Lapsiryhmiä siirretään päiväkodeista toisiin – hoidossa olevien lasten määrä puolittunut Kouvolassa

Päiväkodit ovat avoinna kaikille lapsille. Hallitus kuitenkin suosittelee, että lapset hoidettaisiin kotona, jos se on mahdollista.

koronavirus
Kuvassa on kaksi päiväkoti-ikäistä tyttöä.
Kouvolassa päivähoitoon osallistuvien lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi. Kuvituskuva.Meri Remes/Yle

Osa päiväkotiryhmistä siirretään väliaikaisesti toisten päiväkotien tiloihin Kouvolassa.

Syynä on se, että hoitoon osallistuvien lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi.

Päiväkodit ovat avoinna kaikille lapsille. Hallitus kuitenkin suosittelee, että lapset hoidettaisiin kotona, jos se on mahdollista.

Kouvolassa useassa päiväkotiryhmässä on kaupungin mukaan ollut läsnä vain viidestä kuuteen lasta. Karkean arvion mukaan lapsimäärä on päiväkodeissa vähentynyt yli puolella. Tästä johtuen joitakin päiväkotiryhmiä siirretään toisten päiväkotien tiloihin.

Varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusiston mukaan kaupungin aikeet ryhmien siirtämisestä ovat herättäneet huolta vanhemmissa. Vanhemmat ovat pelänneet, että ryhmiä aiotaan yhdistää keskenään, jolloin ryhmäkoot kasvaisivat ja lasten kontaktit toistensa kanssa lisääntyisivät.

Kuusisto korostaa, ettei ryhmiä ole lähtökohtaisesti tarkoitus yhdistää keskenään.

– Toimenpiteet, jotka olemme tehneet, on tehty tarkasti harkiten. Kyse ei ole ryhmien yhdistämisestä toiseen ryhmään vaan enemmänkin ryhmän siirrosta toimipisteestä isompaan päiväkotiin, Kuusisto toteaa.

Kuusiston mukaan siirtoja on tehty silloin, kun päiväkoti toimii useassa eri toimipisteessä tai rakennuksessa, ja jos lasten määrä on toimipisteessä vähentynyt muutamaan lapseen.

– Tavoitteena ei ole saada säästöä kustannuksissa, vaan varautua ja varmistaa, että henkilöstö riittää lasten hoidossa ja että ruokapalvelu hoituu, koska epidemian on ennustettu etenevän nykyisestä, Kuusisto sanoo.

Päiväkodeissa toimitaan pienryhmissä, joissa on kolmesta kahdeksaan lasta. Jos ryhmästä on paikalla vain yksi lapsi, yhdistämisiä toisiin ryhmiin voidaan Kuusiston mukaan tehdä.

– Lapsilla on oikeus leikkiä kavereiden kanssa. Eihän se ole lapsen kannalta miekästä, että lapsi on kahdestaan aikuisen kanssa.

Henkilöstö riittänyt toistaiseksi

Lapset eivät voi tällä hetkellä tulla päiväkotiin hoitoon tai aikuiset töihin, jos heillä on lieviäkään flunssaoireita. Myös tämän vuoksi sekä lapsia ja henkilöstöä on poissa normaalia enemmän.

Toistaiseksi päiväkotien henkilöstö on riittänyt hyvin, mutta tilanteen muutokseen tulee kaupungin mukaan varautua. Noin puolella varhaiskasvatuksen henkilöstöstä on terveydenhoitoalan koulutus, ja heidät voidaan kaupungin mukaan joutua siirtämään hoitotyöhön koronavirustilanteen edetessä.

Päiväkodeissa vietetään nyt mahdollisimman paljon aikaa ulkona. Käsien pesuun ja hygieniaan on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Vielä tämä toimii hyvin, mutta nyt huolettaa se, jos epidemia leviää henkilöstöön. Sitten on miettimistä siinä, miten pystymme järjestämään varhaiskasvatuksen. Siinä kohtaa varmaan joudutaan jopa yhdistämään ryhmiä, Helena Kuusisto toteaa.

Kaipiaisten päiväkodissa on ollut hoidossa muutaman perheen lapset, joiden hoito järjestetään jatkossa Utin päiväkodissa. Haanojan päiväkodin vanhassa rakennuksessa on puolestaan ollut hoidossa vain kolme lasta. Heidät on siirretty uuteen Haanojan päiväkotiin tien toiselle puolelle.

Lisäksi esiopetukseen osallistuminen on vähentynyt paljon, ja myös esiopetusryhmiä siirretään. Lapset toimivat jatkossakin omina ryhminään. Siirtoja on tehty tai tehdään Saviniemen koulusta Myllykosken päiväkotiin, Tehtaanmäen koulusta Inkeroisten päiväkotiin, Lehdokin etätoimipisteestä Lehtomäen päiväkotiin, Peukaloisten etäpisteestä Vuokkolan päiväkotiin, Kappelinkadun etäryhmästä Nurmilinnun päiväkotiin ja Kasarmiravintolan etäryhmän luokkatiloista Puistolan päiväkotiin.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan