Lapissa vaaditaan baarien ja yökerhojen sulkemista – terveydenhuollon kapasiteetti ei riitä

Yritykset voivat mahdollisesti saada korvauksia, jos tilojen sulkeminen johtuu viranomaisten päätöksestä.

yökerhot
Kuvassa oranssi drinkki baaritiskillä
Lapin liitto ja kuntajohtajat vaativat hallitus sulkemaan baarit ja yökerhot koronavirusepidemian vuoksi.Kalle Niskala / Yle

Lapin kuntajohtajat ja Lapin liitto vaativat hallitusta päättämään baarien ja yökerhojen sulkemisesta koronavirusepidemian vuoksi.

– Lapin pienten kuntien perusterveydenhuollon kapasiteetti on todella rajallinen ja Lapin sairaanhoitopiirit ovat valmistautuneet hoitamaan vain Lapin mahdolliset omat potilaat, sanoo tiedotteessa Lapin kuntajohtajaverkoston puheenjohtaja Erkki Parkkinen Sallasta.

Lisäksi maakuntajohtaja Mika Riipin mukaan yritykset voivat mahdollisesti saada korvauksia, jos tilojen sulkeminen johtuu viranomaisten päätöksestä.

– Pienet yrittäjät eivät voi olla vastuunkantajina tässä tilanteessa. Valtion tulee osoittaa vahva tukensa tästä tilanteesta taloudellisesti kärsiville matkailu- ja ravitsemusalan yrityksille sekä kaikille muille liitännäistoimialoille, Riipi sanoo.

Samalla kuntajohtajat vetoavat kotimaisiin matkailijoihin, jotta he siirtäisivät lomansa Lapissa syksyyn tai ensi talveen.

Kuntajohtajien mukaan hallituksen päätös toimintojen sulkemiseksi nopeasti olisi paras keino myös Lapin maineenhallinnan ja matkailun kannalta. Erityisenä riskinä pidetään tulevaa pääsiäistä.

Lapin isot hiihtokeskukset on suljettu maanantaista alkaen.

Poliisin Oulun johtokeskuksen mukaan mennyt viikonloppu oli Lapissa rauhallinen. Joukkokokoontumisiin ei tarvinnut puuttua ja lauantain hiihtokeskusten vaihtopäivän liikenne oli normaalia lauantaita vähäisempää.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Lapissa: Työmatkaliikennettä rajan yli tiukennetaan, Norrbottenissa kaksi kuollut COVID-19-tautiin