1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tietoja koronaviruksesta Varsinais-Suomessa: Lounais-Suomen avi: sisätilat kiinni yli kymmeneltä henkilöltä, yläkoulut etäopetukseen

Tästä artikkelista löydät tuoreet maakunnan koronauutiset.

koronavirus
Käsien desinfiointilaite kaupassa.
Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti.Arash Matin / Yle

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

Alueelliset suositukset ja rajoitukset:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

4.3. klo 17.39 Leila-robotti lähettää tekstiviestillä rokotusajan Turussa

Turun kaupunki lähettää tällä viikolla 78-vuotiaille turkulaisille koronarokotusajan ajanvarausrobotiikan avulla. Tieto varatusta ajasta lähetetään kyseiseen ikäryhmään kuuluville tekstiviestillä.

Annettavat rokotusajat jakautuvat seuraaville viikoille.

4.3. klo 12.41 Avi: Sisätilat kiinni yli kymmeneltä henkilöltä, yläkoulut etäopetukseen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto rajoittaa julkisten sisä- ja ulkotilojen asiakasmääriä, siirtää yläkoululaiset etäopetukseen ja vaatii toimijoita varmistamaan, että tiloissa voi asioida niin, ettei lähikontakteja tule.

Päätöstä perustellaan alueen koronatilanteen huonontumisella.

Kaikki yli kymmenen henkilön asiakastilat tai yli 50 henkilön ulkotilat tulee sulkea. Käytännössä se tarkoittaa, että yrityksen tila saa olla auki, jos sen asiakastiloihin päästetään kerrallaan enintään kymmenen ihmistä. Rajoitus on voimassa 8.3. alkaen kaksi viikkoa.

Lisäksi toimijat velvoitetaan varmistamaan, että asiakastiloissa olevat henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Tämä astuu voimaan lauantaina 6.3. ja on voimassa kuukauden.

Peruskoulun yläluokat siirretään etäopetukseen 8.3.–28.3. väliseksi ajaksi.

3.3. klo 16.36 Varsinais-Suomessa uusi päiväkohtainen ennätys koronatartunnoissa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan tiistaina maakunnassa ilmoitettiin 112 uutta koronavirustartuntatapausta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ehdottaa tiukempia rajoitustoimenpiteitä.

3.3. klo 12.24 Turun koronatilanne kääntymässä huonompaan

Turun kaupungin mukaan koronatartunnat ovat lähteneet kasvuun kaupungissa viimeisen kahden viikon aikana. Yhteensä tartunnan on saanut kahden viikon aikana 380 turkulaista.

Ilmaantuvuusluku on myös noussut jatkuvasti ja on nyt 210 sataatuhatta asukasta kohden.

– Tilanne on kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan viimeisen kahden viikon aikana. Valtioneuvoston ohjeistama kolmen viikon ”sulkutila” on nyt jokaisen syytä ottaa vakavasti. Kansallisten ohjeiden mukaisesti lasten ja nuorten koulunkäyntiä sekä harrastuksia joudutaan rajoittamaan Turussa voimakkaasti. Toivon, että myös aikuisväestö kantaa vastuunsa ja rajoittaa omat kontaktinsa minimiin koko maaliskuun ajan. Muuten emme saa tilannetta hallintaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa tiedotteessa.

3.3. klo 11.08 Paimiossa ja Sauvossa jatkuvat tiukat koronarajoitukset

Paimio-Sauvon kansanterveyskuntayhtymän mukaan tautitilanne jatkuu heikkona, joten rajoituksia jatketaan. Tartuntamääriä on saatu laskemaan viime viikkoina, mutta ei tarpeeksi.

3.3 klo 8.30 Aluehallintovirasto pohtii tartuntatautilain lisäpykälien käyttöönottoa Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen Avi odottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä lausuntoa tartuntatautilain 58 d § käyttöönottamiseksi.

Käytännössä kyse on yksityisten julkisten tilojen toiminnan rajoittamisesta niin, että turvavälit ja hygieniasäännökset toteutuvat.

Tartuntatautilaki 58 d § voitaisiin ottaa käyttöön nopeastikin.

2.3. klo 16.20 Varsinais-Suomen koronatilanne vaikeutumassa entisestään

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan koronatilanne on vaikeutunut maakunnassa entisestään.

Tartunnat ovat sairaanhoitopiirin mukaan kasvussa erityisesti työpaikoilla.

Varsinais-Suomen koronan ilmaantuvusluku on noussut viimeisen kahden viikon seurantajaksolla lukuun 158. Kaksi viikkoa sitten se oli 119. Samalla positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt 4,5 prosenttia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan virusmuunnokset leviävät nyt maakunnassa. Varsinais-Suomessa on varmistettu 47 koronan virusmuunnostapausta. Näistä suurin osa, 45 tapausta, on niin sanottua brittivarianttia ja kaksi tapausta on Etelä-Afrikan varianttia.

– Virusmuunnosten todellinen määrä on kuitenkin moninkertainen. Viime viikolla Tyks Laboratorioissa käyttöönotetun seulontatestin mukaan lähes puolet tuoreista tapauksista olisi todennäköisesti virusmuunnoksen aiheuttamia, tiedotteessa nostetaan esille.

Virusmuunnos tarttuu puolitoista kertaa herkemmin kuin tavallinen koronavirustartunta.

2.3. klo 11.03 Ylen selvitys: koronarokotusten ajanvarauksissa on ollut ongelmia joka puolella Suomea

Koronarokotusten ajanvarauksessa on ollut ongelmia ympäri Suomea.

Rokotusaikataulut ja -käytännöt vaihtelevat kunnittain, minkä vuoksi ihmisten on ollut vaikeuksia pysyä perillä tilanteesta.

Yle kysyi 18:sta kaupungista, kuinka ajanvaraus on järjestetty ja miten se on onnistunut.

Rokotuspuhelimet ruuhkautuivat helmikuussa, kun rokotukset siirtyivät hoivakodeista muiden saataville.

Turussa puhelimeen vastattiin helmikuussa noin 50 000 kertaa, mikä on puolet tavallista enemmän. Ongelmia on tullut myös siitä, että rokote-erien suuruus vahvistuu vasta edellisenä päivänä. Rokotepuhelimen kautta saatavuutta on hankalaa päivittää.

Turussa saatavuuden voi tarkastaa netin kautta.

2.3. klo 11.01 Meyer Turun telakka lisää tartuntoja - tilanne vakiintumassa

Meyer Turun telakan koronatilanne on vakiintunut.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan telakan koronatoimet ovat auttaneet tartuntojen rajaamisessa.

Meyer Turun telakalla on todettu nyt noin 130 koronavirustartuntaa. Lisäksi tartunnoista on aiheutunut noin 25 jatkotartuntaa tartunnan-saaneiden lähipiirissä.

1.3. klo 16.13 Turku kiristää liikuntapaikkojen rajoituksia

Yläkouluikäisten harrastustoiminta keskeytetään Turun sisä- ja ulkoliikuntatiloissa kolmeksi viikoksi ensi maanantaista lähtien.

Samalla suljetaan kuntosalit.

Kaupunki vetoaa yksityisiin liikuntayrittäjiin, ettei heidän tiloissaan järjetetä seurojen harrastustoimintaa yli 13-vuotiaille ja aikuisille

1.3. klo 13.36 Runsaan 1 300 asukkaan Oripäässä parikymmentä koronatartuntaa

Runsaan 1 300 asukkaan Oripäässä on havaittu viimeisen kahden viikon aikana 18 koronavirustartuntaa.

Viime viikonloppuna tartuntoja oli 12.

26.2. klo 17.53 Yli kuuden hengen yleisötilaisuudet kielletään Varsinais-Suomessa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) kiristää kokoontumisrajoituksia Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien alueella. Lauantaista 27. helmikuuta alkaen on kiellettyä järjestää yli kuuden hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Varsinais-Suomi ja Satakunta ovat molemmat leviämisvaiheessa.

26.2. klo 16.55 Varsinais-Suomen koronaryhmä kieltäisi kokoontumiset pikavauhtia

Varsinais-Suomen alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikkia yli kuuden hengen kokoontumisia rajoitetaan lauantaista 27. helmikuuta alkaen.

Ryhmä kertoo tiedotteessa tiukentavansa uudelleen suosituksiaan liikunnan harrastamisesta

25.2. klo 13.28 Turun museoiden loppuviikko epäselvä – uudet kokoontumisrajoitukset vaikuttavat kävijöihin

Käynnissä oleva koululaisten hiihtoloma on vetänyt väkeä museoihin Turussa.

Turun museokeskuksen mukaan vierailuajat ovat monissa museoissa varattu loppuun. Varsinais-Suomen museoissa on ollut mahdollista käydä ennakkovarauksella.

Torstaina Suomen hallitus kuitenkin ilmoitti siirtymisestä koronaepidemian torjunnassa tasolle kaksi. Tämä tarkoittaa leviämisvaiheen alueilla, eli Varsinais-Suomessa, sitä, että muun muassa kokoontumisrajoituksia kiristetään. Jatkossa voimassa on kuuden hengen kokoontumisrajoitus, joka vaikuttaa museoihin.

– Museoiden johtoryhmä kokoontuu torstaina iltapäivällä keskustelemaan hallituksen ilmoittamista toimista ja niiden vaikutuksista. Vielä en siis tiedä miten loppuviikon museokäynneille käy, Turun museokeskuksen museopalvelujohtaja Juhani Järvinen sanoo.

25.2. klo 13.02 Varsinais-Suomen koronanyrkki odottaa hallituksen tarkempia ohjeita – Pietilä: "Tilannetta syytä käydä läpi, kun savu ensin hieman laskeutuu"

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ei yllättynyt hallituksen torstaina ilmoittamista toimista koronaepidemian hillitsemiseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tilanne on ollut sinällään varsin vakaa.

Pietilä on kutsunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän koolle perjantaiksi. Hän odottaa torstain aikana tarkempia ohjeistuksia toimista.

– On selvää, että tilannetta on syytä käydä läpi, kun savu ensin hieman laskeutuu. Tarkastellaan, mihin hallituksen linjaus antaa aihetta, ja sen mukaisesti sitten edetään, sanoo Pietilä.

25.2. klo 10.11 Saaristoliikenteessä rajoitetaan matkustajamääriä varmistaakseen turvavälit

Saaristoliikenteessä rajoitetaan kesäkuun loppuun saakka matkustajamääriä.

Palveluiden tarjoajat velvoitetaan tartuntalain muutoksella huolehtimaan tarvittavista turvaväleistä, kertovat ely-keskukset

25.2. klo 9.56 Naantali avaa rokotusajanvarauksen yli 50-vuotiaille riskiryhmäläisille

Ajanvaraus koronavirusrokotuksiin laajenee Naantalissa yli 50-vuotiaille ensimmäiseen riskiryhmään kuuluville. Perjantaina 26. helmikuuta alkaen 50–69-vuotiaat voivat varata itselleen rokotusajan 1. maaliskuuta alkavalle viikolle.

25.2. klo 9.33 Meyer Turun telakalla 85 tartuntaa kahden viikon aikana

Meyer Turun telakalla on todettu viimeisen kahden viikon aikana 85 koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu 309 työntekijää.

– Tilanne ei kuitenkaan ole räjähtänyt käsiin. Telakan antamien tietojen mukaan portista kulkee 3 500 työntekijää päivässä, joten siihen nähden luvut ovat toistaiseksi maltillisia, toteaa Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila.

24.2. klo 13.05 Paimion koronaryväs talttumassa

Koronaepidemia näyttää rauhoittumisen merkkejä Paimiossa ja Sauvossa.

Alueella levisi pari viikkoa sitten kaksi tartuntaryvästä, missä tuli lyhyessä ajassa kymmeniä tartuntoja.

THL:n tilastojen mukaan keskiviikkona Paimiossa on todettu neljä uutta tartuntaa. Tartuntaryppäistä on tullut alueelle kuukauden sisällä yli 50 tartuntaa.

24.2. klo 12.30 Turku pyrkii järjestämään ylioppilaskirjoitukset myös karanteenissa oleville

THL ja ylioppilastutkintolautakunta antoivat maanantaina kunnille suosituksen, että karanteenissa oleville lukiolaisille annettaisiin mahdollisuus kirjoituksiin.

Edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Turku selvittää myös mahdollisuutta keskitettyyn karanteenitilaan, jossa karanteenissa olevat kirjoittajat voisivat tehdä kokeen

23.2. klo 16.03 Varsinais-Suomen koronasuositukset pysyivät ennallaan

Voimassa olevat koronavirukseen liittyvät suositukset pysyvät ennallaan Varsinais-Suomessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän mukaan maakunnan koronatilanne on pysynyt huolestuttavana, eikä suositusten kevennyksiin ole aihetta.

Viikon sisälllä etenkin työpaikoilta saatujen tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut.

23.2. klo 12.43 Teijon laskettelukeskuksessa mahdollinen korona-altistuminen

Salon Teijolla sijaitsevan laskettelukeskuksen Skihaus Bistrossa on perjantaina 19.2. noin kello 18–18.30 välisenä aikana ollut henkilö, jolla on myöhemmin todettu koronatartunta.

