1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulkoilu

Kotkasta Valkmusan kansallispuistoon johtava uusi, pitkä ulkoilureitti valmistunee aikaisintaan syksyllä – koronakriisi viivästyttää kylttien rakentamista

Koronavirustilanteen vuoksi opaskylttejä ei päästä rakentamaan eikä asentamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Suoluonnostaan tunnettu Valkmusan kansallispuisto sijaitsee Kotkan ja Pyhtään alueella. Arkistokuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kotkaan ja Pyhtäälle rakenteilla olevan ulkoilureitin valmistuminen viivästyy.

Karhuvuoren kuntopolulta Moronvuorelle Valkmusan kansallispuistoon on määrä rakentaa 17 kilometrin pituinen ulkoilureitti, jonka on ollut tarkoitus valmistua touko-kesäkuussa.

Reitin valmistumista kuitenkin viivästyttää muun muassa viitoituksen puuttuminen. Viitat tehdään ja kaiverretaan alihankintatöinä Ekamin Kotkan rannikkopajojen puutyöpajalla, ja paja on koronavirusepidemian vuoksi kiinni. Rannikkopajojen nuorten on tarkoitus myös asentaa viitat paikoilleen.

Tällä hetkellä reitin teko on koronaviruksen takia pysähdyksissä. Lähtöpaikalle on tulossa iso kartta, ja reitin varrelle kymmeniä erikokoisia viittoja sekä infotauluja ja karttoja.

– Pyrimme mahdollisimman hyvään opastukseen, että ihmiset eivät eksy reitillä, Kotkan Ladun reittivastaava Raimo Karjalainen kertoo.

Lisäksi reitillä on Karjalaisen mukaan pari kosteikkoa, jotka pitää vielä putkittaa, ja joille pitää ajaa sepeliä.

– Toivottavasti töitä päästään tekemään jo kesäkuussa, jolloin reitti päästäisiin avaamaan virallisesti todennäköisesti syyskuussa. Riippuu ihan koronavirustilanteesta, joudutaanko avajaisia siirtämään jopa ensi vuoteen. Se on vielä ihan usvan peitossa.

Ulkoilureitin rakentamista on vaikeuttanut myös lauha talvi.

– Suo-osuudelle on tullut niin paljon vettä, että ei sinne pääse millään vehkeellä. Kuntoreittejä ei viitsi muutenkaan mennä mönkijän kanssa, sillä siitä aiheutuu pahoja jälkiä. Odotamme kuivempaa keliä, Karjalainen sanoo.

Tuttuja polkuja

Koronavirustilanne on sulkenut palveluita, ja ihmisiä on kehotettu pysymään poissa kaupunkien keskustoista. Kehotukset ovatkin näkyneet ulkoilijoiden lisääntyneenä määränä. Ilmiö on näkynyt myös Kotkassa – ja vielä keskeneräisellä ulkoilureitillä.

– Metsässä liikkuu ihmisiä, ja esimerkiksi Rahkan laavulla on ollut vilskettä. Kyllä reiteillä on reppuselkäisiä kulkijoita ollut aika tavalla. Ihmiset ovat löytäneet myös uuden reittipohjan, ja siellä on ollut aika paljon porukkaa liikkeellä.

Patikoijille, polkujuoksijoille ja maastopyöräilijöille suunnattua reittiä varten on haettu luvat 47 maanomistajalta. Polkuja pitkin on patikoitu Raimo Karjalaisen mukaan jo yli kymmenen vuotta, mutta nyt reitit saadaan virallisesti karttoihin. Reitti on jo maalattu puihin.

Valkmusassa on eteläisen Rannikko-Suomen suurimmat ja monipuolisimmat suoalueet. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Ulkoilureitistä tulee kaksi metriä leveä, ja se kulkee pääsääntöisesti vanhoja polkuja ja metsäteitä pitkin.

– Olemme parannelleet entisiä reittejä. Muutamia puita on kaadettu pohjia parannettu, Karjalainen kertoo.

Kotkan Latu on saanut reitin rakentamista varten ELY-keskukselta 44 000 euroa, joka kattaa 60 prosenttia ulkoilureitin kustannuksista. Loput yhdistys tekee itse talkootyönä.

Jos ulkoilureittiä ei saada avattua tämän vuoden puolelta, Kotkan Latu joutuu hakemaan ELY-keskukselta lisäaikaa reitin avaamiselle. Nykyinen rahoituskausi päättyy tämän vuoden lopussa.

Kaupungista kansallispuistoon johtavat lähiretkeilyreitit ovat harvinaisia. Yleensä kansallispuistot sijaitsevat kaukana kaupungeista. Metsähallituksen luontopalveluista on aiemmin arvioitu, ettei vastaavia kaupungista kansallispuistoon kulkevia ulkoilureittejä ole Suomessa kovin montaa.

Lue lisää:

Kotkasta pääsee kohta kävellen kansallispuistoon – Suomessa harvinainen ulkoilureitti johdattaa kaupungista avaralle suolle