Työllisyyden kasvu katkeamassa koronaan – Varsinais-Suomessa kuitenkin lähtötilanne muita maakuntia parempi

TE-toimiston taktiikka on sama kuin viruksen leviämisen torjunnassa: tasata jyrkkää piikkiä pidemmälle aikavälille.

työllisyys
Mies heittää hiekkaa betonimyllyyn
Työllisyyden hyvä kehitys on taittumassa koronaviruksen takia.Henrietta Hassinen / Yle

Usean vuoden ajan jatkunut positiivinen työllisyyden kehitys Varsinais-Suomessa uhkaa katketa koronaviruksen vaikutuksiin. Monet yritykset ovat jo joutuneet ilmoittamaan yt-neuvotteluista ja lomautuksista.

– Ei tarvitse ennustajanlahjoja nähdäkseen, että työllisyyden kehitys huononee. Lähinnä kysymys on mitä pystymme tekemään, ettei se huonone kovin jyrkästi, sanoo Varsinais-Suomen TE-toimiston johtaja Kjell Henrichson.

Tilanne on Kjell Henrichsonin mukaan vaikea, mutta Varsinais-Suomessa monia maakuntia parempi. Positiivinen kehitys on tähän asti ollut voimakasta.

– Viime vuonna työllisyyden kehitys oli edelleen hyvässä kasvuvauhdissa. Se taittui vuodenvaihteen tienoilla, mutta pitkäaikaistyöttömyyden lasku oli suurta parina vuonna. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin ennätystahtia. Siten lähtökohta on verrattain hyvä.

Kjell Henrichsonin mukaan tällä hetkellä mietitään, mitä Varsinais-Suomen TE-toimiston palveluita priorisoidaan, kun asiakkaat ja virkailijat ovat pitkälti etäyhteyksien päässä.

Taktiikkana on samanlainen jyrkän huipun välttäminen kuin itse viruksen leviämisen torjunnassakin. Työ- ja elinkeinopalveluiden tarpeen jakaantuessa pidemmälle aikavälille niiden kysyntä ei ylitä TE-toimiston palvelukapasiteettia niin pahasti.

– Huolehdimme esimerkiksi lomautettujen asiakkaiden palvelusta, että he saavat asiansa kuntoon. Organisoimme palvelutuotantoamme niin, että joitain vähemmän kiireellisiä palveluita joudutaan vähentämään, sanoo Kjell Henrichson.

Lue lisää:

Vireillä on jo 100 000 työntekijän lomautukset ja huippu vasta edessä – hotellivirkailija: "Taloa ei pidetä auki, kun se ei tuota mitään"

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan