1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perheet

Kodin ongelmat tiivistyvät, kun koko perhe on neljän seinän sisällä – Muista päivärytmi ja anna itsellesi armoa, neuvovat asiantuntijat

Päihde- ja mielenterveysongelmat sekä köyhyys iskevät nyt entistä pahemmin moniin perheisiin.

Nuoria huolettaa yksinäisyys ja etäopiskelun hankaluudet. Kuvituskuva. Kuva: Elva Etienne / AOP

Kuopion sosiaalitoimessa ja nuorisotyössä on huomattu, että monet perheet ja lapset huolehtivat pärjäämisestään poikkeusoloissa.

Koulun tarjoama turva on ollut tehokas tapa ennaltaehkäistä lapsiperheiden ongelmia, mutta nyt perheet joutuvat pärjäämään entistä enemmän omillaan.

Myös Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen sanoi Ylen aamussa tiistaina, että lastensuojelun asiakkaiden määrä voi kasvaa.

Kuopion kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Juha Asunmaa kertoo, että perheet ottavat nyt paljon yhteyttä poikkeusoloihin liittyen.

– Perheitä huolettaa se, että lapset eivät pääse kiinni normaaleihin arkirutiineihin. Myös taloudellinen tilanne mietityttää: miten rahat riittävät ruokaan, kun lapset ovat kotona? Asunmaa kertoo.

Tilannetta ei helpota se, että kiireetöntä ja lähikontaktissa tapahtuvaa sosiaalityötä on jouduttu rajoittamaan. Kuopiossa esimerkiksi ryhmätoiminta sekä tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta on toistaiseksi ajettu alas.

Kodin ristiriidat voivat johtaa vakaviinkin seurauksiin. Perheväkivallasta tehdään tavallista enemmän ilmoituksia loma-aikoina, ja sama ilmiö voi olla vastassa myös nyt.

Vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat voivat myös voimistua.

"Teemme kaikki parhaamme ja se riittää"

Oppilaiden lisäksi koko perheeltä vaaditaan nyt paljon itseohjautuvuutta ja epävarmuuden sietokykyä. Samalla monilta lapsilta katkeaa yhteys turvalliseen aikuiseen: opettajaan, harrastuksen vetäjään tai isovanhempaan.

Lapset ja nuoret voivat ottaa sosiaalisen eristäytymisen raskaasti, sanoo Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Anne-Mari Hyvönen.

– Niille lapsille, joille koulu on ollut se turvaa ja tukea tuova elementti elämässä, tilanne on erityisen vaikea.

Lapsilta vaaditaan nyt todella paljon itseohjautuvuutta, mutta valmiudet siihen vaihtelevat huomattavasti, huomauttaa Hyvönen.

– Jos lapsi kokee koulunkäynnin vaatimukset kohtuuttoman suuriksi eikä hän saa tarpeeksi kannustavaa palautetta, saattaa nousta huomattavaa ahdistumista, turhautumista ja epäonnistumisen tunteita.

Hyvönen muistuttaa, että kuraattorit ja koulupsykologit ovat edelleen töissä. Heidän kanssaan voi keskustella Wilmassa, sähköpostilla tai puhelimessa.

Juuri nyt tärkeintä olisi ylläpitää päivärytmiä ja arjen rutiineja, sanoo Hyvönen. Koulunkäynnin ei tarvitsekaan sujua tismalleen samalla lailla kuin lähiopetuksessa.

– Ihmisten on hyvä muistaa olla itsellensä armollisia: teemme kaikki parhaamme ja se riittää. Sama koskee myös lasten koulunkäyntiä. Pääasia, että jonkinlainen koulunkäynnin ja arjen rytmi säilyy.

Nuoret kertovat huolistaan verkossa

Nykyajassa apua ja tukea on runsaasti netissä.

Pohjois-Savossa toimii nuorten verkkoportaali Po1nt (siirryt toiseen palveluun), joka on laajentanut chatin aukioloaikoja.

– Kun tilat menevät kiinni ja kohtaavaa työtä joudutaan hiljentämään, nuorisotyö siirtyy verkkoon, sanoo Po1ntin koordinaattori Milla Porkka.

Porkan mukaan koronaviruksesta keskustellaan chatissa paljon. Tilanteen epävarmuus huolettaa nuoria, Porkka kertoo.

Myös valtakunnalliseen Sekasin-chattiin on tullut paljon viestejä, jotka liittyvät koronavirukseen ja etäopiskeluun, kertoo Suomen mielenterveys ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen.

– Yleisiä aiheita ovat yksinäisyys ja eristäytyminen ystävistä. Myös etäopiskelu ahdistaa monia.

Koronaviruksen aiheuttamat huolet ja arjen haasteet tuovat vielä lisäkierrettä perheisiin, joissa on ongelmia jo entuudestaan, sanoo Sutelainen.

– Jos vanhemmilla on päihdeongelmia tai mielenterveysongelmia, nuoren kannettavaksi jää tosi paljon.

Sutelainen neuvoo hakemaan tukea tutuilta aikuisilta ja ammattilaisilta. Hän muistuttaa, että koulunkäynnin sujuminen on aikuisten vastuulla.

– Ei ole oikein, jos lapset ja nuoret kannattelevat tätä taakkaa harteillaan.

Lue lisää:

Asiantuntijat huolissaan: lastensuojelun asiakasmäärä voi kasvaa koronavirustilanteen vuoksi

Kaikki vanhemmat eivät pysty opettamaan lapsiaan kotona – poikkeustilanne repii yhä isompia railoja asuinalueiden välille