Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: Ravintoloiden sulkeminen ja liikkumisrajoitukset ovat valmistelussa – Katso tallenne Ylen erikoislähetyksestä kuntien tilanteesta

Hallitusviisikko kokoontuu vielä tänään illalla.

Sanna Marin.
Pääministeri Sanna Marin kertoi twitterissä hallituksen valmistelevan uusia rajoituksia, joilla on tarkoitus vähentää ihmisten liikkumista ja ravintoloiden aukioloa. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen hallituksen infosta, joka keskittyi kuntien talouteen.
  • Hallitus kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan koronaviruksen vaikutuksista kuntatalouteen. Valtio on kehottanut kuntia käynnistämään omat valmiusryhmät, jotta kunnista saatava tilannekuva olisi mahdollisimman reaaliaikainen. Voit katsoa tiedotustilaisuuden ja Ylen erikoislähetyksen jutun pääkuvaa klikkaamalla.
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen, että hallitus valmistelee rajoituksia, jotka liittyvät esimerkiksi ravintoloiden sulkemiseen.
  • Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajoitusten ehtona on välttämättömyys. Pelkkä "tarpeellisuus tai hyödyllisyys" ei riitä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä, että hallitus valmistelee uusia rajoitustoimenpiteitä, jotka liittyvät esimerkiksi ravintoloiden sulkemiseen.

– Myös liikkumisen rajoittaminen on valmistelussa, hän kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, että viisikko eli hallituspuolueiden johtajat ovat koolla vielä tänään aiheeseen liittyen.

Toimenpiteitä on Anderssonin mukaan valmisteltu viikonlopun aikana.

Oikeusministeriön Timonen: "Tarpeellisuus tai hyödyllisyys" ei riitä

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että jos liikkumisrajoituksia otettaisiin käyttöön, ne perustuisivat valmiuslain 118. pykälään.

– Ehtona on tuolloin, että toimenpiteet ovat välttämättömiä. Pelkkä tarpeellisuus tai hyödyllisyys ei riitä. Järjestelmään kuuluu myös se, että muut keinot eli esimerkiksi muut viranomaisvaltuudet käytetään ensin.

Timosen mukaan pääministerin viesti on ollut selvä: Kaikki keinot tullaan käyttämään, jotka ovat välttämättömiä kriisin hoitamiseksi.

– Sellaisia keinoja, jotka eivät ole vielä käytössä, valmistellaan ja selvitetään. On välttämätöntä varautua niiden käyttöönottoon, hän sanoi.

Timoselta kysyttiin tarkennusta tämänhetkiseen ohjeeseen. Saako maan rajojen sisäpuolella liikkua nyt vai ei?

– Meillä ei ole voimassa olevaa kieltoa. Tämänhetkiset rajoitukset perustuvat siihen, että epidemian leviämistä hillitään. Vastuullista toimintaa ei ole se, että muuten kuin välttämättömistä syistä esimerkiksi eteläisestä Suomesta siirryttäisiin muualle maahan.

Voidaanko ravintolat sulkea?

Pääministeri Marin kirjoittaa Twitterissä myös, että Suomen lainsäädäntö on osoittautunut osan toimenpiteiden osalta "jäykäksi".

– Lainsäädäntömme asettaa hallituksen toiminnalle tiukat raamit ja valmistelu vie parhaimmillaankin päiviä aikaa. On selvää, että kriisin jälkeen on arvioitava tarkasti lainsäädäntömme uudistamisen tarpeet. Nyt toimimme kovassa aikapaineessa niiden välineiden varassa, joita meillä on käytössä. Tahdosta toimet eivät ole kiinni, Marin arvioi.

Samoilla linjoilla oli oikeusministeriön Timonen. Hänen mukaansa esimerkiksi ravintoloiden sulkeminen olisi vaikeaa, sillä lainsäädännössä ei ole yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa.

– Sellainen edellyttää aina jotain erityistä perustetta. Tartuntatautilaissa on joitakin perusteita, jotka soveltuvat esimerkiksi kaupalliseen päiväkotitoimintaan. Niitä on käytetty. Kulttuuri-, harrastus- ja liikuntapalveluissa hallituksen suositus näyttää toteutuneen hyvin ja suositus perustuu juuri siihen, että yleistä kieltotoimivaltaa ei ole, Timonen sanoi.

– Ravintoloinnin kieltäminen suoraan lainsäädännöllä näyttäisi vaativan jonkin lain muuttamista ensin. Vastuullisuuden odottaminen sen sijaan on aina perusteltua.

Timonen myös huomautti, että kaikkea ravintolatoimintaa ei ole syytä kieltää. Esimerkiksi ulosmyynti voisi edelleen olla mahdollista.

Seuraasimme tässä tiedotustilaisuuden ja lähetyksen antia hetki hetkeltä:

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.3. klo 23 saakka.