta rajoitukset täyttyivät.

27.3. klo 9.20 Salon Ollikkalan koulussa koronatartunta

Salossa Ollikkalan koulussa on todettu koronavirustartunta. Virukselle ovat altistuneet kahden opetusryhmän oppilaat.

Altistuneisiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti ja he saavat ohjeet karanteenista.

26.3. klo 16.34 Vartiointiliike alkaa valvoa kuuden hengen rajoitusta Turun ulkoliikuntakentillä

Turun kaupunki ottaa vartiointiliikkeen tueksi seuraamaan ulkoliikuntapaikkojen käyttöä Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän ryhmäsuositusten perusteella.

Turun kaupungin ulkoliikuntapaikoilla, pelikentillä ja skeittipaikoilla, voi omatoimisesti harrastaa liikuntaa korkeintaan kuuden hengen ryhmissä. J

26.3. klo 15.57 Turun koronatilanne ei hellitä

Yliopistojen vaihto-opiskelijoiden tartunnat ovat vaikeuttaneet Turun koronatilannetta merkittävästi, mutta tartuntoja tulee myös muualla. Turku kertoo, että tartuntoja on tällä hetkellä runsaasti myös Pansiossa, Halisissa, Varissuolla ja Lausteella.

26.3. klo 15.39 Turun poliisi valmistautuu lauantaiseen koronarajoituksia vastustavaan mielenosoitukseen

Lounais-Suomen poliisilaitos valmistautuu Turussa lauantaina järjestettävään mielenosoitukseen, jonka tarkoituksena on vastustaa koronarajoituksia.

Poliisilaitoksen lupahallintoon on saapunut ainakin kolme kokoontumisilmoitusta. Nykyisillä Lounais-Suomen aluehallintoviraston määrämillä kokoontumisrajoituksilla tämä tarkoittaa, että Turun Tuomiokirkkopuistoon olisi tulossa kolme erillistä mielenilmausta, joissa kussakin olisi osallistujina maksimissaan kuusi henkilöä.

26.3. klo 14.01 Raisiossa koronatartunnat Friisilän koulussa ja Vaisaaren päiväkodissa

Raision Friisilän koulun tiloissa 22.3. olleella henkilöllä on todettu koronavirus. Kaksi altistunutta on asetettu karanteeniin. Muiden koulunkäynti jatkuu tavanomaisesti.

Myös Vaisaaren päiväkodissa on 17.–19.3. ollut henkilö, jolla on todettu koronatartunta. Raision kaupungin mukaan tapauksessa ei ole altistuneita, sillä henkilö oli suojautunut ohjeistusten mukaisesti, eikä siksi altistanut muita.

25.3. klo 15.55 Liedon koronatartunnat pomppasivat

Liedon koronatartuntojen määrä on lähtenyt nousuun. Koronatartuntoja on todettu tässä kuussa lähes kaksinkertainen määrä verrattuna helmikuuhun, kunta kertoo sivuillaan.

Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 36. Sitä edeltävän kahden viikon aikana tapauksia on tullut ilmi 17.

Ilmaantuvuus on kasvanut merkittävästi.

Ilmaantuvuusluku on nyt viimeisten kahden viikon ajalta 178,6 sataatuhatta asukasta kohti, kun se edeltävien kahden viikon aikana oli vielä 84,3.

25.3. klo 15.42 VSSHP:n johtajaylilääkäri: Liikkumisrajoitusten pitäisi koskea koko Turun seutua, jos ne päätetään ottaa käyttöön

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mielestä hallituksen luonnostelemat liikkumisrajoitukset pitäisi ulottaa koskemaan koko Turun seutua. Lakiluonnoksessa mainitaan nyt Turku, Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Kuten pääkaupunkiseutu, myös Turun seutu on yksi yhtenäinen työssäkäyntialue. Pietilän mielestä myös ympäryskaupunkien pitäisi olla rajoitusten piirissä.

24.3. klo 18.15 Turun vaihto-opiskelijoiden keskuudessa jylläävä koronavirus muistuttaa eteläafrikkalaista muunnosta – "Mahdollisesti uudenlainen variantti"

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan virusmuunnos.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan kyseinen muunnos ei ole täysin identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan virusvariantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen.

24.3. klo 16.08 Varsinais-Suomessa jatketaan etäopetuksessa pääsiäislomaan saakka

Varsinais-Suomessa yläkoulut jatkavat etäopetuksessa huhtikuun alkuun asti, linjaa Lounais-Suomen aluehallintovirasto. Turku ja Varsinais-Suomi kuuluvat Suomen pahimpiin epidemia-alueisiin koronatartunnoissa

24.3. klo 10.43 Matkustajarajoitus vaikuttaa vain vähän Fölin liikenteeseen

Joukkoliikenteen matkustajamäärärajoitus puoleen matkustajakapasiteestista vaikuttaa Fölin liikenteessä vain muutamaan ruuhkaisempaan linjaan.

Turun joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korten mukaan alle prosentissa Fölin lähdöistä matkustajamäärät ovat olleet suurempia kuin nyt voimaan tuleva rajoitus.

– Ruuhkaisimpia vuoroja ovat aamuisin ja iltapäivisin linjat 32 ja 42 Varissuolta Pansioon ja Pernoon sekä Nummenpakan koulun linja 53. Näille vuoroille pyritään järjestämään kaksi peräkkäin kulkevaa bussia, sanoo Korte.

24.3. klo 9.28 VSSHP:n johtajaylilääkäri: epidemiatilanne ei nyt vaadi liikkumisrajoituksia

Hallitus sai tiistai-iltana päätökseen neuvottelut liikkumisen rajoittamisesta ja maskien käyttövelvoitteesta. Hallituspuolueet eivät olleet yksimielisiä rajoituksista ja osa hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä kokoontuu keskiviikkona käsittelemään asiaa.

Luonnos valmisteilla olevista liikkumisrajoituksista on ollut julkisuudessa. Laissa esitetään ihmisten liikkumisen kieltämistä muuten kuin kotikunnan asuinpaikan pihapiirissä. Tähän on kuitenkin poikkeuksia, joista voi lukea tarkemmin tässä artikkelissa.

Parhaiten paikallisen koronaepidemiatilanteen Varsinais-Suomessa ja Turussa tuntee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo olevansa rajoitusluonnosten suhteen mediatietojen varassa, mutta hänen mielestään tilanne ei nyt ole sellainen, että rajoitukset pitäisi ottaa käyttöön. Tilanne voi kuitenkin nopeasti muuttua.

24.3. klo 9.25 Turun koronatilanne heikkenee

Turun koronatilanne pahenee entisestään.

Viime viikon aikana kaupungin koronatilanne heikkeni, koska korkeakoulujen vaihto-opiskelijoiden keskuudessa tuli ilmi laaja koronarypäs.

Turun mukaan viime viikolla todettiin 403 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 400 sataatuhatta asukastakohden viimeisen kahden viikon seurantajaksolla.

Kaupungin mukaan koronatilanne on huono erityisesti Nummi-Halisten, Varissuon sekä Pansion alueella.

23.3. klo 15.08 Raision kaikilla koululaisilla on nyt maskisuositus

Raision kaupunki kertoo tiistaina tiedotteessaan laajentavansa kasvomaskien käyttösuosituksen koskemaan myös 1.–3. vuosiluokan oppilaita.

Maskin käyttöä suositellaan nyt kaikille perusopetuksessa oleville. Oppilaat saavat kasvomaskit omasta koulustaan. Suositus ei koske esiopetuksessa olevia.

23.3. klo 14.30 Yläkoululaisten etäopetussuositus jatkuu pääsiäislomaan saakka

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee yläkoulujen pysymistä etänä pääsiäisen yli.

Tällä hetkellä Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt yläkoulut etäopetukseen 28. maaliskuuta asti, eli tämän viikon loppuun.

Koronanyrkki suosittelee avia jatkamaan etäkoulupäätöstä ainakin 5. huhtikuuta ast

23.3. klo 13.10 Lausteen koulu Turussa siirtyy kokonaan etäopetukseen

Turkulainen Lausteen koulu siirretään kokonaisuudessaan etäopetukseen tartuntaketjujen selvittämiseksi ja opetuksen turvaamiseksi ajalla 24.3.–1.4.

Turun kaupungin mukaan koulussa on ollut laajoja altistumisia ja karanteenijaksoja.

Selvästi yli puolet oppilaista on jo aiempien päätösten perusteella ollut pois koulusta, kertoo kaupunki.

23.3. klo 10.09 Tall Ships Races -tapahtumaa järjestetään koronan varjossa

Turun kaupunki jatkaa purjehdustapahtuma Tall Ships Racesin järjestelyjä normaalisti koronatilanne huomioiden.

Kaupunki ei ole asettanut 5.–8. heinäkuuta järjestettävän tapahtuman perumiselle takarajaa.

23.3. Aluehallintovirasto jatkaa kuuden hengen kokoontumisrajoitusta huhtikuun lopulle

Yli kuuden hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen kieltoa jatketaan 26.4. asti.

Kokoontumisrajoitukset pidetään ennallaan, sillä epidemiatilanne on muuttunut huonommaksi erityisesti Varsinais-Suomessa. Satakunnassa tilanne on hieman aiempaa parempi, mutta riski epidemian nopeasta leviämisestä on edelleen suuri.

22.3. klo 15.44 Vaihto-opiskelijoiden koronatartuntatilanne on rauhoittunut, mutta edelleen vakava

Viikonvaihteessa löytyi ainoastaan noin kymmenen uutta tartuntaa kansainvälisten vaihto-oppilaiden laajassa koronaryppäässä Turussa. Aiemmin on todettu 71 tartuntaa.

Koronalle on altistunut tämänhetkisen tiedon mukaan vajaat 200 opiskelijaa. Määrät todennäköisesti kasvavat edelleen. Uusia testituloksia saadaan koko kuluvan viikon ajan.

22.3. klo 15.28 Ruisrockin järjestäjiä hämmentävät tapahtumajärjestäjille annetut ohjeet

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä oli tuoreltaan varovaisen myönteinen järjestelyiden suuntaviivojen luomiselle.

– Ehdotuksessa käytetyt ilmaisut riittävä ja vähäinen herättävät kysymyksiä Ruisrockin näkökulmasta. Kuka määrittelee, mikä on esimerkiksi rokotusten riittävä kattavuus ja taudin vähäinen ilmaantuvuus.

20.3. klo 12.03 Turun kaupunginjohtaja Arve: Rokottamista syytä keskittää

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo, että koronarokotuksia on syytä keskittää Suomen vaikeimmille epidemia-alueille viimeistään sitten, kun riskiryhmät on koko maassa rokotettu.

Arve kommentoi esiin noussutta ehdotusta rokotusjärjestyksen muuttamisesta STT:lle päivän sen jälkeen, kun poliisi aloitti Turussa kansainvälisten opiskelijoiden karanteenin ja eristyksen valvonnan.

– Olen samaa mieltä kuin Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR, että pandemian pahimmin vaivaamilla alueilla pitäisi kiirehtiä rokottamista. On syytä muistaa, että koronatilanne on ollut Turussa vaikea jo ennen opiskelijoiden laajaa tartuntarypästä, kaupunginjohtaja sanoi.

20.3. klo 8.28 Poliisi: Virka-apupyynnnön mukainen karanteenivalvonta Turussa sujui rauhallisesti

Lounais-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, (siirryt toiseen palveluun) että karanteenivalvonta sujui Turussa lauantain vastaisena yönä rauhallisesti. Valvontakohteissa oli poliisin mukaan levollista, liikettä oli vain vähän.

Valvonnalla poliisi varmistaa, että karanteeniin tai eristykseen määrätyt henkilöt pysyvät heille määrätyissä osoitteissa. Turun kaupungin tekemä virka-apupyyntö jatkuu maanantaihin.

19.3. klo 18.17 Astra Zenecan rokotukset tauolle myös Turussa

Turku keskeyttää Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön. Kaupunki noudattaa näin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perjantaina tekemää päätöstä. (siirryt toiseen palveluun)

Kaupungin tiedotteen mukaan keskeytys astuu voimaan välittömästi.

19.3. ko 17.47 Lounais-Suomen poliisi aloittaa karanteenivalvonnan Turussa perjantai-illasta alkaen

Lounais-Suomen poliisi ryhtyy tekemään Turun kaupungin virka-apupyynnön mukaisesti koronavirukseen liittyvien karanteenien ja eristysten valvontaa.

Toiminta alkaa perjantai-illan kuluessa.

19.3. klo 16.38 Ei enempää opiskelija-asuntoloita pakkotesteihin

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei toistaiseksi määrää lisää turkulaisia opiskelija-asuntoloita terveystarkastukseen.

– Turun kaupungin edustajat näkivät, että toistaiseksi yhden opiskelija-asuntolan määrääminen terveystarkastukseen riittää. Toisaalta, meillä on nyt päätöspohja tehtynä, eli tarvittaessa voimme päättää terveystarkastuksista nopeasti, avin johtaja Heikki Mäki kertoo.

Aiemmin Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti yksittäisen opiskelija-asuntolan pakollisesta terveystarkastuksesta Turussa laajan koronavirusryppään vuoksi. Torstain tietojen mukaan yli 70 opiskelijalla on todettu tartunta, ja altistuneita on mahdollisesti jopa satoja.

19.3. klo 16.36 Avi jatkaa koronarajoituksia Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pidentää tällä hetkellä voimassa olevia koronarajoituksia parilla viikolla.

Avi jatkaa julkisten sisä- ja ulkotilojen asiakasmäärien rajoituksia tartuntatautilain nojalla viides huhtikuuta asti.

Rajoituksen mukaan kaikki yli kymmenen henkilön asiakastilat tai yli 50 henkilön ulkotilat tulee sulkea. Käytännössä se tarkoittaa, että yrityksen tila saa olla auki, jos sen asiakastiloihin päästetään kerrallaan enintään kymmenen ihmistä.

Lisäksi avi vaatii edelleen toimijoita varmistamaan, että tiloissa voi asioida niin, ettei lähikontakteja tule.

19.3. klo 13.44 Turun yliopisto sulkee tilat opiskelijoilta kahdeksi viikoksi – tavoitteena katkaista koronaviruksen tartuntaketjut

Turun yliopiston koronajohto on päättänyt keskeyttää kampuksen lähiopetuksen.

Tiedotteen mukaan kielto astuu voimaan perjantaina 19. maaliskuuta kello 15 ja jatkuu 5. huhtikuuta asti.

19.3. klo 13.38 Avi määräsi turkulaisen opiskelija-asuntolan pakolliseen terveystarkastukseen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt yksittäisen opiskelija-asuntolan pakollisesta terveystarkastuksessa Turussa, kertoo avin johtaja Heikki Mäki STT:lle.

Käytännössä terveystarkastus tarkoittaa koronatestiä. Päätös perustuu lääketieteelliseen arvioon.

Asuntolassa asuu 65 ihmistä, joista yhdeksän on antanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä. Turussa kansainvälisten korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa on todettu yhteensä yli 70 koronavirustartuntaa.

19.3. klo 12.30 Turun perusopetuksen koululaisille maskisuositus

Turun kaupunki laajentaa kasvomaskin käyttösuositusta koskemaan kaupungin kaikkien perusopetuksen koulujen kaikkia vuosiluokkia sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan maskisuositus astuu voimaan heti.

19.3. 11.45 Poliisi hyväksyi Turun kaupungin virka-apupyynnön

Lounais-Suomen poliisi on hyväksynyt Turun kaupungin virka-apupyynnön. Turku pyysi poliisilta tänään apua koronakaranteenien valvomiseen.

– Lounais-Suomen poliisilaitos on vastannut myöntävästi Turun kaupungin tartuntatautilääkärin tekemään virka-apupyyntöön. Poliisi valmistautuu operatiivisen toiminnan käynnistämiseen, kirjoitetaan Lounais-Suomen poliisin virallisella Twitter-tilillä.

19.3. klo 11.37 Salon Kukonkallion hoivakodissa koronaviruksen jatkotartuntoja

Salolaisessa Kukonkallion hoivakodissa on todettu kolme koronatartuntaa lisää.

Kyse on jatkotartunnoista.

19.3. klo 8.58 Raisiossa avautuu lisää rokotusaikoja yli 70-vuotiaille

Raision kaupunki avaa lisää koronarokotusaikoja perjantaiaamuna kello yhdeksältä. Kyseisiä rokotusaikoja voivat varata ainoastaan 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat raisiolaiset.

18.3. klo 16.43 Avi valmistelee päätöstä massaterveystarkastuksista

Lounais-Suomen aluehallintovirasto valmistelee mahdollisia velvoittavia terveystarkastuksia opiskelijoille.

