Sairaanhoitopiiri siirtää koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvaa hoitohenkilöstöä muihin tehtäviin – Turku odottaa tarkempia ohjeita

Riskiryhmään kuuluvien osuus on hoitohenkilökunnassa vähäinen.

koronavirus
Käsihuuhde potilassängyn päädyssä
Tarvittaessa riskiryhmään kuuluvia on siirretty toisiin tehtäviin. Arkistokuva.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia työntekijöitä löytyy myös hoitohenkilökunnan joukosta. Kunnat ovat ryhtyneet erilaisiin järjestelyihin heidän suojaamisekseen. Tarvittaessa työntekijöitä on siirretty toisiin tehtäviin.

Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoo, että jokaisen riskiryhmään kuuluvan työntekijän osalta tehdään yksilöllinen harkinta.

– Lähtökohtana on, että riskiryhmiiin kuuluvat eivät tee sellaista hoitotyötä, jossa mahdollisuus koronavirustartuntaan on normaalia suurempi. Pitkäaikaissairaiden ohella riskiryhmään kuuluvat myös raskaana olevat henkilöt.

Virolaisen mukaan sairaanhoitopiirissä on tehty jonkin verran uudelleenjärjestelyjä. Riskiryhmäläisiä on siirretty muun muassa työskentelemään omiin työpisteisiinsä, eivätkä he ole potilaiden kanssa tekemisissä. Järjestelyjen piiriin kuuluvien henkilöiden määrän Virolainen arvioi vähäiseksi.

Loimaalla hoidontarpeen arviointia

Loimaalla riskiryhmään kuuluva hoitohenkilöstö ei työskentele hengitystieinfektioista kärsivien potilaiden parissa. Osalle on pyritty järjestämään esimerkiksi etätyömahdollisuuksia, jos se on toimenkuvan kannalta mahdollista.

– Potilaskontakteista on otettu pois kaikkiaan viisi henkilöä. Heidät on sijoitettu puhelinpalveluun tekemään hoidontarpeen arviointia ja palveluneuvontaa, kertoo Loimaan sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Hokkanen.

Turku korostaa suojavälineiden käyttöä

Turun hyvinvointitoimiala toivoo riskiryhmien osalta vielä tarkennuksia THL:stä ja Työterveyslaitokselta saamaansa ohjeistukseen. Palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas kertoo, että kaupunki noudattaa sairaanhoitopiirin tekemiä linjauksia.

– Raskaana olevia työntekijöitä on tarvittaessa siirretty muihin tehtäviin. Avainasia on kuitenkin suojavälineiden käyttö. Kun tämä puoli on kunnossa, tartuntariski on vähäinen, toteaaKauniskangas.

Turun työterveysjohtaja Marjo Sinokki arvioi, että riskiryhmään kuuluvia on hyvinvointipalveluissa vähän. Hän ei näe merkittävää tarvetta työtehtävien muutoksiin.

– Jos henkilö on pystynyt influenssakaudella työskentelemään nykyisessä tehtävässään ilman erityisjärjestelyjä, niin tilanne ei ole tässä mielessä muuttunut.

Tarvittaessa muutostarpeista voi Sinokin mukaan keskustella esimiehen kanssa. Vaikeissa perussairauksissa hoitava lääkäri arvioi tilanteen.

Lue lisää:

Varsinais-Suomessa viisi uutta koronavirustartuntaa

Tyks rajoittaa tarpeettomia vierailuja sairaaloihin

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan