Kyselytutkimus osoittaa: Yhdysvalloissa asiantuntijat aliarvioivat yhä rajusti koronavirusepidemian leviämisvauhtia

Suomalaisasiantuntijan mukaan testattujen lukumäärät ovat olleet "hämmästyttävän pieniä", mikä vaikeuttaa ennustamista.

koronavirus
Hengitysuojaan ja suojapleksiin pukeutunut  hoitotyöntekijä Virginian Arlingtonissa.
Sairaalan työntekijä odotti koronavirustestiin tulevia Virginian Arlingtonissa.Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Yhdysvalloissa todettujen koronavirustapausten määrä kasvaa nopeammin kuin mitä tutkijat odottivat vain viikko sitten.

Massachusettsin yliopistossa tehty kysely (siirryt toiseen palveluun) osoittaa, kuinka vaikeaa epidemian kulun ennustaminen on jopa maan eturivin tutkijoille.

Jo ensimmäisen viikon kehityksen perusteella tutkijat ovat arvioineet pandemian etenemisnopeuden selvästi alakanttiin.

Tutkijoiden keskivertoennuste oli, että maanantaina 23. maaliskuuta Yhdysvalloissa olisi 10 000–12 000 vahvistettua tartuntaa.

Epidemia on kuitenkin laajentunut nopeammin. Maanantaiaamuna päivitetyn tiedon mukaan vahvistettuja tartuntoja oli löydetty yli 32 000. Maanantai-iltana Suomen aikaa luku nousi jo yli 42 000:een.

Tutkijoilta pyydettiin arviota myös hiukan pidemmällä tähtäimellä Yhdysvaltain tartuntatilanteesta 29. maaliskuuta.

Yksittäisistä vastauksista muodostui yleiskuva, jonka mukaan tartuntatapauksia ennakoitiin silloin olevan noin 19 000, toteaa FiveThirtyEight-uutissivusto artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun). Siinä analysoidaan kyselyn tuloksia.

Vahvistettujen tartuntojen määrä Yhdysvalloissa ylitti tuon ennusteen kuitenkin jo 21. maaliskuuta, vain 4–5 päivää kyselyn jälkeen.

Ennusteet Yhdysvaltojen koronatartuntojen määrästä ja todetut tartunnat
Samuli Huttunen / Yle

Testauksen vähäisyys vaikeuttaa ennakointia

Kyselyyn tutustuneen suomalaisasiantuntijan mukaan epidemian ennakointi on aina vaikeaa, ja Yhdysvalloissa testauksen vähäisyyden takia nyt aivan erityisen vaikeaa.

– Heillä oli aluksi suuria vaikeuksia testaamisen kanssa. Testattujen lukumäärät olivat hämmästyttävän pieniä verrattuna vaikkapa meihinkin, toteaa Jussi Sane, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija.

Saneen mukaan on hyvä muistaa, että Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n testauskriteerit ovat ajan mittaan muuttuneet, ja että alueelliset erot ovat suuret.

Yhdysvaltain tilanteessa Sane ei itse tohtisi ennustaa tartunnan saaneiden lukumääriä edes viikon perspektiivillä, koska eri osavaltioiden tilanne on niin erilainen.

– Suuntaa ehkä kommentoisin, Sane sanoo.

Floridassa kansalliskaartin jäsenet tekivät koronatestejä maanantaina Miamissa.
Floridassa, Miamissa kansalliskaartin jäsenet tekivät koronatestejä maanantaina.Cristobal Herrera / EPA

Pandemiaennuste päivittyy kuin sääennuste

Saneen mukaan alakanttiin osuneet ennusteet eivät välttämättä paljoa vaikeuta päätöksentekoa, koska ennusteita päivitetään koko ajan.

Hän vertaa tilannetta sään ennustamiseen: vaikka viikon takainen ennuste olisikin pielessä, sitä on päivitetty jatkuvasti uusien tietojen pohjalta, ja niin ennuste tarkentuu.

Samoin koronavirusepidemiasta saadaan jatkuvasti parempi kokonaiskuva.

– Tämä on aina dynaaminen prosessi. Aina kun tehdään ennustemalleja, niitä päivitetään kun tulee uutta tietoa, Sane toteaa.

Vain pieni osa tartunnoista on löydetty

Vahvistetut tartunnat ovat vain murto-osa tartuntojen todellisesta määrästä. Kyselyssä tutkijat arvioivat keskimäärin, että Yhdysvalloissa vain 12 prosenttia todellisista tartunnoista – sekä oireettomista että oireita aiheuttaneista tartunnoista – olisi vahvistettu testillä.

Kysely tehtiin 16.–17. maaliskuuta, jolloin Yhdysvalloissa oli vahvistettu noin 3 500 koronavirustartuntaa.

Vastaajia oli 18. He ovat mallintamisen asiantuntijoita ja muita tutkijoita, joilla on laaja kokemus epidemioiden kehityksestä.

Heiltä pyydettiin todennäköisimmän arvion lisäksi paras ja pahin skenaario, jolloin päästiin arvioimaan myös tutkijoiden omia käsityksiä ennusteidensa osumatarkkuudesta.

Presidentti Donald Trump levittää käsiään, oikealla puolella varapresidentti Mike Pence ja valtiovarainministeri Steve Mnuchin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui toimittajille keskusteltuaan kongressiedustajien kanssa koronavirustoimista. Tapaamiseen osallistuivat myös varapresidentti Mike Pence ja valtiovarainministeri Steve Mnuchin.EPA / Jim Lo Scalzo

Kyselyssä tartunnan saaneiden lukumäärän mittarina käytetään niin sanottua COVID Tracking (siirryt toiseen palveluun) -hanketta. Siinä koronavirusepidemiaa pyritään tilastoimaan sekä liittovaltion että osavaltioitten tasolla tarkemmin kuin Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n julkisissa tiedoissa (siirryt toiseen palveluun).

Toinen aalto todennäköinen

Thomas McAndrewn ja Nicholas Reichin tekemässä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) selvitettiin myös tutkijoiden näkemyksiä pandemian mahdollisesta toisesta aallosta ensi syksynä.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ennakoivat, että elo-joulukuussa Yhdysvalloissa nähdään 73 prosentin todennäköisyydellä koronavirusepidemian toinen aalto.

– Toiseen aaltoon vaikuttaa se, kuinka paljon ihmiset ovat altistuneet tässä ensimmäisessä aallossa, Sane toteaa.

Lisäksi kartoitettiin tutkijoiden näkemystä koronavirusepidemian uhrien tulevasta määrästä. Keskimäärin tutkijat arvioivat, että koronavirus surmaa vuoden loppuun mennessä 195 000 yhdysvaltalaista.

Yli miljoonan ihmisen kuoleman todennäköisyydeksi arvioitiin vain 13 prosenttia. Arviossa on otettu huomioon ne lähikontaktien rajoitukset ja muut toimet, joihin tutkijat uskovat Yhdysvaltain ryhtyvän epidemian rajoittamiseksi.

Vertailun vuoksi, Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n mukaan tavallinen influenssaepidemia surmaa vuosittain 11 000–95 000 yhdysvaltalaista.

Yle ei ole tavoittanut kyselyn tehneitä tutkijoita kommentoimaan tutkimustulostaan.

Juttua on päivitetty 23.3. klo 23.51 Yhdysvaltain uusien tartuntamäärien perusteella.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa tartuntoja nyt yhteensä 1218, Trump perui puheensa New Yorkin karanteenista, Espanja pysäyttää taloutensa

Maailman johtava talous romahti hetkessä – Washingtonin suomalaisravintola muuntui lennosta ruuan noutopaikaksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan