1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopio pohtii kaupunkipyöräkauden avauksen aikaistamista huhtikuulle

Kaupunkiin tulee kahdeksan uutta kaupunkipyöräasemaa ja sata uutta pyörää.

Sähköavusteiset kaupunkipyörät otettiin Kuopiossa käyttöön viime vappuna.. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopiossa harkitaan saataisiinko kaupunkipyörät mahdollisesti käyttöön jo huhtikuussa. Aiemman suunnitelman mukaan ajokausi alkaa vapulta.

Esimerkiksi Helsingissä kaupunkipyörien käyttöönottoa aikaistetaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi, jotta ihmisten ei tarvitsisi käyttää liikkumiseen busseja tai raitiovaunuja. Aikaistuva kaupunkipyöräkausi herättää Helsingissä kuitenkin myös huolta pyörien desinfioinnin kannalta (siirryt toiseen palveluun) (Mäntsälän Uutiset).

Kaupunki on tilannut ensi kesäkaudelle 100 uutta pyörää. Pyörien tarkka saapumisaika on vielä auki. Kesän aikana on toiveissa saada käyttöön yhteensä 250 sähköavusteista pyörää.

Kehittämispäällikkö Jouni Huhtisen mukaan Kuopio päättää maaliskuun aikana, onko kaupunkipyörien ajokautta mahdollista aikaistaa. Kauden aikaistamiseen liittyy teknisiä kysymyksiä pyörien käyttöjärjestelmässä sekä pyöriä huoltavan operaattorin kanssa.

Kaupunkipyörät olivat viime vuonna hyvin suosittuja Kuopiossa. Rekisteröityjä käyttäjiä oli 7 000. Yhdellä pyörällä oli keskimäärin viidestä seitsemään käyttäjää vuorokaudessa. Kuopion toiveissa on saada tänä vuonna 10 000 käyttäjän raja rikki.

Tulevalle ajokaudelle on tulossa myös kahdeksan uutta asemaa muun muassa Jynkkään ja Petoselle. Viime kesänä käytössä oli 26 asemaa.

Koko pyöräilykauden ajo-oikeuden hinta keväästä lokakuun loppuun nousee kymmenellä euroon 60 euroon. Käyttöön tulee myös kolmen kuukauden ajo-oikeus, joka maksaa 40 euroa. Kaupunkipyörällä voi ajella jatkossa myös minuuttilaskutuksella. Yhdellä eurolla saa ajoaikaa noin puoli tuntia.