Mikkelissä ja Juvalla päätettiin työntekijöiden lomautuksista – myös Savonlinna käynnistää yt-neuvottelut

Mikkeli ja Juva aikovat lomauttaa osa- tai kokoaikaisesti työntekijät ja viranhaltijat, joiden työ on tilapäisesti vähentynyt koronaepidemian seurauksena. Savonlinna pitää lomautuksia ja osa-aikaistamisia viimesijaisina vaihtoehtoina.

lomautus
Mikkelin kaupungintalon ovi
Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupunki, Savonlinnan kaupunki ja Juvan kunta aloittavat koronavirusepidemian poikkeusolojen takia kuntien henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Kunnat päättivät yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta maanantaina kunnan- ja kaupunginhallitusten kokouksissa.

Mikkelin ja Juvan yt-neuvotteluissa aiotaan lomauttaa osa- tai kokoaikaisesti ne työntekijät tai viranhaltijat, joiden työ on tilapäisesti vähentynyt. Savonlinna pitää lomautuksia ja osa-aikaistamisia viimesijaisina vaihtoehtoina.

Esimerkiksi Mikkelin kaupunki ei tällä hetkellä tarvitse yhtä paljon työvoimaa kuin ennen, koska muun muassa kaupungin museot ja urheilupaikat on suljettu koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Savonlinnan kaupunki on viime viikoilla alkanut valmistella sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saaneiden kaupungin työntekijöiden hyödyntämisestä ja siirtymisestä Sosterin palvelukseen korontatialanteessa. Kaupunki käy yhdessä Sosterin kanssa tällä viikolla läpi, keitä henkilöitä kaupungilta siirtyy Sosteriin reservihenkilöiksi.

Suomen hallitus on toivonut kuntien pidättäytyvän toistaiseksi lomautuksista ja irtisanomisista koronavirustilanteen takia. Hallitus on ilmoittanut sen seuraavan kuntatalouden tilannetta, ja tukevan kuntia tarvittaessa.

Mikkelin kaupunki otti käyttöön erityistoimivallan

Mikkelin kaupunginhallitus otti maanantain kokouksessa käyttöön erityistoimivallan koronavirusepidemian takia.

Erityistoimivalta tarkoittaa, että häiriötilanteen aikana kaupunginjohtaja voi tehdä päätöksiä, joilla turvataan kuntalaisia tai peruspalveluita. Kaupunginjohtaja voi myös päättää kaupungin palveluiden tilapäisistä muutoksista, jos häiriötilanne sitä vaatii.

Häiriötilanteissakaan päätöksiä ei tehdä yksin, vaan niitä valmistellaan häiriötilanteen johtoryhmän tai sen kokoukseen osallistuvan asiantuntijan johdolla. Kaupunginjohtajan käyttäessä erityistoimivaltaa asiasta tiedotetaan viipymättä kaupunginhallituksen jäseniä.

Päätös etenee vielä kaupunginvaltuuston pöydälle, mutta hallintosäännön muutos astui voimaan heti kaupunginhallituksen päätöksellä. Erityistoimivalta kirjataan Mikkelin hallintosääntöön, ja sen lakkaamisesta päättää kaupunginhallitus.

Lisätty 24.3.2020 kello 6.43 tiedot Mikkelin kaupungin erityistoimivallan käyttöönotosta. Lisätty 24.3.2020 kello 15.48 tiedot Savonlinnan kaupungin yhteistoimintaneuvotteluista.

Lue myös:

Koronavirus seisauttaa kuntien palveluita ja vähentää töitä – kunnissa käynnistellään yhteistoimintaneuvotteluita

Poikkeusolojen aikaan töitä ei ole kaikille – Mikkelin kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan