1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tietoja koronaviruksesta Varsinais-Suomessa: Salossa todettiin perjantaina 37 uutta tartuntaa – luku yhdelle päivälle suuri

Tästä artikkelista löydät tuoreet maakunnan koronauutiset.

koronavirus
Käsien desinfiointilaite kaupassa.
Tätä artikkelia päivitetään jatkuvasti.Arash Matin / Yle

Tartuntatilanne tällä hetkellä:

Alueelliset suositukset ja rajoitukset:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

7.5. klo 14.06 Traficomilta 4,3 miljoonaa euroa Turun joukkoliikenteelle

Turun seudun joukkoliikenne saa koronatukea yli 4,3 miljoonaa euroa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt joukkoliikenteen koronatukia kaupunkiseuduille kaikkiaan reilu 90 miljoonaa. Turku sai tukia kolmanneksi eniten, edelle meni Helsingin Seudun liikenne HSL ja Tampere.

Viime syyskuussa Turun seudun joukkoliikenne sai 5,6 miljoonaa euroa.

Fölin lipputulot ovat romahtaneet koronan myötä, Föli arvioi menettävänsä lipputuloja tänä vuonna koronan takia noin kuusi miljoonaa euroa.

7.5. klo 13.53 Varsinais-Suomen Yrittäjät suomii ravintolarajoituksia

Varsinais-Suomessa ravintoloiden koronarajoituksien jatkuminen kurittaa yrittäjiä kohtuuttomasti, katsoo Varsinais-Suomen Yrittäjät kannanotossaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti eilen jatkaa Varsinais-Suomessa ja neljässä muussa maakunnassa tiukkoja rajoituksia ravintoloissa. Rajoituksien mukaan anniskelun on päätyttävä kello 17, baarit saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat tunnin myöhempään.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munterin mukaan edellytyksiä näin tiukkojen rajoituksien jatkolle ei ole, koska tartuntatapaukset ovat maakunnassa laskusuunnassa.

7.5. klo 12.32 Salossa tilastoitiin perjantaina 37 uutta koronatartuntaa – osa liittyy Märynummen koulun ja päiväkodin seulontaan, mutta ongelma koskee koko Saloa

Tartuntojen määrä on yhdelle päivälle suuri. Salon tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Kaisa Ellän mukaan suuri osa luvusta selittyy Märynummen päiväkodin ja koulun seulontatesteillä, joiden tulokset saatiin torstaina.

Ellän mukaan ei kuitenkaan voi sanoa, että kyse olisi yhden alueen ongelmasta, vaan tartuntoja on laajasti ympäri Saloa.

7.5. klo 12.00 Paikallisten koronaseulontatestien jatkoa pohditaan Turussa ensi viikolla, kun Varissuon seuraavat seulontatestit on tehty

Turun kaupunki arvioi ennen torstaina Varissuolla tehtyjä koronapikatestejä, että testejä ehdittäisiin tehdä noin tuhat yhden päivän aikana. Tuhatta ei tarvittu, sillä testiin tuli päivän aikana 157 henkilöä.

Seuraava mahdollisuus pikatesteihin on Varissuolla tiistaina. Siitä saatujen kokemusten sekä Turun ja Varsinais-Suomen koronatilanteen kehityksen perusteella arvioidaan, onko pikatestejä tarpeen jatkaa vielä esimerkiksi jossain muualla Turussa.

7.5. Salolaiskouluissa ja päiväkodissa koronatartuntoja

Salon Märynummen koulussa ja päiväkodissa on todettu koronaviruksen jatkotartuntoja. Koulussa ja päiväkodissa on viimeisten kahden viikon aikana todettu useampia tartuntoja.

Myös aiemmin todettuihin tartuntoihin on todettu liittyvän jatkotartuntoja.

Kaikki Märynummen koulun oppilaat on asetettu karanteeniin. Päiväkodin kolme lapsiryhmää on karanteenissa.

Lisäksi Salossa Ollikkan, Vaskion ja Saurun alakouluissa on todettu koronatartunnat. Tartuntoja on todettu kummassakin koulussa yksi ja molemmissa kouluissa on altistunut yksi opetusryhmä, kertoo Salon kaupunki.

Lisäksi Vaskion koulussa on todettu kaksi koronatartuntaa ja kaksi opetusryhmää on altistunut. Altistuneet ja tartunnan saaneet on määrätty karanteeniin.

Vaskion koulun kuudesluokkalaiset siirretään lisäksi tilanteen rauhoittamiseksi etäopetukseen 17. toukokuuta asti.

6.5. klo 13.12. Suomen ensimmäinen oireettoman väestön koronaseulonta käynnistyi Turun Varissuolla

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri järjestävät Varissuon asukkaille koronavirusta seulovan pikatestauksen. Oireettoman väestön seulonta on Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Testiin pääsee ilman ajanvarausta tai lähetettä. Testitulos valmistuu 15–30 minuutissa.

Suomi on saanut 250 000 pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena. Pikatestit ovat samoja, joita on käytetty lähinnä Pohjois-Suomen raja-asemilla. Kokemukset niistä ovat olleet rohkaisevia.

5.5. klo 14.29 Turkulainen lääkeyhtiö keksinyt nenäsumutteen Covid-19-tautia vastaan

Turussa toimiva lääkeinnovaatioyhtiö on kehittänyt lääkkeen koronan aiheuttaman Covid-19 sairauden hoitoon.

Lääke on nenäsumute, joka ehkäisee ja heikentää viruksen kykyä tunkeutua elimistöön.

Lääke on saanut Yhdysvaltojen patenttitoimiston hyväksynnän patenttihakemukselleen viime vuonna ja Therapeutica Borealis Oy arvioi nyt, että patentti tullaan myöntämään jopa tämän kuun aikana.

Sumutteen vaikutus perustuu ennestään tunnettuihin lääkeaineisiin. Tämä nopeuttaa myös kliinisiä testejä lähitulevaisuudessa, kertoo Therapeutica Borealiksen yhtiön perustaja ja yksi lääkkeen keksijöistä, professori Kalervo Väänänen.

5.5. klo 13.05 Salo yrittää saada koronaepidemian alueellaan kuriin – kiristää tuntuvasti rajoituksia

Salon kaupunki kiristää rajoituksiaan huonontuvan koronatilanteen takia.

Kaupunki siirtää yläkoulujen 7.–8.-luokkalaiset sekä lukiot etäopetukseen 7.–21.5. väliseksi ajaksi. Lisäksi Salo sulkee nuorisotilat, uimahallit ja sisäliikuntapaikat kokonaan.

Salon koronatilanne on vakava. THL:n tilastojen mukaan keskiviikkona tartuntoja todettiin 18, mikä on eniten koko Varsinais-Suomessa.

5.5. klo 9.45 Turun tartuntamäärät jatkaneet laskuaan, kaupungin palveluita avataan

Turun koronatilanne on edelleen rauhoittunut, vaikka ilmaantuvuusluvun laskunopeus on hidastunut. Tällä hetkellä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku sataa tuhatta asukasta kohti on 95. Luku näyttää nyt vakiintuneen noin sadan tasolle.

Luvuissa näkyvät myös selkeästi ulkomailta tulevat tartunnat. Turun tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan syynä on Euroopan ja maailman virustilanne, joka on edelleen erittäin heikko.

Tällä hetkellä noin 60 000 turkulaista on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen. Se on noin 35 prosenttia kaupunkilaisista. Toisen annoksen on saanut noin 8 500 kaupunkilaista.

4.5. klo 20.13 Salon Märynummen vuosiluokkia etäopetukseen koronan takia

Salossa Märynummen koulun 4.–5.-vuosiluokat siirtyvät etäopetukseen koronatartuntojen vuoksi. Lisäksi Salo suosittelee Märynummen päiväkodissa kaikille koronatestejä.

Salossa on jo aikaisemmin tehty linjaus, että jos koronatartuntoja on kaksi tai enemmän, niin koulun oppilaat siirretään etäopetukseen tilanteen rauhoittamiseksi.

Märynummen koulussa on todettu tänään toinen tartunta eilisen lisäksi. Tilanteen rauhoittamiseksi kaupunki siirtää 4.–5.-luokkalaiset etäopetukseen 14.5 asti. Etäopetuspäätös ei koske koulun erityisoppilaita.

Märynummen koulussa ei ole kuudetta vuosiluokkaa, joten siirto koskee vuosiluokkia 4.–5.

4.5. klo 16.07 Turku avaa pitkän tauon jälkeen uimahallinsa ja kuntosalinsa

Turku avaa pitkän tauon jälkeen uimahallejaan ja kuntosalejaan.

Kaupungin liikuntapalvelut avautuvat ensi viikon tiistaina. Tuolloin uimahallien ja kuntosalien lisäksi avautuu Samppalinnan maauimala.

Uimahallit ja kuntosalit avautuvat henkilömäärä- ja aikarajoituksin ja esimerkiksi saunat ovat suljettuina. Aikuisten sisäliikuntavuoroja ei myöskään oteta käyttöön.

Koronapandemian takia uimahallit ovat olleet kiinni Turussa viime vuoden joulukuusta asti.

4.5. klo 14.07 Varsinais-Suomen koronatilanne paranee hiljalleen

Varsinais-Suomen koronatilanne paranee edelleen. Tartunnat ovat laskusuunnassa suurimmassa osassa kuntia. Poikkeuksen tekee Salo.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 77,5. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 101,9.

THL:n koronakartan mukaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) Salossa ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä yli 150 ja Paimiossa yli 220. Turussa ollaan pudottu alle sadan ilmaantuvuusluvussa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatiotyöryhmä nostaakin esille huolensa Salon tilanteesta.

Salossa koronatartunnat ovat pysyneet noususuunnassa viime viikot. Sairaanhoitopiirin mukaan Salon kaupungissa rajoituksista huolimatta on järjestetty isoja kokoontumisia, joista on tullut ilmi tartuntoja.

3.5. klo 18.15 Salon Märynummen koulussa koronatartunta

Märynummen koulussa on todettu koronatartunta. Virukselle on altistunut yksi opetusryhmä, joka asetetaan karanteeniin. Muiden oppilaiden koulutyö jatkuu normaalisti.

3.5. klo 16.02 Koronarokotteiden kohdennus ei välttämättä toteudu – V-S:n sairaanhoitopiirin johtaja: Päätös kohdentamisesta olisi pitänyt tehdä aiemmin

Koronarokotuksia ei välttämättä kohdenneta alueellisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertooYlelle, että tautitilanne on parantunut viime viikkoina sen verran, ettei mikään alue täytä enää kohdentamisen kriteereitä.

3.5. klo 13.27 Turun Varissuon asukkaat saavat ensimmäisinä EU:n lahjoittamia koronan pikatestejä – Suomeen tuli 250 000 testiä

Turun Varissuon asukkaat saavat ensimmäisinä Suomessa EU:n lahjoittamia koronavirusta seulovia pikatestejä.

Suomi on saanut 250 000 pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena. Testaus järjestetään Varissuon jäähallin parkkihallissa 6. ja 11. toukokuuta kello 10–15.

3.5. klo 13.25 Koronan takia rästiin jääneitä koululaisten terveystarkastuksia jatketaan mahdollisesti vielä syksylläkin

Koronan takia tekemättä jääneitä koulujen terveystarkastuksia on jäämässä Turussa syksyyn. Suurin osa rästiin jääneistä terveystarkastuksista pyritään vielä hoitamaan kevään ja alkukesän aikana.

Kouluterveydenhoitajia on edelleen käytössä muissa koronaan liittyvissä tehtävissä, joten tarkastuksia ei saada tehtyä ajallaan. Kouluterveydenhoitajat ovat oman työnsä ohella vastanneet esimerkiksi koronaneuvontapuhelimeen.

30.4. klo 12.39 Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistuneisuusoireet lisääntyivät koronakevään aikana

5–8-vuotiaiden lasten vanhempien masennus ja ahdistusoireet lisääntyivät merkittävästi keväällä 2020. Asia ilmeni Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksessa. Masennuksen seulonta-arvon ylitti kaksinkertainen määrä vanhempia pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

Oireiden lisääntymistä selittävät yliopiston mukaan etenkin pandemiaan liittyvät vapaa-ajan rajoitukset, kuten harrastusten loppuminen ja sosiaalisten suhteiden väheneminen. Lisäksi koulut ja päiväkodit olivat suljettuna, mikä vaikutti lapsiperheiden arkeen.

30.4 klo 10.13 Rannikkolaivastossa neljä uutta koronatartuntaa

Rannikkolaivaston tukikohdassa Turun Pansiossa on todettu neljä uutta koronatartuntaa.

Tartunnat liittyvät seulontatesteihin, jotka tehtiin kaikille yhden yksikön varusmiehille.

Kaksi viikkoa sitten Rannikkolaivaston Turun Pansion tukikohdassa todettiin koronarypäs.

Tuolloin osa lomalle päässeistä varusmiehistä kävi kotipaikkakunnallaan koronatesteissä ja 24 todettiin positiiviseksi koronavirukselle.

28.4. klo 14.57 Vappua vietettävä pienissä ryhmissä koronan takia

Varsinais-Suomen koronaviruksen ilmaantuvuusluku on taas jatkanut laskuaan.

Viime viikolla näytti hetkellisesti siltä, että yhden viikon ilmaantuvuusluvun lasku olisi pysähtynyt.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän arvion mukaan luku on alittamassa sadan rajan.

Vappua on Varsinais-Suomessakin neuvottu viettämään tänä vuonna pienellä porukalla ja mieluiten ulkona. On muistuteltu, että kotibileissä on riski saada tartunta.

Turussa on käynnistynyt jopa nettikampanja, jonka viesti “paras tapa olla positiivinen on pysyä negatiivisena” viittaa koronatestin tulokseen. Somekampanjaa on suunnattu erityisesti 18–30-vuotiaille. Pelkona on, että vapun jälkeen tartunnat lähtevät nousuun.

– Vietetään vappua pienissä ryhmissä. Mikäli halutaan yhtään isommalla porukalla olla, niin mieluummin ulkona kuin sisällä, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

28.4 klo 16.38 Pansion varuskunnassa lisää koronatartuntoja

Rannikkolaivaston Turun Pansion tukikohdan varusmiehillä on todettu lisää koronavirustartuntoja.

Koronatartuntaryppäässä on todettu nyt reilu 50 tartuntaa. Noin 30 varusmiestä sairastaa tällä hetkellä lomilla ja 22 varusmiestä on rannikkolaivaston sairaalassa.

Merivoimien mukaan Pansion tukikohdan varusmiesten keskuudessa levinnyt koronavirus näyttää aiheuttavan lieväoireista tai jopa oireetonta tautimuotoa.

Merivoimat testasi sairastuneen yksikön kaikki varusmiehet maanantaina. Koronatestituloksia odotetaan edelleen.

28.4. klo 15.54 Varsinais-Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuusluku Manner-Suomen suurin

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku, eli tautitapauksien määrä sataatuhatta asukasta kohden, on Varsinais-Suomessa nyt Manner-Suomen suurin.

Uudenmaan koronatapaukset ovat vähentyneet niin, että THL:n koronakartassa maakunta on tippunut Varsinais-Suomen taakse. Ensimmäisenä tilastona on Ahvenanmaa, jossa ilmaantuvuusluku on yli 112 sataatuhatta asukasta kohden.

Varsinais-Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on nyt 106,4 ja Uudellamaalla 106,3.

28.4. klo 9.13 Turussa yli 65-vuotiaat saavat valita ottavatko AstraZenecan vai eivät

Turussa yli 65-vuotiaat koronarokotettavat voivat rokotustilanteessa pyytää AstraZenecan vaihtoa mRNA-rokotteeseen. Silloin rokote on joko Comirnaty tai Moderna.

Tällä hetkellä Turun kaikki yli 65-vuotiaiden netissä varattavat rokotusajat ovat Comirnaty tai Moderna-rokotteita. AstraZenecan rokotuksen aikoja on avoinna vain puhelinajanvarauksessa.

27.4. klo 14.06 Varsinais-Suomen koronatilanne kipuaa parempaan suuntaan

Varsinais-Suomessa koronatartunnat ovat edelleen laskusuunnassa.

Ilmaantuvuusluku on maakunnassa nyt 101 ,9 sataatuhatta asukasta kohden. Viikko sitten ilmaantuvuusluku oli vielä 114,7. Positiivisten näytteiden osuus kaikista testeistä on nyt 3,5 prosenttia. Viime viikolla se oli 3,9 prosenttia.

– Positiivisten näytteiden osuuskin vähenee edelleen. Olemme silti vielä leviämisvaiheessa, muistuttaa tiedotteessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri.

Vaikka kokonaistilanne paranee edelleen, on suotuisa kehitys sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan hieman hidastunut.

Herkästi tarttuvat koronavirusmuunnokset ovat hallitseva virustyyppi maakunnassa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on tällä hetkellä 11 ihmistä koronaviruksen aiheuttaman taudin takia hoidossa. Jäljitysprosentti on noussut koronatapauksissa jopa 90:een.

27.4. klo 13.15 Turku ja muut toimijat kampanjoivat koronaturvallisen vapun puolesta

Vappua juhlitaan tänä vuonna lähipiirissä tai etänä, muistuttavat Turun kaupunki, alueen korkeakoulut, poliisi ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Varsinais-Suomi on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa ja voimassa ovat varsin tiukat koronarajoitukset. Esimerkiksi yleisiä kokoontumisia on rajoitettu kuuteen henkeen toukokuun puoliväliin asti ja yksityistilaisuuksiakaan ei suositella järjestettäväksi. Täten pois jää myös perinteinen vapun lakitustilaisuus Turun Taidemuseonmäellä.

Turun kaupunki ja laaja joukko muita toimijoita aloittavat tiistaina kampanjan sosiaalisessa mediassa, jossa muistutetaan koronaturvallisesta vapun vietosta.

Kampanja on kohdistettu erityisesti 18–30-vuotiaille.

26.4. klo 16.10 Rannikkolaivaston varusmiehillä Turun Pansiossa koronarypäs – lomalle lähteneet varusmiehet hakeutuivat kotipaikkakunnillaan testeihin

Rannikkolaivaston Pansion tukikohdan varusmiehillä on todettu 24 uutta koronatartuntaa viikonloppuna. Tartunnat todettiin lomajaksolla olevilla varusmiehillä.

Viikonlopun uudet tartunnat todettiin palveluksessa kasarmilla majoittuvilla varusmiehillä, joiden ei oltu katsottu altistuneen koronavirukselle. Kahden edeltävän viikon aikana tartuntoja on todettu Rannikkolaivastossa yhteensä 20.

23.4. klo 11.21 Salossa päästään rokottamaan alle 60-vuotiaita

Koronarokotukset laajenevat Salossa perusterveisiin 55–59-vuotiaisiin.

Kaikkien muiden jo aikaisemmin ilmoitettujen rokotusryhmien rokotukset ovat edelleen käynnissä, muistuttaa Salon kaupunki.

23.4. klo 10.10 Turun normaalikoulun alakoulussa koronatartunta

Turun Varissuolla sijaitsevassa Turun normaalikoulun alakoulussa on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Turun yliopisto.

Koulu on Turun yliopiston ylläpitämä harjoittelukoulu.

Tartunta on todettu yhdellä henkilöllä. Lisäksi virukselle on altistunut 14 henkilöä tämän viikon maanantain ja tiistain välisenä aikana.

23.4. klo 10.09 Kolmessa salolaiskoulussa koronatartunnat

Salossa Armfeltin, Mustamäen ja Uskelan (Kavilankadun yksikkö) kouluissa on todettu koronatartunnat.

Salon kaupungin tiedotteen mukaan kaikissa kouluissa on altistunut yksi opetusryhmä.

Altistuneisiin otetaan yhteyttä ja heidät määrätään karanteeniin.

22.4. klo 16.54 Joukkoliikenteen matkustajamäärän rajoitukset päättyvät Varsinais-Suomessa perjantaina

Joukkoliikenteen matkustajamäärien rajoittaminen päättyy Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella perjantaina 23. huhtikuuta.

Joukkoliikenteen suurinta sallittua matkustajamäärää rajoitettiin Varsinais-Suomessa Traficomin päätöksellä 25. maaliskuuta alkaen.

22.4. klo 16.39 Ulkomailta tulevien terveystarkastukset jatkuvat toukokuun loppuun

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi torstaina jatkoa aikasemmalle päätökselle pakollisten terveystarkastusten järjestämisestä.

Määräys velvoittaa Varsinais-Suomen kuntia järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville matkustajille ja velvoittaa maahantulijat osallistumaan tarkastuksiin.

22.4. klo 7.11. Vajaa parisataa varsinaissuomalaista sairastunut koronaan rokotteista huolimatta

Varsinais-Suomessa liki parisataa koronarokotteen saanutta on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Esa Rintalan mukaan maakunnassa on 28 tapausta, jossa henkilöllä on todettu koronatartunta siitäkin huolimatta, että on saanut kaksi rokotetta.

Lisäksi koronaan on sairastunut Varsinais-Suomen alueella 162 ihmistä, jotka ovat saaneet ensimmäisen koronarokotteen.

Kaikkien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä.

22.4. klo 7.03 Paimiolaisella työpaikalla kymmenen koronatartunnan rypäs

Paimiolaisella työpaikalla on todettu koronatartuntarypäs.

Paimio kaupungin mukaan paikallisessa sementtivalimossa on löydetty noin kymmenen tartuntaa ja tartunnat tulevat näkymään lähipäivinä kaupungin koronatartuntojen ilmaantuvuusluvuissa.

Muuten Paimio-Sauvon terveysyhtymän alueella koronatilanne on ollut rauhallinen viime viikkojen ajan. Helmikuussa kaupungeissa levisi kaksi tartuntarypästä, josta aiheutui lyhyessä ajassa kymmeniä jatkotartuntoja.

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 8.2.–21.4.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 18.5.2020–5.2.2021

Lue tästä Varsinais-Suomen koronapäivitykset 16.3.–15.5.

Lue seuraavaksi