Avin johtajan Heikki Mäen mukaan avin niin sanottu massapäätös velvoittavasta terveystarkastuksesta voisi kohdistua esimerkiksi yksittäiseen opiskelija-asuntolaan.

18.3. klo 15.09 Turussa todettu laaja tartuntaketju vaihto-opiskelijoilla

Turussa on todettu erittäin laaja vaihto-opiskelijoiden koronavirusketju, jossa sairastuneita on tähän mennessä todettu 71 ja altistuneita on hyvin suuri määrä. Altistuneita arvioidaan olevan kymmenestä kahteenkymmeneen jokaista todettua tartuntaa kohti.

Tartuntoja on levinnyt vaihto-opiskelijoiden yksityistapahtumissa ja useissa opiskelija-asuntoloissa. Tartuntojen epäillään olevan viruksen brittimuunnosta.

18.3. klo 12.50 Turun terveysasemien puhelimet ruuhkautuneet pahoin

Turun terveysasemien puhelimet ovat tällä hetkellä erittäin ruuhkautuneita.

Turun kaupunki varoittaa, että terveysasemien ajanvaraus, koronaneuvontapuhelin ja koronarokotuspuhelin ovat ruuhkautuneet pahoin.

Kaupunki ohjeistaa käyttämään sähköisiä ajanvarauksia tai soittamaan vain kiireellisissä tapauksissa.

18.3. klo 12.25 Bussien maskipakko laajenee Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen ely-keskus linjasi torstaina, että maskipakko tulee myös ely-keskuksen tilaamaan seudulliseen joukkoliikenteeseen 22. maaliskuuta alkaen.

Seudullinen joukkoliikenne kattaa Lounais-Suomessa linjat, jotka liikennöivät Turun ja Porin kaupunkiseutujen sekä Salon ja Rauman kaupunkien ulkopuolisella alueella.

17.3. klo 16.27 Koronarokotukset laajenevat Salossa

Koronarokotukset laajenevat Salossa 70 vuotta täyttäneisiin ja sitä vanhempiin, tiedottaa kaupunki.

Salon mukaan torstaista lähtien rokotusaikoja annetaan 70 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen. Rokotukset jatkuvat myös yli 75-vuotiaiden ikäryhmissä.

17.3. klo 15.24 Kansainvälisillä opiskelijoilla runsaasti koronavirustartuntoja Turussa

Turkulaisten korkeakoulujen tietoon on tullut viime päivinä runsaasti koronavirustartuntoja erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa.

Tartuntatautiviranomaiset selvittävät altistumisketjuja.

17.3. klo 12.54 Kustavin kunnanvirasto suljetaan korona-altistumisen vuoksi

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilastoihin on keskiviikkona 17.3. rekisteröity viisi uutta koronatapausta Kustavissa. Koko epidemian aikana tartuntoja on todettu Kustavissa nämä viisi kappaletta.

Kustavin kunta kertoo verkkosivuillaan, että kunnanvirasto ja kirjasto on suljettu 16.–23.3. välisen ajan korona-altistumisen vuoksi.

17.3. klo 11.34 Turun Pansion koululle kasvomaskisuositus

Pansion koulun alakoululaisia edellytetään pitämään kasvomaskeja torstaista alkaen.

Laajennettu kasvomaskin käyttösuositus koskee koulun 1.–3.-luokkalaisia. Maskit jaetaan oppilaille koulussa.

Turun kaupungin mukaan suositus ei toistaiseksi koske muita kaupungin alakoulujen ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan oppilaita.

17.3. klo 10.23 Turun koronatilanne jo hälyttävä

Turun koronatilanne on jatkuu vakavana. Epidemia kiihtyy voimakkaasti ja tartuntamäärät kasvavat edelleen.

Turussa on todettu 8.3–14.3 välisenä aikana 381 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntalähteitä ovat tällä hetkellä työpaikat, yksityiset illanvietot ja perhepiiri.

Ilmaantuvuusluku on noussut viikossa 285:stä 350:een. Se on samalla tasolla pääkaupunkiseudun kanssa.

Tartunnoista saadaan Turussa ja koko maakunnassa selville enää noin 60 prosenttia.

16.3. klo 14.25 Ravintoloiden sulkeutuminen ei näy vielä Varsinais-Suomen koronatilastoissa – tilanne vaikeutunut entisestään

Viikko sitten alkanut koko Suomen käsittävä niin sanottu sulkutila ja ravintoloiden sulkeutuminen eivät näy toistaiseksi Varsinais-Suomen koronatartunnoissa.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän mukaan nykyisistä tiukoista rajoituksista ja suosituksista huolimatta koronatilanne on maakunnassa vaikeutunut entisestään.

16.3 klo 13.02 Auran tartuntatautilääkäri pohtii yhtenäiskoulun osittaista avaamista

Viranomaiset pohtivat Aurassa lähipäivinä, voitaisiinko tartuntatautilain nojalla suljetuksi määrätty Auran yhtenäiskoulu avata edes osittain.

Koko koulu päätettiin siirtää etäopetukseen useiden koronatartuntojen vuoksi viime viikolla. Karanteenissa on tällä hetkellä hiukan yli sata noin 260:stä alakoululaisesta.

Uutisoimme eilen tartuntatautilain ja perusopetuslain ristiriidasta Aurassa. Perusopetuslaki vaatii turvaamaan lähiopetuksen erityistä tukea tarvitseville ja tartuntatautilaki vaatii taas koulun tilojen sulkemista kokonaan.

16.3 klo 10.05 TS: Turun koronajäljitysyksikössä joukkopako

Turun kaupungin koronajäljitysyksikön työntekijät ovat uupuneita ja yksiköstä on irtisanoutunut lyhyessä ajassa useita henkilöitä, kertoo Turun Sanomat(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Turun Sanomien saamien tietojen mukaan yksiköstä on irtisanoutunut jopa kymmenen työntekijää lyhyessä ajassa työtaakan takia. Lehti on haastatellut irtisanoutunutta työntekijää, joka kuvailee tilannetta uuvuttavaksi. Lisäksi lehden haastattelema hyvinvointitoimialan luottamusmies Jutta Ekman kertoo olevansa tietoinen yksikön ongelmista.

Lehdessä haastateltu koronajäljitysyksikön ylihoitaja Jaana Piispanen taas ei tunnista tilannetta. Hänen mukaansa vaihtuvuus on yksikössä normaalia. Työ on Piispasen mukaan kuitenkin raskasta ja kuormittavaa.

16.3. klo 10.03 Meyer Turun telakan koronatilanne rauhoittumassa

Koronavirustartunnat Meyer Turun telakalla ovat vähentyneet.

Viimeisen kahden viikon aikana uusia sairastumistapauksia on ilmennyt 38.

Sairastuneiden kokonasmäärä, jatkotartunnat mukaan lukien, on nyt noin 200 henkilöä. Karanteenissa on tällä hetkellä parisataa henkilöä.

15.3. klo 16.14 Ykköskoti Artukaisissa kahdessa kerroksessa koronatartuntoja

Ykköskoti Artukaisissa on todettu neljä koronavirustartuntaa. Yksikkö tarjoaa ympärivuorokautista ja määräaikaista asumispalvelua mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille.

12.3. klo 17.40 Maskipakko astuu voimaan Fölin liikenteessä maanantaina

Turun seudun joukkoliikenteen busseihin tulee toistaiseksi voimassa oleva maskipakko.

Varsinais-Suomen heikentyneen koronavirusepidemiatilanteen takia jokaisen yli 12-vuotiaan matkustajan tulee maanantaista 15. maaliskuuta alkaen käyttää kasvomaskia Fölin liikenteessä matkustaessaan, jos hänellä ei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä kasvomaskia.

12.3. klo 14.23 TYKS sulkee leikkausosastoja saadakseen henkilökuntaa teho-osastolle koronapotilaiden hoitoon

Turun yliopistollinen keskussairaala joutuu etsimään lisää henkilökuntaa tehohoito-osastolleen Varsinais-Suomen pahentuneen koronatilanteen takia.

TYKS sulkee kaksi leikkaussalia kirurgisesta sairaalasta, jotta leikkausali- ja vuodeosastohenkilöstö saadaan hoitamaan teho-osaston koronapotilaita. TYKSin leikkaussalien väliaikaisesta sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

12.3. klo 10.39 TYKSin koronapotilaiden määrä jatkaa kasvuaan

Turun yliopistollisen keskusairaalan tehohoito-osastolla koronapotilaiden määrä on kasvanut jälleen.

Tyksissä koronapotilaita on hoidossa perjantaiaamun tietojen mukaan 22, joista yhdeksän tehohoidossa. Sekä osastohoitoon että teho-osastolle on kumpaankin tullut vuorokaudessa lisäystä kolmen potilaan verran.

11.3. klo 16.26 Fölin liikenteeseen tulossa maskipakko

Seudullinen joukkoliikenne Föli esittää Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle, että Fölin liikenteeseen asetettaisiin toistaiseksi voimassa oleva velvoite maskin käyttöön. Maskipakon asettaminen edellyttää Fölin matkaehtojen päivitystä.

11.3. klo 12.30 Turun kaupunki keskeyttää alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset ja keskittää rokotukset yli 70-vuotiaisiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositti keskviiikkona, että Suomessa rokotetaan tästä lähtien myös yli 70-vuotiaita Astra Zenecan rokotteella.

Turun kaupunki keskeyttää alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset ja keskittää rokotukset yli 70-vuotiaisiin.

11.3. klo 10.53 Etänä opiskelevat yläkoululaiset saavat valmisruokia ja jäähdytettyjä aterioita lounaaksi

Etäopiskelevista koululaisista osa syö seuraavan kolmen viikon ajan valmisruokaa lounaaksi.

Yläkoululaiset saavat Turussa, Raisiossa ja Kaarinassa lounaan kotiin etäopiskelun aikana ruokajakelulla.

Kaarinassa kouluruuan korvaava ruokakassi jaetaan jokaisen etäopetusviikon alussa ja sisältää tuoreainesten lisäksi mikrossa lämmitettäviä valmisaterioita. Raisiossa ja Turussa jäähdytetyt ruoka-annokset jaetaan koululaisille pari kertaa viikossa kotiin vietäväksi.

Sen sijaan Salossa valtaosa yläkoululaisista on valinnut lounaan sijasta ruokakassin, joka riittää koko etäopiskelujakson ajaksi.

Yläkoulut ja toinen aste ovat etäopetuksessa koronan hillitsemiseksi 8.3.–28.3..

11.3. klo 10.51 Naantalissa todettu koronatartuntoja koulussa ja esikoulussa

Naantalissa Maijamäen koulussa ja Kuparivuoren esiopetuksessa on todettu koronatartuntoja, kertoo kaupunki tiedotteessaan.

Kuparivuoren esiopetuksessa on todettu kaksi koronavirustartuntaa ja Maijamäen yläkoulussa kaksi koronavirustartuntaa. Tartunnat on molemmissa paikoissa todettu viikonloppuna ja tämän viikon alussa.

Altistumisen vuoksi yhteensä noin 90 henkilöä on asetettu tartuntatautilääkärin päätöksellä karanteeniin.

11.3. klo 10.10 Salo muuttaa rokotusjärjestetystä uusien THL:n ohjeiden takia

THL suositti keskiviikkona, että Astra Zeneca -rokotetta voi antaa yli 70-vuotilaille. Salo kertoo keskeyttävänsä riskiryhmäläisten rokotukset, pois lukien ne, joilla on aika jo varattu, ja keskittävänsä rokottamisen 75 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Lisäksi Salo rokottaa yli 75-vuotiaiden omaishoitajia sekä samassa taloudessa asuvia 70 vuotta täyttäneitä.

10.3. klo 11.18 Karanteenimääräyksiä rikottu Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen poliisi on törmännyt tänä vuonna hälytystehtävien yhteydessä aiempaa useammin ihmisiin, jotka eivät noudata koronakaranteenia.

Poliisilaitoksen alueella tapauksia on ollut yhteensä kaksitoista: Satakunnassa kahdeksan ja Varsinais-Suomessa neljä. Tapausten tutkinta on vielä kesken.

Koko viime vuonna karanteenirikkomuksia oli vain muutama.

10.3. klo 10.27 Turussa saavuttu hyvin koronarokotuksiin

Turkulaiset ovat saapuneet varatuille rokotusajoille hyvin.

Turku otti käyttöönsä viime viikolla robotin, joka lähettää rokotusajat tekstiviestitse 78-vuotiaille. Viimeiset tekstiviestit lähetettiin tiistaina.

Lähiviikkoina nähdään, kuinka moni kuntalainen jättää hyödyntämättä tekstiviestillä lähetyn ajan.

9.3. klo 14.28 Salon seudun ammattiopiston henkilökunnasta viidellä on koronatartunta

Salossa seudun ammattiopistossa on 4. maaliskuuta jälkeen todettu viisi koronatartuntaa. Kaikki sairastuneet ovat henkilökuntaa.

Terveydenhuoltoviranomaiset ottavat henkilökohtaisesti yhteyttä altistuneisiin, ja samalla he saavat ohjeet karanteenista, kertoo Salon kaupunki tiedotteessaan.

9.3. klo 14.02 Sairaanhoitopiiri pyytää Traficomia rajoittamaan joukkoliikenteen matkustajamääriä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) suosittaa, että matkustajamääriä joukkoliikenteessä rajoitettaisiin, nyt kun koronavirustartuntojen määrä on kasvussa. Sairaanhoitopiiri tekee tartuntalain edellyttämän ilmoituksen liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan nyt tulee ottaa kaikki keinot käyttöön, jotta tartuntamäärät saadaan hallintaan.
Varsinais-Suomen ilmaantuvuusluku on nyt epidemian korkein. Se on 189 sataatuhatta asukasta kohden.

9.3. klo 7.42 Ravintolat kiinni myös Varsinais-Suomessa

Ravintolat sulkeutuvat tiistaina kolmeksi viikoksi suuressa osassa Suomea koronaepidemian hillitsemiseksi.

Päätös koskee myös Varsinais-Suomea, joka on koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Asetuksen takana on väliaikainen lainmuutos, jonka eduskunta hyväksyi ja presidentti vahvisti eilen.

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle.

Tällä tietoa ravintolat voivat ottaa asiakkaita sulkumaakunnissa jälleen 29. maaliskuuta.

Ravintolat koko Suomessa saavat jatkaa ulosmyyntiä.

9.3. klo 7.39 Turun terveystarkastajat aloittavat koronavalvonnan

Turun kaupunki aloittaa tällä viikolla tartuntatautilain muutokseen liittyvän valvonnan ja tarkastukset, kertoo kaupunki tiedotteessaan.

Koronan leviämisen ehkäisemiseen liittyvät vaatimukset koskevat laajasti sekä yksityisiä että julkisia tiloja ja toimijoita. Aluehallintovirasto vastaa edelleen ravintoloiden tartuntatautilain mukaisesta valvonnasta.

6.3. klo 16.44Salon Anisten ja Isohärjänmäen päiväkodeissa ei sittenkään koronatartuntoja – karanteenit puretaan

Uusintatestauksen tulokset ovat negatiivisia ja päiväkotien toiminta jatkuu normaalisti.

5.3. klo 16.38 Salossa tartuntoja päiväkodeissa, koulussa, baarissa ja kaupassa

Salossa on todettu kahdessa eri päiväkodissa koronatartunnat. Tartunnat on todettu Anisten ja Isohärjänmäen päiväkodeissa.

Terveydenhuoltoviranomaisten mukaan altistuneiden joukossa on lapsia ja henkilökuntaan kuuluvia.

Altistumisia on myös Pajulan koulussa ja baarissa sekä kaupassa.

5.3. klo 14.45 Turun ympäristöterveys valvoo koronarajoitusten noudattamista – toimijoilta vaaditaan kirjalliset suunnitelmat

Julkisia tiloja koskevat Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätökset tartuntatautilain pykälän 58 d osalta ovat voimassa lauantaista 6.3 alkaen maanantaihin 5.4. saakka. Pykälä velvoittaa Turun kaupunkia varmistamaan koronaturvallisen toiminnan siten, etteivät tilojen käyttäjät ole lähikontaktissa.

4.3. klo 17.39 Leila-robotti lähettää tekstiviestillä rokotusajan Turussa

Turun kaupunki lähettää tällä viikolla 78-vuotiaille turkulaisille koronarokotusajan ajanvarausrobotiikan avulla. Tieto varatusta ajasta lähetetään kyseiseen ikäryhmään kuuluville tekstiviestillä.

Annettavat rokotusajat jakautuvat seuraaville viikoille.

4.3. klo 12.41 Avi: Sisätilat kiinni yli kymmeneltä henkilöltä, yläkoulut etäopetukseen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto rajoittaa julkisten sisä- ja ulkotilojen asiakasmääriä, siirtää yläkoululaiset etäopetukseen ja vaatii toimijoita varmistamaan, että tiloissa voi asioida niin, ettei lähikontakteja tule.

Päätöstä perustellaan alueen koronatilanteen huonontumisella.

Kaikki yli kymmenen henkilön asiakastilat tai yli 50 henkilön ulkotilat tulee sulkea. Käytännössä se tarkoittaa, että yrityksen tila saa olla auki, jos sen asiakastiloihin päästetään kerrallaan enintään kymmenen ihmistä. Rajoitus on voimassa 8.3. alkaen kaksi viikkoa.

Lisäksi toimijat velvoitetaan varmistamaan, että asiakastiloissa olevat henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Tämä astuu voimaan lauantaina 6.3. ja on voimassa kuukauden.

Peruskoulun yläluokat siirretään etäopetukseen 8.3.–28.3. väliseksi ajaksi.

3.3. klo 16.36 Varsinais-Suomessa uusi päiväkohtainen ennätys koronatartunnoissa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan tiistaina maakunnassa ilmoitettiin 112 uutta koronavirustartuntatapausta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ehdottaa tiukempia rajoitustoimenpiteitä.

3.3. klo 12.24 Turun koronatilanne kääntymässä huonompaan

Turun kaupungin mukaan koronatartunnat ovat lähteneet kasvuun kaupungissa viimeisen kahden viikon aikana. Yhteensä tartunnan on saanut kahden viikon aikana 380 turkulaista.

Ilmaantuvuusluku on myös noussut jatkuvasti ja on nyt 210 sataatuhatta asukasta kohden.

– Tilanne on kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan viimeisen kahden viikon aikana. Valtioneuvoston ohjeistama kolmen viikon ”sulkutila” on nyt jokaisen syytä ottaa vakavasti. Kansallisten ohjeiden mukaisesti lasten ja nuorten koulunkäyntiä sekä harrastuksia joudutaan rajoittamaan Turussa voimakkaasti. Toivon, että myös aikuisväestö kantaa vastuunsa ja rajoittaa omat kontaktinsa minimiin koko maaliskuun ajan. Muuten emme saa tilannetta hallintaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa tiedotteessa.

3.3. klo 11.08 Paimiossa ja Sauvossa jatkuvat tiukat koronarajoitukset

Paimio-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän mukaan tautitilanne jatkuu heikkona, joten rajoituksia jatketaan. Tartuntamääriä on saatu laskemaan viime viikkoina, mutta ei tarpeeksi.

3.3 klo 8.30 Aluehallintovirasto pohtii tartuntatautilain lisäpykälien käyttöönottoa Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen Avi odottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä lausuntoa tartuntatautilain 58 d § käyttöönottamiseksi.

Käytännössä kyse on yksityisten julkisten tilojen toiminnan rajoittamisesta niin, että turvavälit ja hygieniasäännökset toteutuvat.

Tartuntatautilaki 58 d § voitaisiin ottaa käyttöön nopeastikin.

2.3. klo 16.20 Varsinais-Suomen koronatilanne vaikeutumassa entisestään

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan koronatilanne on vaikeutunut maakunnassa entisestään.

Tartunnat ovat sairaanhoitopiirin mukaan kasvussa erityisesti työpaikoilla.

Varsinais-Suomen koronan ilmaantuvusluku on noussut viimeisen kahden viikon seurantajaksolla lukuun 158. Kaksi viikkoa sitten se oli 119. Samalla positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt 4,5 prosenttia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan virusmuunnokset leviävät nyt maakunnassa. Varsinais-Suomessa on varmistettu 47 koronan virusmuunnostapausta. Näistä suurin osa, 45 tapausta, on niin sanottua brittivarianttia ja kaksi tapausta on Etelä-Afrikan varianttia.

– Virusmuunnosten todellinen määrä on kuitenkin moninkertainen. Viime viikolla Tyks Laboratorioissa käyttöönotetun seulontatestin mukaan lähes puolet tuoreista tapauksista olisi todennäköisesti virusmuunnoksen aiheuttamia, tiedotteessa nostetaan esille.

Virusmuunnos tarttuu puolitoista kertaa herkemmin kuin tavallinen koronavirustartunta.

2.3. klo 11.03 Ylen selvitys: koronarokotusten ajanvarauksissa on ollut ongelmia joka puolella Suomea

Koronarokotusten ajanvarauksessa on ollut ongelmia ympäri Suomea.

Rokotusaikataulut ja -käytännöt vaihtelevat kunnittain, minkä vuoksi ihmisten on ollut vaikeuksia pysyä perillä tilanteesta.

Yle kysyi 18:sta kaupungista, kuinka ajanvaraus on järjestetty ja miten se on onnistunut.

Rokotuspuhelimet ruuhkautuivat helmikuussa, kun rokotukset siirtyivät hoivakodeista muiden saataville.

Turussa puhelimeen vastattiin helmikuussa noin 50 000 kertaa, mikä on puolet tavallista enemmän. Ongelmia on tullut myös siitä, että rokote-erien suuruus vahvistuu vasta edellisenä päivänä. Rokotepuhelimen kautta saatavuutta on hankalaa päivittää.

Turussa saatavuuden voi tarkastaa netin kautta.

2.3. klo 11.01 Meyer Turun telakka lisää tartuntoja - tilanne vakiintumassa

Meyer Turun telakan koronatilanne on vakiintunut.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan telakan koronatoimet ovat auttaneet tartuntojen rajaamisessa.

Meyer Turun telakalla on todettu nyt noin 130 koronavirustartuntaa. Lisäksi tartunnoista on aiheutunut noin 25 jatkotartuntaa tartunnan-saaneiden lähipiirissä.

1.3. klo 16.13 Turku kiristää liikuntapaikkojen rajoituksia

Yläkouluikäisten harrastustoiminta keskeytetään Turun sisä- ja ulkoliikuntatiloissa kolmeksi viikoksi ensi maanantaista lähtien.

Samalla suljetaan kuntosalit.

Kaupunki vetoaa yksityisiin liikuntayrittäjiin, ettei heidän tiloissaan järjetetä seurojen harrastustoimintaa yli 13-vuotiaille ja aikuisille

1.3. klo 13.36 Runsaan 1 300 asukkaan Oripäässä parikymmentä koronatartuntaa

Runsaan 1 300 asukkaan Oripäässä on havaittu viimeisen kahden viikon aikana 18 koronavirustartuntaa.

Viime viikonloppuna tartuntoja oli 12.

26.2. klo 17.53 Yli kuuden hengen yleisötilaisuudet kielletään Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) kiristää kokoontumisrajoituksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien alueella. Lauantaista 27. helmikuuta alkaen on kiellettyä järjestää yli kuuden hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Varsinais-Suomi ja Satakunta ovat molemmat leviämisvaiheessa.

26.2. klo 16.55 Varsinais-Suomen koronaryhmä kieltäisi kokoontumiset pikavauhtia

Varsinais-Suomen alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan lauantaista 27. helmikuuta alkaen.

Ryhmä kertoo tiedotteessa tiukentavansa uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta

25.2. klo 13.28 Turun museoiden loppuviikko epäselvä – uudet kokoontumisrajoitukset vaikuttavat kävijöihin

Käynnissä oleva koululaisten hiihtoloma on vetänyt väkeä museoihin Turussa.

Turun museokeskuksen mukaan vierailuajat ovat monissa museoissa varattu loppuun. Varsinais-Suomen museoissa on ollut mahdollista käydä ennakkovarauksella.

Torstaina Suomen hallitus kuitenkin ilmoitti siirtymisestä koronaepidemian torjunnassa tasolle kaksi. Tämä tarkoittaa leviämisvaiheen alueilla, eli Varsinais-Suomessa, sitä, että muun muassa kokoontumisrajoituksia kiristetään. Jatkossa voimassa on kuuden hengen kokoontumisrajoitus, joka vaikuttaa museoihin.

– Museoiden johtoryhmä kokoontuu torstaina iltapäivällä keskustelemaan hallituksen ilmoittamista toimista ja niiden vaikutuksista. Vielä en siis tiedä miten loppuviikon museokäynneille käy, Turun museokeskuksen museopalvelujohtaja Juhani Järvinen sanoo.

25.2. klo 13.02 Varsinais-Suomen koronanyrkki odottaa hallituksen tarkempia ohjeita – Pietilä: "Tilannetta syytä käydä läpi, kun savu ensin hieman laskeutuu"

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ei yllättynyt hallituksen torstaina ilmoittamista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tilanne on ollut sinällään varsin vakaa.

Pietilä on kutsunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän koolle perjantaiksi. Hän odottaa torstain aikana tarkempia ohjeistuksia toimista.

– On selvää, että tilannetta on syytä käydä läpi, kun savu ensin hieman laskeutuu. Tarkastellaan, mihin hallituksen linjaus antaa aihetta, ja sen mukaisesti sitten edetään, sanoo Pietilä.

25.2. klo 10.11 Saaristoliikenteessä rajoitetaan matkustajamääriä varmistaakseen turvavälit

Saaristoliikenteessä rajoitetaan kesäkuun loppuun saakka matkustajamääriä.

Palveluiden tarjoajat velvoitetaan tartuntalain muutoksella huolehtimaan tarvittavista turvaväleistä, kertovat ely-keskukset

25.2. klo 9.56 Naantali avaa rokotusajanvarauksen yli 50-vuotiaille riskiryhmäläisille

Ajanvaraus koronavirusrokotuksiin laajenee Naantalissa yli 50-vuotiaille ensimmäiseen riskiryhmään kuuluville. Perjantaina 26. helmikuuta alkaen 50–69-vuotiaat voivat varata itselleen rokotusajan 1. maaliskuuta alkavalle viikolle.

25.2. klo 9.33 Meyer Turun telakalla 85 tartuntaa kahden viikon aikana

Meyer Turun telakalla on todettu viimeisen kahden viikon aikana 85 koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu 309 työntekijää.

– Tilanne ei kuitenkaan ole räjähtänyt käsiin. Telakan antamien tietojen mukaan portista kulkee 3 500 työntekijää päivässä, joten siihen nähden luvut ovat toistaiseksi maltillisia, toteaa Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila.

24.2. klo 13.05 Paimion koronaryväs talttumassa

Koronaepidemia näyttää rauhoittumisen merkkejä Paimiossa ja Sauvossa.

Alueella levisi pari viikkoa sitten kaksi tartuntaryvästä, missä tuli lyhyessä ajassa kymmeniä tartuntoja.

THL:n tilastojen mukaan keskiviikkona Paimiossa on todettu neljä uutta tartuntaa. Tartuntaryppäistä on tullut alueelle kuukauden sisällä yli 50 tartuntaa.

24.2. klo 12.30 Turku pyrkii järjestämään ylioppilaskirjoitukset myös karanteenissa oleville

THL ja ylioppilastutkintolautakunta antoivat maanantaina kunnille suosituksen, että karanteenissa oleville lukiolaisille annettaisiin mahdollisuus kirjoituksiin.

Edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Turku selvittää myös mahdollisuutta keskitettyyn karanteenitilaan, jossa karanteenissa olevat kirjoittajat voisivat tehdä kokeen

23.2. klo 16.03 Varsinais-Suomen koronasuositukset pysyivät ennallaan

Voimassa olevat koronavirukseen liittyvät suositukset pysyvät ennallaan Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän mukaan maakunnan koronatilanne on pysynyt huolestuttavana, eikä suositusten kevennyksiin ole aihetta.

Viikon sisälllä etenkin työpaikoilta saatujen tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut.

23.2. klo 12.43 Teijon laskettelukeskuksessa mahdollinen korona-altistuminen

Salon Teijolla sijaitsevan laskettelukeskuksen Skihaus Bistrossa on perjantaina 19.2. noin kello 18–18.30 välisenä aikana ollut henkilö, jolla on myöhemmin todettu koronatartunta.

Samaan aikaan tiloissa olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronatesteihin jos oireita tulee.

23.2. klo 12.43 Salon Tupurin koulussa koronatartunta

Salon Tupurin koulussa on löydetty koronatartunta.

Salon kaupungin terveydenhuoltoviranomaisten mukaan koronavirukselle ovat altistuneet yhden opetusryhmän oppilaat. Altistuneet ja tartunnan saanut ovat karanteenissa.

22.2. klo 16.41 Turun normaalikoulussa ja kansainvälisessä koulussa koronavirustartuntoja ja altistumisia

Turun normaalikoulun yläkoulussa on todettu viime viikon torstaina yhdellä henkilöllä koronavirustartunta, kertoo koulu tiedotteessaan. Altistuneita on 37.

22.2. klo 13.52 Koronavirus sai Rauman telakan polvilleen – näin kaikki eteni vain kahdessa viikossa

Raumalaisen RMC-telakan koronatartuntojen rypäs kertoo karua kieltään siitä, miten virus leviää suotuisissa olosuhteissa. Noin 240 työntekijää, eli lähes neljäsosa tyovoimasta on sairastunut koronaan. Telakan tuotannolliset työt on lopetettu, ja tiloja siivotaan ja desinfioidaan.

Kokosimme yhteen Rauman telakan koronaryppään vaiheet.

22.2. klo 8.50 Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei vielä määrää laajaa alueellista tilojen sulkua tartuntatautilain muutosten nojalla

Maanantaina voimaan tulleet tartuntatautilain muutokset antavat kunnille ja aluehallintovirastoille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, tanssipaikkoja tai kylpylöitä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on valmistellut mahdollisia päätöksiä jo viikonlopun aikana. Tilojen sulkemisiin ei näillä näkymin mennä koko Lounais-Suomen alueella, mutta yksittäiset kunnat saattavat määrätä tiloja kiinni.

22.2. klo 7.04 Koronapandemia vei Turun uimahallien vesijumpat, mutta nyt korona-ajan etäjumppia on katsottu jo yli 130 000 kertaa

Turun kaupungin liikuntapalveluiden viime vuonna järjestämät virtuaalijumpat tavoittivat korona-aikana laajasti katsojia. Tavallisesti ohjaajat ohjaavat vesijumppia altaan laidalla, mutta korona-aikana jumpat on tehty kuivalla maalla livelähetyksinä ja jälkitallenteina.

22.2. klo 5.18 Ylilääkäri koronalingoksi muodostuneesta Rauman telakasta: ulkomaisen työväen asuinolot edistivät tartuntoja, karanteenin merkitystä ei ymmärretty

Koronaepidemian keskukseksi muodostuneella Rauman telakalla on paljastunut runsaasti toimintatapoja, jotka ovat edistäneet koronaviruksen leviämistä.

Telakalla oli sunnuntaihin mennessä todettu runsaan viikon aikana noin 240 koronatartuntaa, ja koko telakan tuotantohenkilöstö asetettiin sunnuntaina karanteeniin. Karanteenissa on nyt noin 800 ihmistä.

19.2. klo 17.26 Tyks aloittaa koronavirusmuunnosten testauksen kaikista näytteistä

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) koronavirustestaus tehostuu. Helmi-maaliskuun vaihteesta alkaen kaikista näytteistä testataan myös virusmuunnoksia.

Sairaala kertoo tiedotteessaan, että jatkossa koronanäytteistä tehdään ensin uudentyyppinen PCR-testi, jonka perusteella saadaan tieto mahdollisesta brittimuunnoksesta.

19.2. klo 15.36 Meyer Turun telakan koronatartunnat kasvussa

Meyer Turun telakan koronatartuntamäärät ovat kasvaneet.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin mukaan kokonaistartuntamäärä Meyer Turun telakalla on tällä hetkellä yli 40. Parissa päivässä kasvua on tullut reilulla kymmenellä.

Turun telakka on aikaisemmin kertonut, että tartunnat ovat alihankintayrityksissä. Altistuneita on telakalla muutamia satoja.

Telakan tartunnoilla on yhteyttä Rauman telakan ärhäkästi levinneeseen koronatartuntaryppääseen.

19.2. klo 13.51 Lounaissuomalaiset jäähallit pulassa koronarajoituksien keskellä

Koronatalvi on koetellut lounaissuomalaisia jäähalleja. Taloudelliset menetykset ovat olleet suuria, kun asiakasmääriä on jouduttu rajoittamaan.

Kokemäellä luovutettiin koko kauden suhteen jo varhain. Jäähallista sulatettiin jää joulukuun ensimmäisen viikon jälkeen, ja se on pois koko loppukauden.

Paimiossa jäähalli on suljettuna kokonaan 7. maaliskuuta saakka Paimion huonontuneen koronatilanteen takia. Aiemmin peruttiin junioreiden hallivuorot kahden viikon ajaksi. Varauskalenterissa oli alkuvuodesta vain muutamia varauksia.

19.2 klo 13.50 Uusikaupunki ei ota käyttöön rajoituksia eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen takia

Uudessakaupungissa eilen varmistunut eteläafrikkalainen koronavirusvariantti ei aiheuta laajempia rajoitustoimia kaupungissa.

Virusmuunnokseksi varmistunut tartunta on todettu jo tammikuussa. Sairastunut ja altistuneet ovat olleet karanteenissa. Tartunnan leviäminen on jo saatu rajoitettua.

– Näistä ei ole odotettavissa jatkotartuntoja, sillä virusmuunnos tuli ilmi sekvensointitutkimuksissa jälkäteen, toteaa Uudenkaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Antti Ahtiainen.

Tästä syystä olemassaolevia rajoituksia ei ole Uudessakaupungissa päätetty toistaiseksi kiristää.

18.2 klo 16.17 Laitilan rauhoittunut koronatilanne sallii rajoitusten lieventämisen

Laitilan tiukennetut koronarajoitukset päättyvät perjantaina 19. helmikuuta.

Laitilassa on todettu viimeisen kahden viikon aikana kahdeksan uutta koronatartuntaa ja tilanne on Laitilan tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Tuuli Kuisman mukaan rauhallinen

18.2. klo 16.09 Uudestakaupungista löytyi eteläafrikkalaista virusmuunnosta

Varsinais-Suomessa ensimmäistä kertaa ilmennyt koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnos on todettu Uudessakaupungissa.

Uudessakaupungissa on kaupungin tiedotteen mukaan todettu yksi koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos sekä viruksen brittimuunnosta. Kaupunki sai tiedon virusmuunnoksista torstaina.

18.2. klo 14.06 Varsinais-Suomesta löydetty koronaviruksen eteläafrikkalaista virusmuunnosta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnoksen aiheuttama infektio.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on aiemmin helmikuussa otettu näyte, jonka varianttianalyysi valmistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratoriosta.

18.2. klo 10.08 Salolaisessa hoivakodissa todettu koronatartunta

Salolaisessa Kukonkallion hoivakodissa on todettu koronatartunta.

Tartunta on tapahtunut yhdellä osastolla. Osaston asukkaat on asetettu karanteeniin.

Hoivakodissa on yhteensä viisi eri osastoa ja 107 asukaspaikkaa.

18.2. klo 10.03 Lieto, Marttila ja Koski Tl aloittavat ensi viikolla koronarokotukset kotona asuville ikääntyville

Lieto aloittaa kotona asuvien 80-vuotta täyttäneiden koronarokotukset ensi viikolla.

Härkätien terveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Liedon lisäksi Marttila ja Koski Tl.

Rokotuksiin liittyvä sähköinen ajanvaraus avautuu ensi maanantaina.

17.2. klo 19.11 Turun telakalla noin 30 koronavirustartuntaa – altistuneita muutamia satoja

Koronavirustapaukset ovat lisääntyneet myös Meyerin Turun telakalla. Viikon aikana tartunnan on saanut noin 30 työntekijää. Altistuneiden määrä on muutamia satoja. Osa heistä ei ole telakan työntekijöitä.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo, että Turun tapaukset linkittyvät Rauman telakan vaikeaan koronavirustilanteen. Osa sairastuneista työskentelee alihankintayrityksissä, jotka toimivat molemmilla telakoilla.

17.2. klo 12.49 Paimion ja Sauvon koronavirustilanne edelleen vaikea – tiistaina 25 uutta tartuntaa

Paimion ja Sauvon alueen koronavirustilanne on viimeisen kahden viikon ajalta heikentynyt edelleen huolestuttavasti.

Tiistaina todettiin 25 uutta tartuntaa ja runsaasti altistumisia.

17.2. klo 10.54 Yle suorassa lähetyksessä Rauman telakalta – telakalla iso koronarypäs

Rauman telakan koronatartuntarypäs kasvaa. Telakalta löytyi maanantaina tehtyjen testien perusteella 23 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on löytynyt jo yhteensä lähes 50.

Tartunnat on todettu RMC:n alihankintayrityksissä.

RMC:llä on rakenteilla kaksi matkustaja-autolauttaa. Työt telakalla eivät pysähdy, mutta työntekijöiden testauskierros voi yhtiön mukaan aiheuttaa paikallisia työkatkoksia.

Katso Yle Areenassa lähetyksemme Rauman telakalta.

17.2. klo 10.52 Vuokkokodin koronaepidemia ohi

Turun kaupungin vanhuspalvelutalo Vuokkokodissa ilmennyt koronatartuntarypäs on saatu taltutettua.

Turku kertoo, että Vuokkokodissa sai epidemian aikana tartunnan 39 asukasta ja 19 henkilökunnan jäsentä. Koronatartunnat alkoivat yksikössä tammikuussa.

Vanhuspalvelutalon eristystoimet päättyivät tiistaina. Omaiset saavat jälleen tavata asukkaita, mutta turvatoimet ovat edelleen tiukat.

17.2. klo 10.29 Turku helpottaa soittosumaa ottamalla käyttöön erityisen koronarokotuspuhelimen

Turku avaa asukkailleen tarkoitetun koronarokotuspuhelimen. Palvelu otetaan käyttöön torstaina 18. helmikuuta.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että palvelu on tarkoitettu rokotusajanvarauksia sekä rokotukseen liittyviä kyselyjä varten.

16.2. klo 16.10 Aikuisten sisäliikuntasuosituksiin höllennyksiä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on päättänyt keventää aikuisten yksilöllisen sisäliikunnan suosituksia. Suositukset tulevat voimaan ensi maanantaina 22. helmikuuta alkaen.

Muutos koskee käytännössä kuntosaliharjoittelua. Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.

Aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäliikuntaa ei edelleenkään sallita. Myöskään uimahalleja koskevia rajoituksia ei voida purkaa.

Sen sijaan ensi viikosta alkaen myös aikuisten pienimuotoista, korkeintaan 10 henkilön ryhmäliikuntaa voidaan järjestää ulkona. Edellytyksenä on turvavälien noudattaminen.

16.2. klo 16.09 Parainen aloittaa kotona asuvien koronarokotukset

Parainen aloittaa kotona asuvien, yli 85-vuotiaiden, ikäihmisten rokotukset tällä viikolla.

Kaupunki soittaa rokotteen saaville erikseen ja tarjoaa rokotusaikaa. Muita ikäryhmiä tiedotetaan ja heidät rokotetaan myöhemmin.

Parainen kertoo samalla aloittavansa riskiryhmään 1 kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset Astra Zenecan rokotteella.

Astra Zenecan rokotteisiin liittyen Parainen avaa keskiviikkona 17.2. ajanvarausnumeron, jonka kautta riskiryhmään 1 kuuluva 65–69-vuotias voi varata rokotusajan.

16.2. klo 13.12 SPR kaipaa lisää vapaaehtoisia koronarokotuksiin

SPR Varsinais-Suomen piiri tarvitsee lisää vapaaehtoisia erityisesti avustamaan koronarokotuksissa.

Turun messukeskuksen tarvitaan päivittäin noin 10 henkilöä.

Rokotukset annetaan päivisin, joten se aiheuttaa jonkin verran ongelmia vapaaehtoisten saamisessa. Toisaalta vuorotyöntekijät pääsevät paikalle myös päivisin.

– Yhdessä vuorossa on korkeintaan viisi henkilöä, ja Turussa on ilmoittautuneita noin 50. Tavoite olisi, että saman ihmisen ei tarvitsisi olla tehtävässä kovin pitkään, jotta tehtävän mielekkyys säilyisi, Toisaalta esimerkiksi riskiryhmäläiset eivät sovellu rokotuksissa avustamiseen, kertoo Turun osaston valmiustoiminnan yhteyshenkilö Mika Vilpo.

16.2. klo 13.10 Paimio ja Sauvo kiristävät koronarajoituksia entisestään

Paimio ja Sauvo kiristävät koronarajoituksia.

Alueen kuntayhtymä päätti aamupäivällä, että peruskoulut suljetaan 4.-9.-luokkien osalta,nuorisotilat suljetaan ja yleiset tilaisuudet ja kokoukset kielletään.

Rajoituksia pidennetään 7. maaliskuuta saakka.

Aikaisemmin Paimio ja Sauvo sulkivat kirjastojen asiakastiloja ja julkisia liikuntatiloja.

Kiristysten taustalla on heikkenevä koronatilanne. Kuntayhtymän mukaan alueella todettiin maanantaina 16 uutta tartuntaa ja runsaasti altistumisia.

15.2. klo 15.45 Toimitusvaikeudet viivästyttävät rokotuksia Loimaalla

Loimaalla on jouduttu siirtämään yleisörokotuksia odotettua pienemmän rokotemäärän takia.

Täksi viikoksi suunniteltuja Tuulensuun palvelukeskuksen ja Oripään palvelutalon ikäihmisten rokotuksia siirretään ensi viikkoon.

15.2. klo 9.20 Paimion Vistan koulussa todettu koronatartuntoja

Paimiossa Vistan koulun yläluokilla on todettu koronavirusaltistuminen, joka koskee yhden vuosiluokan oppilaita. Lisäksi altistuneita on ollut koulukuljetuksessa. 38 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Aikaisemmin Paimiossa on todettu kaksi tartuntarypästä, joista toinen on todettu työpaikalla ja toinen ryhmäharrastustoiminnassa. Ryppäistä on seurannut useita jatkotartuntoja ja laajoja altistumisia Paimiossa ja Sauvossa.

Tartuntaryppäissä ei epäillä virusmuunnosta, mutta näytteitä on lähetetty tutkimuksiin. Tuloksia ei vielä ole saatu.

12.2. klo 12.25 Paimion ja Sauvon alue kiristää rajoituksia tartuntaryppäiden takia

Perjantaiaamuna kokoontunut kuntayhtymän hallitus linjasi, että Paimion opiston opetustilat, sekä Paimion ja Sauvon kirjastojen asiakastilat suljetaan. Lisäksi julkiset harraste- ja sisäliikuntatilat ja kulttuuritilat suljetaan.

Rajoitukset astuvat voimaan lauantaina 13.2. ja jatkuvat näillä näkymin 28.2. asti.

Alueen koronavirustilanne on viimeisen kahden viikon aikana heikentynyt.

12.2. klo 10.17 Laitilan koronatartunnat näyttävät laantuneen

Laitilan virusmuunnosepidemia on näyttänyt tämän viikon aikana hiipumisen merkkejä. Viikon aikana tietoon on tullut vain yksi uusi tartunta, jonka alkuperää nyt selvitetään.

– Tilanne on rauhallinen, mutta jäljitystyö tapauksen suhteen on kesken. Meillä on epäily, että tartunta on mahdollisesti tullut eräältä työpaikalta, Laitilan ylilääkäri Tuuli Kuisma toteaa.

12.2. klo 10.02 Raision ja Ruskon riskiryhmärokotukset alkavat

Raisio aloittaa ensi viikolla ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien raisiolaisten ja ruskolaisten rokotukset. Kyseessä ovat 60-69-vuotiaat henkilöt.

Kaupunkiin on tulossa sadan annoksen erä Astra Zenecan koronarokotetta. Kyseistä rokotetta ei toistaiseksi anneta yli 70-vuotiaille.

Kaupunki toivoo, että varauksia tehtäisiin ensisijaisesti netin kautta puheluruuhkan välttämiseksi.

11.2. klo 1.4.48 Alle 70-vuotiaiden riskiryhmien rokotusajat varattiin Turussa päivässä – uusia aikoja saa, kun rokotteita saadaan lisää

Ensimmäisen lääketieteellisen riskiryhmän eli alle 70-vuotiaiden koronarokotusajat varattiin loppuun heti keskiviikkona ajanvarausmahdollisuuden alkaessa. Aikoja pystyi varaamaan sähköisesti tai soittamalla koronaneuvontapuhelimeen. Aikoja oli varattavana 1 000.

11.2. klo 8.19 Paimio suosittaa rajoittamaan kontakteja kahden tartuntaryppään sammuttamiseksi

Paimion kaupunki suosittelee rajoittamaan kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit torstaista lähtien 24. helmikuuta saakka.

Paimiossa todettiin viime viikolla kaksi tautirypästä, joista toinen työpaikalla ja toinen ryhmäharrastustoiminnassa.

10.2. klo 12.46 Bussilinja 100 aloittaa liikennöinnin Turun Messukeskuksen rokotuksiin

Turun kaupunki aloittaa bussikuljetukset Turun Messukeskukseen koronarokotuksiin.

Bussilinja numero 100 liikennöi perjantaista lähtien Turun keskustasta Messukeskukseen, jossa hoidetaan kaupungin laajat koronarokotukset.

Bussi kulkee arkipäivisin 40 minuutin välein.

10.2. 11.55 Turku laajentaa koronavirusrokotuksiaan pitkäaikaissairaiden riskiryhmään

Turku aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronavirusrokotukset torstaina. Kyse on henkilöistä, joilla on vakavia sairauksia.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tässä vaiheessa rokotus annetaan THL:n määrittelemään ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville.

9.2. klo 16.23 Lasten ryhmäharrastustoimintaan höllennyksiä

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kevensi tiistaina lasten ryhmäharrastustoimintaa koskevia suosituksiaan.

Jatkossa lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat mahdollisia alle 12-vuotiaiden ryhmissä tai joukkueissa.

Pelaaminen muita joukkueita vastaan ei edelleenkään ole sallittua eikä kilpailuja tai esiintymisiä tule järjestää.

9.2. klo 16.08 Salo aloittaa koronarokotukset hiihtolomaviikolla

Salo aloittaa yli 85-vuotiaiden koronarokotukset kahden viikon kuluttua.

Salo lähettää kaikille ryhmään kuuluville kotiin kirjeen, jossa kerrotaan miten rokotusaika varataan ensisijaisesti netistä. Kirjeessä on ohje, miten rokotusaika varataan internetin kautta. Salon mukaan puhelinajanvaraus on myös käytössä.

Kaupungin mukaan yli 85-vuotiaiden ja heidän kanssa samassa taloudessa asuvat muut ikääntyneet ihmiset ja omaishoitajat rokotetaan samassa ryhmässä.

9.2. klo 13.43 Uusikaupunki ei tiukenna omia rajoituksia Laitilan perässä

Uusikaupunki seuraa tällä hetkellä tarkasti Laitilassa ilmennyttä koronan virusmuunnoksen aiheuttamaa tartuntarypästä.

Laitilassa yhteen työpaikkaan jäljitetty koronatartuntarypäs on THL:n tutkimuksissa paljastunut koronaviruksen brittimuunnokseksi. Tartuntoja on todettu aikaisemmin myös Uudenkaupungin puolella.

Laitila otti viime perjantaina käyttöön järeitä rajoitustoimia. Esimerkiksi koululaiset siirrettiin etäopetukseen neljännestä vuosiluokasta eteenpäin ja kaupungin tilojen käyttöä rajoitetaan.

Uusikaupunki ei aio tiukentaa jo olemassa olevia rajoituksia, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Antti Ahtiainen.

8.2. klo 9.52 Turun normaalikoulun alakoulussa koronatartunta – 15 altistunutta

Turun normaalikoulun alakoulussa on todettu koronavirustartunta yhdellä henkilöllä perjantaina 5.2.

Altistuneita on 15 ja he ovat saaneet erillisen yhteydenoton altistumisesta. Altistuneet on ohjattu jäämään karanteeniin.

8.2. klo 6.38 TS: Laitilan laajalle levinnyt koronarypäs paljastui brittimuunnokseksi

Varsinais-Suomessa Laitilan koronarypäs on THL:n tutkimuksessa varmistunut viruksen brittimuunnokseksi, kertoo Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Laitilalaisella työpaikalla todettiin tammikuussa vajaat parikymmentä tartuntaa, joiden kohdalla alettiin viime viikolla epäillä virusmuunnosta, kun Satakunnan puolella asuvien kolmen työntekijän tartunnat paljastuivat virusmuunnokseksi.

Epidemia on levinnyt Laitilassa laajalle ja tartuntaketjussa on todettu noin 40 tartuntaa.

8.2. klo 5.35 Koululaisten pitämättä jääneiden terveystarkastusten sumaa puretaan Turussa vielä kesälläkin

Peruskoululaisten lakisääteiset, laajat terveystarkastukset jäivät viime vuonna Turussa koronan jalkoihin, kun lääkäreitä ja terveydenhoitajia siirrettiin infektiopoliklinikalle ja koronan jäljitystyöhön.

Etäopetuksessa olleita oppilaita oli lisäksi vaikea tavoittaa tarkastuksiin.

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 18.5.2020–5.2.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 16.3.–15.5.

Lue seuraavaksi