Hyppää sisältöön
Wauto Tavastilan koulun pihalla.Wauton vapaaehtoiset kokoustavat.Mikko Kiri palaverissa.Mikko Kiri menee sisälle Wautoon.Wauto-auton sivupeili.Wauto Tavastilan koulun pihalla.Kahvia.Kalle Nikkari juo kahvia.Pelikortteja pöydällä.Korttipeliä Wauto-autossa.Kalle Nikkari pelaa korttia.Makkaraa paistumassa.Mikko Kiri.Joni Pennonen pitelee kädessään makkaraa.Makkara.Wauto-auton ulkopuolella on nuoria ja nuorisotyöntekijöitä. Mikko Kiri ulkona.Nuori mies kävelee pois.Käsi auton vaihdekepillä.Silja Virolainen. Tessa Turkia Wautossa.Tessa Turkia Wautossa.Wauto Pasaatin edustalla.Wauto-auto.Vapaaehtoisia Wauton ulkopuolella.Kahvia Wautossa.Tessa Turkia Wautossa.

Kohtaamisia missä vain

Vierailimme liikkuvassa nuorisotilassa ennen koronarajoituksia.

Yhteisötalo Messiin Kotkassa on kokoontunut viisi Walkers-liiveihin sonnustautunutta henkilöä. Edessä on jännittävä ilta: heistä kolmelle se on ensimmäinen Wauto-matkailuauton kyydissä.

Aloituskokousta vetävä nuoriso-ohjaaja Mikko Kiri on jo konkari. Hänen mukaansa iltaa ei tarvitse jännittää – päinvastoin. Seuraavan parin tunnin aikana tavataan nuoria, niin uusia kuin vanhojakin tuttuja.

Ulkona seisoo matkailuauto, jollaisia on Suomessa vain viisi. Kotkassa tämä Wautoksi kutsuttu auto kiertää seuraavien kolmen vuoden ajan. Toiminnasta vastaa Aseman Lapset ry.

Wautot ovat kohtaamispaikkoja, joissa on tarjolla kahvia, korttipelejä sekä turvallisten aikuisten juttuseuraa. Renkaiden päällä kulkeva nuorisotila tuo kaiken tämän nuorten luo.

Yle vieraili Wautossa perjantai-iltana 6.3.2020. Koronavirustilanteen vuoksi Wauto ei tällä hetkellä kulje. Walkers-vastaavat tekevät nyt verkossa nuorisotyötä Sekasin-chatissa. Auto alkaa jälleen kiertää, kunhan koronarajoituksia höllennetään.

Kotkassa illan kierros alkoi Tavastilan koululta, parinkymmenen kilometrin päästä keskustassa sijaitsevasta Messistä.

Siellä autoa on jo odoteltu. Viiden nuoren porukka kömpii sisälle lämpimään.

Wauton vapaaehtoiset kysyvät, mitä he haluavat tänään tehdä.

No pelata korttia tietenkin!

Kalle Nikkari, Kotka

Liikkuva nuorisotyö vastaa haasteeseen, jonka esimerkiksi kuntaliitokset sekä nuorten liikkuminen yhä laajemmilla alueilla ovat tuottaneet.

Wauton avulla voimme luoda tasavertaisuuden tunnetta Tavastilan kaltaisiin pieniin kyliin kuntien rajoilla.

Mikko Kiri, nuoriso-ohjaaja

Kalle Nikkari on käynyt Wautolla jo muutaman kuukauden ajan. Hän törmäsi siihen ensiksi netissä, ja päätti sitten lähteä tutustumaan autoon.

Yleensä pelaamme täällä korttia ja juomme kahvia. Täällä on hyvä yhteishenki.

Kalle Nikkari, Kotka

Auton ulkopuolella pimenevässä illassa näkyy pieniä liekkejä ja hehkuvia hiiliä. Siellä paistuu makkaraa.

Nyt olisi valmista!

Mikko Kiri, nuoriso-ohjaaja

Joni Pennonen tuli Wautolle esimmäistä kertaa helmikuussa. Nyt siellä käy lähes koko kaveriporukka.

On kiva että tämä on lähellä, sillä en jaksaisi lähteä kauemmas nuorisotilaan. Täällä on mukava hengailla.

Joni Pennonen, Kotka

Wauto liikkuu myös maanantai- ja tiistai-iltaisin. Silloin nuoret voivat itse tilata auton sinne, missä he ovat.

Ikinä ei tiedä, minne päätyy. Yhtäkään iltaa ei ole ollut, jona emme olisi nuoria kohdanneet.

Mikko Kiri, nuoriso-ohjaaja

Tavastilan nuorisojoukko on yksimielinen siitä, että he tulevat Wautolle vielä monta kertaa jatkossakin. Nyt auton on kuitenkin aika suunnata kauppakeskus Pasaatin kupeeseen. Keskustan alueella pyörii perjantai-iltaisin jopa satoja nuoria.

Walkers-toiminnan lähtökohtana on nuorten kohtaaminen. Voidaan vain juoda kahvia ja jutella. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan: lemmikeistä ja läksyistä koulukiusaamiseen, rasismiin ja päihteiden käyttöön.

Silja Virolainen ja Tessa Turkia tutustuivat Wautoon jo vuosi sitten, kun se oli Kotkassa muutaman kuukauden jaksolla. He ovat iloisia, että auto on palannut takaisin Kotkan torille.

Täällä voi puhua mistä vain. On tärkeää, että tällaisia paikkoja on.

Silja Virolainen, Kotka

Tänään nuoret naiset pohtivat muun muassa sitä, hakisivatko he lukioon vai ammattikouluun. Vaikka tämän illan vapaaehtoiset ovat heille täysin uusia kasvoja, luottamus rakentuu kahvikupin äärellä.

Onko teillä meille jotakin vinkkejä?

Tessa Turkia, Kotka

Kotoisan auton ulkopuolella viheltää viima. Kello on kahdeksan illalla. Pasaatin edustalla pyörii joukko nuoria, joista osa vilkuilee Wautoa.

Ja kuinka tämän näyn voisikaan vain ohittaa?

Enempää nuoria ei kuitenkaan hakeudu sisään auton lämpöön. Ehkä sitten seuraavana perjantaina, pohtivat nuorisotyöntekijät. Heille on tärkeää, että nuoret itse ottavat ensimmäisen askeleen.

Sisällä Silja Virolainen, Tessa Turkia ja vapaaehtoiset ovat uppoutuneet keskusteluun.

Heidän leveät hymynsä näkyvät kauas.

Tekijät

TekstiTiina Karppi
KuvatTiina Karppi ja Pyry Sarkiola