Nuori mies ampui toisen kotibileissä Kouvolassa – 9 vuotta vankeutta

Ampumavälikohtaus tapahtui marraskuussa 2019.

tuomiot
Kouvolan oikeustalo
Käräjäoikeus antoi kansliatuomion maanantaina.Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut parikymppisen miehen yhdeksän vuoden vankeusrangaistukseen kotibileissä tapahtuneesta taposta.

Kouvolan Liikkalassa tapahtui marraskuun 2019 lopussa ampumavälikohtaus, jossa kuoli tuomitun kanssa samanikäinen eli vuonna 1997 syntynyt mies.

Ase pihavarastosta

Miehille oli tullut illanvieton aikana riitaa, ja he olivat käräjäoikeuden mukaan tapelleet illan aikana ainakin kerran.

Tilanne johti siihen, että mies haki pihavarastosta aseen ja ampui toista lähietäisyydeltä rintaan. Uhri menehtyi muutamassa minuutissa.

Paikalla kävi illan aikana myös muutamia muita nuoria. Lisäksi oikeudessa kuultiin todistajia, jotka olivat olleet puhelimitse yhteydessä paikalla olleisiin. Ampumisella ei ollut silminnäkijöitä.

Todistajat eivät olleet havainneet miesten välillä riitaa tai tappelua, vaan ainoastaan tavanomaista piikittelyä.

Myöskään vastaaja ei osannut kertoa oikeudessa tarkempia yksityiskohtia tappelusta. Hän kertoi kahdessa ensimmäisessä kuulustelussa, että uhri olisi ampunut itse itseään, mutta myönsi myöhemmin ampumisen.

Ei hätävarjelua tai sen liioittelua

Käräjäoikeus katsoi, ettei ampumista voida pitää hätävarjeluna, hätävarjelun liioitteluna tai surmana, vaan kyseessä on tahallisesti tehty tappo.

Mies tuomittiin yhdeksän vuoden ehdottomaan vankeuteen taposta ja ampuma-aserikoksesta. Tuomion mukaan miehellä oli laittomasti hallussaan pienoiskivääri. Aseen alkuperästä ei ole tietoa.

Mies on ollut vangittuna marraskuun lopusta lähtien.

Lisäksi mies määrättiin korvaamaan muun muassa hautaus- ja oikeudenkäyntikuluja sekä maksamaan yhteensä 19 000 euron edestä kärsimyskorvauksia uhrin läheisille.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siihen on mahdollista hakea muutosta.

Lue myös:

Syyttäjä vaatii 9 vuoden vankeusrangaistusta taposta kotibileissä – nuori mies haki pihavarastosta pienoiskiväärin ja ampui uhria rintaan

Kotibileissä sattuneen ampumavälikohtauksen esitutkinta on valmistumassa – parikymppinen mies edelleen vangittuna taposta epäiltynä

Nuorten kotibileet päättyivät yhden kuolemaan Kouvolassa – 22-vuotias mies vangittu