Samaan aikaan tiloissa olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronatesteihin jos oireita tulee.

23.2. klo 12.43 Salon Tupurin koulussa koronatartunta

Salon Tupurin koulussa on löydetty koronatartunta.

Salon kaupungin terveydenhuoltoviranomaisten mukaan koronavirukselle ovat altistuneet yhden opetusryhmän oppilaat. Altistuneet ja tartunnan saanut ovat karanteenissa.

22.2. klo 16.41 Turun normaalikoulussa ja kansainvälisessä koulussa koronavirustartuntoja ja altistumisia

Turun normaalikoulun yläkoulussa on todettu viime viikon torstaina yhdellä henkilöllä koronavirustartunta, kertoo koulu tiedotteessaan. Altistuneita on 37.

22.2. klo 13.52 Koronavirus sai Rauman telakan polvilleen – näin kaikki eteni vain kahdessa viikossa

Raumalaisen RMC-telakan koronatartuntojen rypäs kertoo karua kieltään siitä, miten virus leviää suotuisissa olosuhteissa. Noin 240 työntekijää, eli lähes neljäsosa tyovoimasta on sairastunut koronaan. Telakan tuotannolliset työt on lopetettu, ja tiloja siivotaan ja desinfioidaan.

Kokosimme yhteen Rauman telakan koronaryppään vaiheet.

22.2. klo 8.50 Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei vielä määrää laajaa alueellista tilojen sulkua tartuntatautilain muutosten nojalla

Maanantaina voimaan tulleet tartuntatautilain muutokset antavat kunnille ja aluehallintovirastoille mahdollisuuden sulkea esimerkiksi yksityisiä liikuntapaikkoja, tanssipaikkoja tai kylpylöitä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on valmistellut mahdollisia päätöksiä jo viikonlopun aikana. Tilojen sulkemisiin ei näillä näkymin mennä koko Lounais-Suomen alueella, mutta yksittäiset kunnat saattavat määrätä tiloja kiinni.

22.2. klo 7.04 Koronapandemia vei Turun uimahallien vesijumpat, mutta nyt korona-ajan etäjumppia on katsottu jo yli 130 000 kertaa

Turun kaupungin liikuntapalveluiden viime vuonna järjestämät virtuaalijumpat tavoittivat korona-aikana laajasti katsojia. Tavallisesti ohjaajat ohjaavat vesijumppia altaan laidalla, mutta korona-aikana jumpat on tehty kuivalla maalla livelähetyksinä ja jälkitallenteina.

22.2. klo 5.18 Ylilääkäri koronalingoksi muodostuneesta Rauman telakasta: ulkomaisen työväen asuinolot edistivät tartuntoja, karanteenin merkitystä ei ymmärretty

Koronaepidemian keskukseksi muodostuneella Rauman telakalla on paljastunut runsaasti toimintatapoja, jotka ovat edistäneet koronaviruksen leviämistä.

Telakalla oli sunnuntaihin mennessä todettu runsaan viikon aikana noin 240 koronatartuntaa, ja koko telakan tuotantohenkilöstö asetettiin sunnuntaina karanteeniin. Karanteenissa on nyt noin 800 ihmistä.

19.2. klo 17.26 Tyks aloittaa koronavirusmuunnosten testauksen kaikista näytteistä

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) koronavirustestaus tehostuu. Helmi-maaliskuun vaihteesta alkaen kaikista näytteistä testataan myös virusmuunnoksia.

Sairaala kertoo tiedotteessaan, että jatkossa koronanäytteistä tehdään ensin uudentyyppinen PCR-testi, jonka perusteella saadaan tieto mahdollisesta brittimuunnoksesta.

19.2. klo 15.36 Meyer Turun telakan koronatartunnat kasvussa

Meyer Turun telakan koronatartuntamäärät ovat kasvaneet.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin mukaan kokonaistartuntamäärä Meyer Turun telakalla on tällä hetkellä yli 40. Parissa päivässä kasvua on tullut reilulla kymmenellä.

Turun telakka on aikaisemmin kertonut, että tartunnat ovat alihankintayrityksissä. Altistuneita on telakalla muutamia satoja.

Telakan tartunnoilla on yhteyttä Rauman telakan ärhäkästi levinneeseen koronatartuntaryppääseen.

19.2. klo 13.51 Lounaissuomalaiset jäähallit pulassa koronarajoituksien keskellä

Koronatalvi on koetellut lounaissuomalaisia jäähalleja. Taloudelliset menetykset ovat olleet suuria, kun asiakasmääriä on jouduttu rajoittamaan.

Kokemäellä luovutettiin koko kauden suhteen jo varhain. Jäähallista sulatettiin jää joulukuun ensimmäisen viikon jälkeen, ja se on pois koko loppukauden.

Paimiossa jäähalli on suljettuna kokonaan 7. maaliskuuta saakka Paimion huonontuneen koronatilanteen takia. Aiemmin peruttiin junioreiden hallivuorot kahden viikon ajaksi. Varauskalenterissa oli alkuvuodesta vain muutamia varauksia.

19.2 klo 13.50 Uusikaupunki ei ota käyttöön rajoituksia eteläafrikkalaisen virusmuunnoksen takia

Uudessakaupungissa eilen varmistunut eteläafrikkalainen koronavirusvariantti ei aiheuta laajempia rajoitustoimia kaupungissa.

Virusmuunnokseksi varmistunut tartunta on todettu jo tammikuussa. Sairastunut ja altistuneet ovat olleet karanteenissa. Tartunnan leviäminen on jo saatu rajoitettua.

– Näistä ei ole odotettavissa jatkotartuntoja, sillä virusmuunnos tuli ilmi sekvensointitutkimuksissa jälkäteen, toteaa Uudenkaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Antti Ahtiainen.

Tästä syystä olemassaolevia rajoituksia ei ole Uudessakaupungissa päätetty toistaiseksi kiristää.

18.2 klo 16.17 Laitilan rauhoittunut koronatilanne sallii rajoitusten lieventämisen

Laitilan tiukennetut koronarajoitukset päättyvät perjantaina 19. helmikuuta.

Laitilassa on todettu viimeisen kahden viikon aikana kahdeksan uutta koronatartuntaa ja tilanne on Laitilan tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Tuuli Kuisman mukaan rauhallinen

18.2. klo 16.09 Uudestakaupungista löytyi eteläafrikkalaista virusmuunnosta

Varsinais-Suomessa ensimmäistä kertaa ilmennyt koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnos on todettu Uudessakaupungissa.

Uudessakaupungissa on kaupungin tiedotteen mukaan todettu yksi koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos sekä viruksen brittimuunnosta. Kaupunki sai tiedon virusmuunnoksista torstaina.

18.2. klo 14.06 Varsinais-Suomesta löydetty koronaviruksen eteläafrikkalaista virusmuunnosta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnoksen aiheuttama infektio.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on aiemmin helmikuussa otettu näyte, jonka varianttianalyysi valmistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratoriosta.

18.2. klo 10.08 Salolaisessa hoivakodissa todettu koronatartunta

Salolaisessa Kukonkallion hoivakodissa on todettu koronatartunta.

Tartunta on tapahtunut yhdellä osastolla. Osaston asukkaat on asetettu karanteeniin.

Hoivakodissa on yhteensä viisi eri osastoa ja 107 asukaspaikkaa.

18.2. klo 10.03 Lieto, Marttila ja Koski Tl aloittavat ensi viikolla koronarokotukset kotona asuville ikääntyville

Lieto aloittaa kotona asuvien 80-vuotta täyttäneiden koronarokotukset ensi viikolla.

Härkätien terveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Liedon lisäksi Marttila ja Koski Tl.

Rokotuksiin liittyvä sähköinen ajanvaraus avautuu ensi maanantaina.

17.2. klo 19.11 Turun telakalla noin 30 koronavirustartuntaa – altistuneita muutamia satoja

Koronavirustapaukset ovat lisääntyneet myös Meyerin Turun telakalla. Viikon aikana tartunnan on saanut noin 30 työntekijää. Altistuneiden määrä on muutamia satoja. Osa heistä ei ole telakan työntekijöitä.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo, että Turun tapaukset linkittyvät Rauman telakan vaikeaan koronavirustilanteen. Osa sairastuneista työskentelee alihankintayrityksissä, jotka toimivat molemmilla telakoilla.

17.2. klo 12.49 Paimion ja Sauvon koronavirustilanne edelleen vaikea – tiistaina 25 uutta tartuntaa

Paimion ja Sauvon alueen koronavirustilanne on viimeisen kahden viikon ajalta heikentynyt edelleen huolestuttavasti.

Tiistaina todettiin 25 uutta tartuntaa ja runsaasti altistumisia.

17.2. klo 10.54 Yle suorassa lähetyksessä Rauman telakalta – telakalla iso koronarypäs

Rauman telakan koronatartuntarypäs kasvaa. Telakalta löytyi maanantaina tehtyjen testien perusteella 23 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on löytynyt jo yhteensä lähes 50.

Tartunnat on todettu RMC:n alihankintayrityksissä.

RMC:llä on rakenteilla kaksi matkustaja-autolauttaa. Työt telakalla eivät pysähdy, mutta työntekijöiden testauskierros voi yhtiön mukaan aiheuttaa paikallisia työkatkoksia.

Katso Yle Areenassa lähetyksemme Rauman telakalta.

17.2. klo 10.52 Vuokkokodin koronaepidemia ohi

Turun kaupungin vanhuspalvelutalo Vuokkokodissa ilmennyt koronatartuntarypäs on saatu taltutettua.

Turku kertoo, että Vuokkokodissa sai epidemian aikana tartunnan 39 asukasta ja 19 henkilökunnan jäsentä. Koronatartunnat alkoivat yksikössä tammikuussa.

Vanhuspalvelutalon eristystoimet päättyivät tiistaina. Omaiset saavat jälleen tavata asukkaita, mutta turvatoimet ovat edelleen tiukat.

17.2. klo 10.29 Turku helpottaa soittosumaa ottamalla käyttöön erityisen koronarokotuspuhelimen

Turku avaa asukkailleen tarkoitetun koronarokotuspuhelimen. Palvelu otetaan käyttöön torstaina 18. helmikuuta.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että palvelu on tarkoitettu rokotusajanvarauksia sekä rokotukseen liittyviä kyselyjä varten.

16.2. klo 16.10 Aikuisten sisäliikuntasuosituksiin höllennyksiä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on päättänyt keventää aikuisten yksilöllisen sisäliikunnan suosituksia. Suositukset tulevat voimaan ensi maanantaina 22. helmikuuta alkaen.

Muutos koskee käytännössä kuntosaliharjoittelua. Suositus on, että yksityiset toimijat ottavat käyttöönsä vastaavat toimet.

Aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäliikuntaa ei edelleenkään sallita. Myöskään uimahalleja koskevia rajoituksia ei voida purkaa.

Sen sijaan ensi viikosta alkaen myös aikuisten pienimuotoista, korkeintaan 10 henkilön ryhmäliikuntaa voidaan järjestää ulkona. Edellytyksenä on turvavälien noudattaminen.

16.2. klo 16.09 Parainen aloittaa kotona asuvien koronarokotukset

Parainen aloittaa kotona asuvien, yli 85-vuotiaiden, ikäihmisten rokotukset tällä viikolla.

Kaupunki soittaa rokotteen saaville erikseen ja tarjoaa rokotusaikaa. Muita ikäryhmiä tiedotetaan ja heidät rokotetaan myöhemmin.

Parainen kertoo samalla aloittavansa riskiryhmään 1 kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset Astra Zenecan rokotteella.

Astra Zenecan rokotteisiin liittyen Parainen avaa keskiviikkona 17.2. ajanvarausnumeron, jonka kautta riskiryhmään 1 kuuluva 65–69-vuotias voi varata rokotusajan.

16.2. klo 13.12 SPR kaipaa lisää vapaaehtoisia koronarokotuksiin

SPR Varsinais-Suomen piiri tarvitsee lisää vapaaehtoisia erityisesti avustamaan koronarokotuksissa.

Turun messukeskuksen tarvitaan päivittäin noin 10 henkilöä.

Rokotukset annetaan päivisin, joten se aiheuttaa jonkin verran ongelmia vapaaehtoisten saamisessa. Toisaalta vuorotyöntekijät pääsevät paikalle myös päivisin.

– Yhdessä vuorossa on korkeintaan viisi henkilöä, ja Turussa on ilmoittautuneita noin 50. Tavoite olisi, että saman ihmisen ei tarvitsisi olla tehtävässä kovin pitkään, jotta tehtävän mielekkyys säilyisi, Toisaalta esimerkiksi riskiryhmäläiset eivät sovellu rokotuksissa avustamiseen, kertoo Turun osaston valmiustoiminnan yhteyshenkilö Mika Vilpo.

16.2. klo 13.10 Paimio ja Sauvo kiristävät koronarajoituksia entisestään

Paimio ja Sauvo kiristävät koronarajoituksia.

Alueen kuntayhtymä päätti aamupäivällä, että peruskoulut suljetaan 4.-9.-luokkien osalta,nuorisotilat suljetaan ja yleiset tilaisuudet ja kokoukset kielletään.

Rajoituksia pidennetään 7. maaliskuuta saakka.

Aikaisemmin Paimio ja Sauvo sulkivat kirjastojen asiakastiloja ja julkisia liikuntatiloja.

Kiristysten taustalla on heikkenevä koronatilanne. Kuntayhtymän mukaan alueella todettiin maanantaina 16 uutta tartuntaa ja runsaasti altistumisia.

15.2. klo 15.45 Toimitusvaikeudet viivästyttävät rokotuksia Loimaalla

Loimaalla on jouduttu siirtämään yleisörokotuksia odotettua pienemmän rokotemäärän takia.

Täksi viikoksi suunniteltuja Tuulensuun palvelukeskuksen ja Oripään palvelutalon ikäihmisten rokotuksia siirretään ensi viikkoon.

15.2. klo 9.20 Paimion Vistan koulussa todettu koronatartuntoja

Paimiossa Vistan koulun yläluokilla on todettu koronavirusaltistuminen, joka koskee yhden vuosiluokan oppilaita. Lisäksi altistuneita on ollut koulukuljetuksessa. 38 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Aikaisemmin Paimiossa on todettu kaksi tartuntarypästä, joista toinen on todettu työpaikalla ja toinen ryhmäharrastustoiminnassa. Ryppäistä on seurannut useita jatkotartuntoja ja laajoja altistumisia Paimiossa ja Sauvossa.

Tartuntaryppäissä ei epäillä virusmuunnosta, mutta näytteitä on lähetetty tutkimuksiin. Tuloksia ei vielä ole saatu.

12.2. klo 12.25 Paimion ja Sauvon alue kiristää rajoituksia tartuntaryppäiden takia

Perjantaiaamuna kokoontunut kuntayhtymän hallitus linjasi, että Paimion opiston opetustilat, sekä Paimion ja Sauvon kirjastojen asiakastilat suljetaan. Lisäksi julkiset harraste- ja sisäliikuntatilat ja kulttuuritilat suljetaan.

Rajoitukset astuvat voimaan lauantaina 13.2. ja jatkuvat näillä näkymin 28.2. asti.

Alueen koronavirustilanne on viimeisen kahden viikon aikana heikentynyt.

12.2. klo 10.17 Laitilan koronatartunnat näyttävät laantuneen

Laitilan virusmuunnosepidemia on näyttänyt tämän viikon aikana hiipumisen merkkejä. Viikon aikana tietoon on tullut vain yksi uusi tartunta, jonka alkuperää nyt selvitetään.

– Tilanne on rauhallinen, mutta jäljitystyö tapauksen suhteen on kesken. Meillä on epäily, että tartunta on mahdollisesti tullut eräältä työpaikalta, Laitilan ylilääkäri Tuuli Kuisma toteaa.

12.2. klo 10.02 Raision ja Ruskon riskiryhmärokotukset alkavat

Raisio aloittaa ensi viikolla ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien raisiolaisten ja ruskolaisten rokotukset. Kyseessä ovat 60-69-vuotiaat henkilöt.

Kaupunkiin on tulossa sadan annoksen erä Astra Zenecan koronarokotetta. Kyseistä rokotetta ei toistaiseksi anneta yli 70-vuotiaille.

Kaupunki toivoo, että varauksia tehtäisiin ensisijaisesti netin kautta puheluruuhkan välttämiseksi.

11.2. klo 1.4.48 Alle 70-vuotiaiden riskiryhmien rokotusajat varattiin Turussa päivässä – uusia aikoja saa, kun rokotteita saadaan lisää

Ensimmäisen lääketieteellisen riskiryhmän eli alle 70-vuotiaiden koronarokotusajat varattiin loppuun heti keskiviikkona ajanvarausmahdollisuuden alkaessa. Aikoja pystyi varaamaan sähköisesti tai soittamalla koronaneuvontapuhelimeen. Aikoja oli varattavana 1 000.

11.2. klo 8.19 Paimio suosittaa rajoittamaan kontakteja kahden tartuntaryppään sammuttamiseksi

Paimion kaupunki suosittelee rajoittamaan kaikki kodin ulkopuoliset kontaktit torstaista lähtien 24. helmikuuta saakka.

Paimiossa todettiin viime viikolla kaksi tautirypästä, joista toinen työpaikalla ja toinen ryhmäharrastustoiminnassa.

10.2. klo 12.46 Bussilinja 100 aloittaa liikennöinnin Turun Messukeskuksen rokotuksiin

Turun kaupunki aloittaa bussikuljetukset Turun Messukeskukseen koronarokotuksiin.

Bussilinja numero 100 liikennöi perjantaista lähtien Turun keskustasta Messukeskukseen, jossa hoidetaan kaupungin laajat koronarokotukset.

Bussi kulkee arkipäivisin 40 minuutin välein.

10.2. 11.55 Turku laajentaa koronavirusrokotuksiaan pitkäaikaissairaiden riskiryhmään

Turku aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronavirusrokotukset torstaina. Kyse on henkilöistä, joilla on vakavia sairauksia.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tässä vaiheessa rokotus annetaan THL:n määrittelemään ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville.

9.2. klo 16.23 Lasten ryhmäharrastustoimintaan höllennyksiä

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kevensi tiistaina lasten ryhmäharrastustoimintaa koskevia suosituksiaan.

Jatkossa lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat mahdollisia alle 12-vuotiaiden ryhmissä tai joukkueissa.

Pelaaminen muita joukkueita vastaan ei edelleenkään ole sallittua eikä kilpailuja tai esiintymisiä tule järjestää.

9.2. klo 16.08 Salo aloittaa koronarokotukset hiihtolomaviikolla

Salo aloittaa yli 85-vuotiaiden koronarokotukset kahden viikon kuluttua.

Salo lähettää kaikille ryhmään kuuluville kotiin kirjeen, jossa kerrotaan miten rokotusaika varataan ensisijaisesti netistä. Kirjeessä on ohje, miten rokotusaika varataan internetin kautta. Salon mukaan puhelinajanvaraus on myös käytössä.

Kaupungin mukaan yli 85-vuotiaiden ja heidän kanssa samassa taloudessa asuvat muut ikääntyneet ihmiset ja omaishoitajat rokotetaan samassa ryhmässä.

9.2. klo 13.43 Uusikaupunki ei tiukenna omia rajoituksia Laitilan perässä

Uusikaupunki seuraa tällä hetkellä tarkasti Laitilassa ilmennyttä koronan virusmuunnoksen aiheuttamaa tartuntarypästä.

Laitilassa yhteen työpaikkaan jäljitetty koronatartuntarypäs on THL:n tutkimuksissa paljastunut koronaviruksen brittimuunnokseksi. Tartuntoja on todettu aikaisemmin myös Uudenkaupungin puolella.

Laitila otti viime perjantaina käyttöön järeitä rajoitustoimia. Esimerkiksi koululaiset siirrettiin etäopetukseen neljännestä vuosiluokasta eteenpäin ja kaupungin tilojen käyttöä rajoitetaan.

Uusikaupunki ei aio tiukentaa jo olemassa olevia rajoituksia, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Antti Ahtiainen.

8.2. klo 9.52 Turun normaalikoulun alakoulussa koronatartunta – 15 altistunutta

Turun normaalikoulun alakoulussa on todettu koronavirustartunta yhdellä henkilöllä perjantaina 5.2.

Altistuneita on 15 ja he ovat saaneet erillisen yhteydenoton altistumisesta. Altistuneet on ohjattu jäämään karanteeniin.

8.2. klo 6.38 TS: Laitilan laajalle levinnyt koronarypäs paljastui brittimuunnokseksi

Varsinais-Suomessa Laitilan koronarypäs on THL:n tutkimuksessa varmistunut viruksen brittimuunnokseksi, kertoo Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Laitilalaisella työpaikalla todettiin tammikuussa vajaat parikymmentä tartuntaa, joiden kohdalla alettiin viime viikolla epäillä virusmuunnosta, kun Satakunnan puolella asuvien kolmen työntekijän tartunnat paljastuivat virusmuunnokseksi.

Epidemia on levinnyt Laitilassa laajalle ja tartuntaketjussa on todettu noin 40 tartuntaa.

8.2. klo 5.35 Koululaisten pitämättä jääneiden terveystarkastusten sumaa puretaan Turussa vielä kesälläkin

Peruskoululaisten lakisääteiset, laajat terveystarkastukset jäivät viime vuonna Turussa koronan jalkoihin, kun lääkäreitä ja terveydenhoitajia siirrettiin infektiopoliklinikalle ja koronan jäljitystyöhön.

Etäopetuksessa olleita oppilaita oli lisäksi vaikea tavoittaa tarkastuksiin.

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 18.5.2020–5.2.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 16.3.–15.5.

Lue seuraavaksi