Juuan kunnanjohtaja katsoi tiedotustilaisuuden ja pettyi hallituksen puuttuviin tukitoimiin – "olen huolissani, mitä tapahtuu kriisin jälkeen"

Kunnanjohtaja Markus Hirvonen toivoo kunnille nopeasti apua.

Juuka
Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen työpöytänsä ääressä.
Kunnanjohtaja Markus Hirvonen toivoo, että valtio tukisi kuntia koronaviruksen vuoksi kasvavissa sote-kuluissa.Matti Myller / Yle

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen pettyi seurattuaan hallituksen aamupäivän tiedotustilaisuutta kuntien taloudesta.

– Olin pettynyt niihin puuttuviin päätöksiin. Ei ollut niitä kuntataloutta auttavia elementtejä mukana vielä tässä vaiheessa, Hirvonen sanoo.

Hirvosen mukaan kunnat tarvitsevat valtiolta konkreettista apua, mikä tarkoittaa tässä tilanteessa rahaa.

– Erityisesti sote tarvitsee rahaa. Kustannukset kasvavat voimakkaasti korona-viruksen takia, Hirvonen sanoo.

Juuka on pieni kunta, jossa asuu noin 4 600 ihmistä. Lähes kaikki kunnan työntekijät ovat etätöissä. Samalla kaikki kunnan toiminnot, jotka eivät ole välttämättömiä, on keskeytetty.

Ketään ei ole kuitenkaan tarvinnut lomauttaa. Jos oman alan töitä ei poikkeustilanteessa ole, tekevät kunnan työntekijät muita tehtäviä.

– He auttavat esimerkiksi vanhusten asiointipalvelussa. Kouluavustajat työskentelevät puolestaan varhaiskasvatuksessa, Hirvonen kertoo.

Kunnanjohtajaa huolettaa kunnantalous. Tällä hetkellä pärjätään, mutta tilanne on vaikea. Kulut nousevat ja samaan aikaan tulot, kuten verotulot ja palvelumaksut vähenevät.

Hirvosen mukaan tämä aiheuttaa kunnille pitkäkestoisen taloudellisen kriisin, ellei valtio tule apuun.

– Meidän on järjestettävä peruspalvelut kriisin aikana ja kriisin jälkeen. Olen huolissani, mitä tapahtuu kriisin jälkeen, jos kunnat lasketaan todella huonoon kuntoon, hän sanoo.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Karjalassa: Ensimmäinen tartunta, jonka alkuperä tuntematon, yhteensä 12 varmistettua tartuntaa Siun soten alueella

Maakuntajohtajaksi 17 hakijaa, muun muassa Juuan kunnanjohtaja

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan