Koronaosastot valmiina Vaasassa ja Seinäjoella – tarvittaessa osastoja perustetaan myös terveyskeskuksiin

Keskussairaalat varautuvat koronaepidemian pahenemiseen, vaikka esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan tilannetta kuvaillaan "suhteellisen vakaaksi".

koronavirus
Seinäjoen keskussairaalan ensiapupäivystys
Edelleen muistutetaan, että jos epäilee itsellään tai toisella koronatartuntaa, ensin yhteyttä otetaan puhelimitse. Hans-Mikael Holmgren / Yle

Maanantaisen tiedon mukaan Vaasan sairaanhoitopiirissä on 16 varmistettua koronatartuntaa. Kaikki sairastuneet voivat hyvin ja ovat eristyksissä kodeissaan. Infektioylilääkäri Christian Kantolan mukaan jokaisen osalta tartuntaketjukin on tunnistettavissa.

Etelä-Pohjanmaalla varmistettuja tartuntoja on kuusi. Johtava ylilääkäri Hannu Puolijoki kuvailee Etelä-Pohjanmaan tilannetta "suhteellisen vakaaksi".

Varautumista tulevaan

Vaasan sairaanhoitopiirissä hoidetaan mahdolliset koronapotilaat ensisijaisesti päivystysosastolla. Jos kapasiteetti ei siellä riitä, S-talon toiseen kerrokseen muodostetaan sairastuneille kohortointiosasto.

Seinäjoella yhden kirurgian osaston toiminta on ajettu alas ja se on valmiudessa toimia pandemiaosastona tarvittaessa.

– Vielä ei ole ollut tarvetta, Puolijoki sanoo.

Sekä Kantola että Puolijoki sanovat, että myös terveyskeskuksissa saattaa olla jossain tilanteessa tarpeen ottaa joitain tiloja käyttöön pandemiaosastoiksi. Siihenkin on suunnitelmat olemassa.

– [Hoitoa] kannattaa keskittää mahdollisimman pitkälle, mutta voi olla, että sairaanhoitopiirin alueella ei yksi osasto riitä, vaan niitä pitää olla useampia, Kantola toteaa.

Seinäjoella koronatestauskoneeseen on saatu tai ollaan saamassa osat, joita on odoteltu. Testauslaite saadaan siis jälleen toimintaan. Sen kapasiteetti käytetään ensisijaisesti vakavista oireista kärsivien testaamiseen ja terveydenhuollon sekä sosiaalityön henkilöstön testaamiseen.

Vaasassa koronatestauskone saataneen tänään tai huomenna. Kantolan mukaan se ei toimiessaan paranna juurikaan testauskapasiteettia, mutta auttaa testinopeudessa.

– Jos meillä on tarve saada testivastaus nopeasti, se voidaan saada jopa kahdessa tunnissa.

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi

Haluatko tärkeimmät uutiset koronaviruksesta kännykkääsi? Lataa tästä yle.fi-sovellus(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan