1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Human Rights Watch

Egyptin turvallisuusjoukot ovat kiduttaneet pidätettyjä lapsia, sanovat ihmisoikeusjärjestöt raportissaan

Human Rights Watchin mukaan nuorimmat kidutuksen uhreista ovat 12-vuotiaita.

Arkistokuvassa Egyptin turvallisuusjoukkoja vuonna 2016. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Egyptin turvallisuusjoukot ovat kiduttaneet lapsia heidän ollessa pidätettyinä tai kiinniotettuina, sanovat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Belady (siirryt toiseen palveluun)maanantaina julkaistussa raportissa.

Järjestöjen mukaan Egyptin syyttäjäviranomaiset ja tuomarit ovat katsoneet asiaa sormiensa lävitse. Nuorimmat kidutuksen uhreista ovat olleet 12-vuotiaita.

Human Rights Watch vaatii Yhdysvaltoja, Ranskaa ja muita Euroopan maita lakkauttamaan tukensa turvallisuusjoukoille kunnes Egyptin viranomaiset ryhtyvät tarvittaviin toimenpiteisiin ja asettavat syylliset vastuuseen.

– Lapset kertovat saaneensa sähköiskuja kieleensä tai sukuelimiinsä sekä joutuneensa vesikidutuksen uhriksi. Ja samalla Egyptin turvallisuusjoukot selviävät ilman seurauksia, sanoo Human Rights Watchin lasten oikeuksien apulaisjohtaja Bill Van Esveld uutistoimisto AP:lle.

Uutistoimiston mukaan asiasta vastaavalta Egyptin sisäministeriöltä ei ole saatu kommenttia asiaan.

Yhdysvaltojen New Yorkista käsin toimivan järjestön 43-sivuisessa raportissa kerrotaan kaikkiaan 20 lapsen kokemuksista. He olivat pidätyshetkellään 12–17-vuotiaita.

Heistä 15 kertoo kidutuksesta esitutkinnan ja kuulustelujen aikana. Seitsemän lapsista kertoo sähkökidutuksesta, johon on muun muassa käytetty etälamautinta.

Järjestöt kertovat myös eräästä 16-vuotiaana pidätetystä pojasta, joka epäilee, ettei koskaan mene naimisiin tai pysty hankkimaan lapsia turvallisuusjoukkojen toimien takia.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi Arabiliiton ja EU:n kokouksessa Egyptissä. Kuva: AOP

Väärinkäytökset kasvussa al-Sisin aikana

Järjestöt kertovat käyneensä läpi lausuntoja lapsilta sekä heidän perheiltään ja asianajajiltaan sekä vahvistaneensa tiedot oikeudenkäyntiasiakirjoista, vetoomushakemuksista, lääkärinlausunnoista ja videomateriaaleista.

– Näiden lasten ja heidän perheidensä järkyttävät kertomukset paljastavat, kuinka Egyptin sortokoneisto on altistanut lapsia vakavalle pahoinpitelylle, sanoo Beladyn apulaisjohtaja Aya Hijazi AP:lle.

Egyptin turvallisuusjoukkojen lapsiin ja aikuisiin kohdistuvat väärinkäytökset ovat ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yleistyneet räikeästi presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana. Järjestöt raportoivat myös jotain poliisien ja armeijan upseerien tekemiä väärinkäytöksiä.

Egyptissä on vuoden 2013 sotilasvallankaappauksen jälkeen kiristetty otetta toisinajattelijoista ja tuhansia ihmisiä on vangittu.

Lue myös:

Egyptissä harvinaisia mielenosoituksia presidentti Sisiä vastaan

Egyptiläiset tukivat presidentin vallan vahvistamista – al-Sisi voi hallita jopa vuoteen 2030 asti