1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lomautettu kuoronjohtaja keksi tavan auttaa – ryhtyi vapaaehtoiseksi karanteenissa oleville yksinäisille vanhuksille

Kouvolan kaupungin puhelinpäivystäjä etsii vanhukselle vapaaehtoisen, joka auttaa sähköisen kauppa- tai apteekkitilauksen tekemisessä.

koronavirus
Tapio Lehtinen, Kouvola
Tapio Lehtinen ryhtyi vapaaehtoiseksi. Antro Valo / Yle

Jos yli 70-vuotiaalla ei ole läheisiä, naapuriapua tai muuta sosiaalista kontaktia, hän voi kaivata ulkopuolisen apua kauppa- tai apteekkiasioinnissa. Ratkaisuksi Kouvolan kaupunki aloitti maanantaina 23. maaliskuuta kauppa- ja apteekkiasiointipalvelun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille.

– Hallituksen ohjeen mukaan yli 70-vuotiaiden ihmisten liikkumista ja asiointia pitäisi minimoida, joten mietimme, mikä olisi asiointiavun tarve ikäryhmällä ja kuinka kaupungissa voimme siihen vastata, kertoo kertoo Kouvolan kaupungin hyvinvointijohtaja Arja Kumpu.

Käytännössä puhelinpäivystäjä etsii vanhukselle vapaaehtoisen, joka auttaa sähköisen kauppa- tai apteekkitilauksen tekemisessä.

– Perjantaina tuli sähköpostiviestiä omaisilta, jotka toivovat tätä palvelua läheisilleen. Myös vapaaehtoisia on ilmoittautunut mukaan.

Arja Kumpu, hyvinvointipalvelujen johtaja, Kouvolan kaupunki. Kauppakeskus Hansa.
Kouvolan kaupungin hyvinvointijohtaja Arja Kumpu kertoo, että palvelu on tarkoitettu niille, jotka tarvitsevat apua päivittäisessä asioinnissa. Antro Valo / Yle

Palvelu on vasta alussa, joten vielä ei ole Kummun mukaan tietoa, kuinka moni yli 70-vuotias tulee tarvitsemaan apua. Kouvolan kaupunki ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut (Kymsote) keskustelevat palvelun jatkosta vielä tarkemmin.

– Vapaaehtoistyö on tärkeää. Tämä on niin erilainen tilanne meille kaikille yhteiskunnassa ja siksi peräänkuulutan toisesta huolenpitämistä ja yhteisöllisyyttä, Kumpu sanoo.

Asiakkaita Kouvolan S-marketissa. Kauppakeskus Hansa.
Vapaaehtoinen voi esimerkiksi auttaa kaupassa käymisessä. Antro Valo / Yle

Vapaaehtoinen Tapio Lehtinen: "On hyvä olla yhteydessä yksinäisiin"

Tapio Lehtinen toimii Valkealassa Jokelan koulussa luokanopettajana ja päätti lähteä mukaan vapaaehtoiseksi. Hän tekee tällä hetkellä luokanopettajan työtä etänä ja kokee, että pystyy yhdistämään työn oheen myös vapaaehtoistyön.

– Minulla on yli 80-vuotiaat vanhemmat, mutta heitä en voi auttaa nyt fyysisesti. Ajattelin, että minulla on täällä mahdollisuus auttaa muita. On hyvä olla yhteydessä yksinäisiin ihmisiin, jotka ovat kotona.

Vapaaehtoistyöhön oli toinenkin syy. Lehtinen on Kouvolan Mieskuoron kuoronjohtaja, mutta sen toiminta on nyt jonkin aikaa jäissä.

– Kuoro on seis ja minut on lomautettu kuoronjohtajan tehtävistä, mutta eiköhän syksyllä päästä taas liikenteeseen. Kuoro on monelle elämän tärkein asia ja olen vähän huolissani, miten yksinäiset laulajat pärjäävät kotona, kun tärkeä harrastus on poissa päiväjärjestyksestä.

Tarkemmat yhteystiedot kauppa- ja apteekkiasiointipalveluun löytyvät Kouvolan kaupungin (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Lue myös:

Halu auttaa leviää netissä vauhdilla, haasteena tavoittaa apua tarvitsevat – someryhmissä vapaaehtoiset tarjoavat apua tuntemattomille

Mistä kumpuaa kapina ja välinpitämättömyys koronarajoituksia vastaan? Näin terveyspsykologi ja kriisitutkija vastaavat

Mitä yli 70-vuotiaat ajattelevat siitä, etteivät he saisi tavata muita? Tarmo Polojärven suksi luistaa yhä: "Ladullahan virus ei tartu"

Lue seuraavaksi